ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές Συνέδριο για τον κόλπο της Ελευσίνας στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου

paralia eleusinas 1   Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών για τον κόλπο της Ελευσίνας θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελευσίνα στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα με τίτλο : «Περιβαλλοντικές προοπτικές του Κόλπου Ελευσίνας/ εκεί που επιστήμη συναντά την κοινωνία».
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Χατζηδάκη και Δήμητρος) από τον Δήμο Ελευσίνας, το Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ), το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και το Πρόγρμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) στα πλαίσια της δράσης «Αριστεία Ι» του ΕΚΠΑ.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των επιστημονικών αποτελεσμάτων της ανωτέρω έρευνας, ενώ η δεύτερη ημέρα θα αφιερωθεί κυρίως στην σύνθεση και σύγκριση με τις προηγούμενες γνώσεις για τον Κόλπο της Ελευσίνας και την σύντομη διερεύνηση των προοπτικών και κατευθύνσεων για το μέλλον και θα απευθύνεται κυρίως στην Κοινωνία της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής.
Στο τέλος του συνεδρίου θα αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη Ελευσίνας ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Μιχαήλ Σκούλλος σε αναγνώριση των επί 40/ετία και πλέον σημαντικών επιστημονικών ερευνών και προσπαθειών του για τη μελέτη και περιβαλλοντική προστασία του Κ. Ελευσίνας.

    Είναι γνωστό ότι κατά την 20/ετία 1960-80 η ποιότητα του Κόλπου Ελευσίνας υποβαθμίστηκε δραματικά με τη διοχέτευση στη θάλασσα ακατέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων.
Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως έχουν δείξει οι διάφορες επιστημονικές έρευνες, παρατηρείται σημαντική βελτίωση της ποιότητας του Κ. Ελευσίνας, η οποία οφείλεται στη μείωση των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων (λόγω επιβολής μέτρων, διακοπής λειτουργίας ρυπαινουσών μονάδων και αλλαγής παραγωγικής διαδικασίας κάποιων μονάδων), στη βελτίωση της ποιότητας των βιομηχανικών αποβλήτων (εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού των αποβλήτων), στη μείωση των παροπλισμέων πλοίων, στην λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας και στον χαρακτηρισμό του Κ. Ελευσίνας ως ευαίσθητης περιοχής. καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση ήταν οι αγώνες των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης του Θριασίου Πεδίου.
Αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της ποιότητας του Κ. Ελευσίνας, το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Υγείας επιτρέπει με τις σχετικές αποφάσεις του από το 2003 την κολύμβηση στις ακτές της Ελευσίνας. Καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις αυτές είναι και η κατάταξη των υδάτων κολύμβησης της Ελευσίνας (σύμφωνα με τις μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος) στην “εξαιρετική ποιότητα” από το 2011 και μετά. Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία οι τέσσερις κατηγορίες των υδάτων κολύμβησης είναι: “εξαιρετική”, “καλή”, “επαρκής” και “ανεπαρκής ποιότητα”.  Παρ’ όλη τη βελτίωση οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ