ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

Διαρροή τοξικών ουσιών απέκλεισε την οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο

Εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων προσπαθεί να καθαρίσει τον χώρο

Εδώ και αρκετή ώρα υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης τοξικών προσπαθούν ν’ ανοίξουν τον δρόμο στη Λ. Μεγαρίδος, έπειτα από διαρροή 700 κιλών φορμαλδεύδης , που προκλήθηκε κατά τη μεταφορά στον προαύλιο χώρο της εταιρείας logistics Prime Way, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τα Διυλιστήρια Βαρδινογιάννη στην οδό Μεγαρίδος. Υπάλληλοι της εταιρείας μετά τη διαρροή προσπάθησαν να καθαρίσουν τον χώρο από τις τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα οι χημικές αυτές ουσίες να διοχετευθούν στο οδόστρωμα, το έδαφος και σε παρακείμενο ρέμα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα. Εδώ και αρκετή ώρα η οδός είναι αποκλεισμένη και συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν το σημείο προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας, η οποία με ενέργειές της επικοινώνησε με ειδική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων να επιληφθεί της κατάστασης. Σημειώνουμε εδώ ότι έγιναν συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία.
Άκρως τοξική ουσία η φορμαλδεύδη

Πρόκειται για είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα,οξυγόνο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο CH2O, αν και παριστάνεται συχνά και με τον λίγο αναλυτικότερο τύποHCHO. Είναι η απλούστερη αλδεΰδη, όπως δηλώνει το συστηματικό της όνομα, «μεθανάλη» (που λήγει σε «-άλη»). Το εμπειρικό της όνομα, «φορμαλδεΰδη», προέρχεται από τη σχέση της με το μεθανικό οξύ, του οποίου μια εμπειρική ονομασία είναι «φορμικό οξύ».
Η χημικά καθαρή μεθανάλη, στις «συνηθισμένες συνθήκες», δηλαδή θερμοκρασία 25°C και υπό πίεση 1 atm, είναι άχρωμο εύφλεκτο αέριο, με χαρακτηριστική έντονη, ερεθιστική οσμή. Είναι πρόδρομη ένωση πολλών άλλων ενώσεων (κυρίως διαφόρων ρητινών για επικαλύψεις), δηλαδή ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους. Το 1996, η ετήσια παγκόσμια παραγωγή της εκτιμήθηκε σε 8,7 εκατομμύρια τόνους[2]. Τα εμπορικά υδατικά διαλύματα φορμαλδεΰδης, ονομάζονται εμπειρικά «φορμόλη», ή «φορμαλίνη», που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως απολυμαντικό για τη διατήρηση βιολογικών δειγμάτων.
Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης της, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία[3]. Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα τωνΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα «…γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο…» («…known to be a human carcinogen…»)[4][5][6].
Αποτελεί, ακόμη, το απλούστερο μέλος των «τυπικών» υδατανθράκων, δηλαδή των ανθρακούχων ενώσεων, που έχουν τυπικά την αναλογία ατόμων υδρογόνου – οξυγόνου 2:1, που έχει και το νερό, αλλά χωρίς να είναι πραγματικοί υδατάνθρακες, με τη βιοχημική σημασία του όρου.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ