ΤΟΠΙΚΑ

Διοξίνες απειλούν τον αττικό ουρανό

Διοξίνες απειλούν τον αττικό ουρανόΜπορεί να πέρασαν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς σε επιχείρηση ανακύκλωση στον Ασπρόπυργο αλλά η πυρκαγιά συνέχιζε να καίει. Ως γνωστόν στο χορό αυτόν υπήρχαν σωροίι από σκουπίδια μπάζα και σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες ποσότητες PVC. Η εν λόγω επιχείρηση επεξεργαζόταν τα απορρίμματα και παρήγαγε αντί αυτών ουσίες που στη συνέχεια της μεταπωλούσε σε επιχειρήσεις ως καύσιμη ύλη.

Η κατάσταση στον χώρο του συμβάντος είναι εφιαλτική καθώς η κατεύθυνση του καπνού ήταν προς την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι βιομηχανίες που γειτνιάζουν με την επιχείρηση που παραδόθηκε στις φλόγες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καπνοί που προέρχονται από την καύση των απορριμμάτων περιέχουν διοξίνη η οποία όπως καταλαβαίνετε είναι άκρως επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Τι είναι οι διοξίνες;

Οι διοξίνες είναι μια οικογένεια χημικών ουσιών εξαιρετικά ύποπτη για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο και ανθεκτική στην βιολογική αποικοδόμηση. Η ημιπερίοδος ζωής της, δηλαδή η μείωση στο 50% της αρχικής ποσότητας, διαρκεί 3 έως 30 χρόνια.[1] Ως διοξίνη (στον ενικό) αναφέρεται η 2,3,7,8-τετραχλωροδιβενζο-p-διοξίνη (2,3,7,8-TCDD), η οποία είναι και η πλέον επικίνδυνη ένωση της οικογένειας.[2] Λόγω της ομοιότητας στη δομή και τις ιδιότητες, οι διοξίνες μελετούνται και αναφέρονται συνήθως μαζί με τα φουράνια. Η κύρια αιτία έκλυσης διοξινών από τα καιόμενα απορίμματα είναι η παρουσία χλωρίου σε αυτά. Μια σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, πηγή χλωρίου είναι τα πλαστικά PVC (πολυβινυλοχλωριδίου). Χιλιάδες τόνοι αυτού του τύπου πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές με την μορφή φιαλών νερού, σωλήνων, καλωδίων, μουσαμάδων κτλ. Οι διοξίνες είναι παραπροϊόντα των διεργασιών στις οποίες εμπλέκεται το περιεχόμενο χλώριο. Από τη βιομηχανική παραγωγή του χλωρίου και των χλωριωμένων πλαστικών PVC, ως την καύση των αποριμμάτων ή των αποβλήτων που περιέχουν χλωροπαράγωγα, παράγονται σημαντικές ποσότητες διοξινών, που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των ζωντανών οργανισμών.

Τι προκαλούν

Βιοχημικές έρευνες έχουν δείξει πως οι διοξίνες δρουν ως ισχυρές «περιβαλλοντικές ορμόνες». Όπως και οι φυσικές ορμόνες, οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών. Σε πειραματόζωα, η έκθεση σε διοξίνες έχει προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων. Μερικές απ’ αυτές εμφανίστηκαν σε εξαιρετικά μικρές δόσεις διοξινών, της τάξης των λίγων τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου. Στις επιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται η ενδομητρίωση και η ενίσχυση θηλυκών χαρακτηριστικών σε αρσενικά πειραματόζωα.[4] Η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί για πολλές μέρες καθώς ο τεράστιος χώρος που καίγεται και η δύσκολη πρόσβαση οχημάτων για την κατάσβεση δημιουργούν μια εφιαλτική συνέχεια για όλη την Αττική. Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ