ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλή μάσκα στην Ανάσταση και… τεστ πριν από το πασχαλινό τραπέζι

Με διπλή μάσκα στην εκκλησία, ανταλλαγή ευχών από απόσταση με όσους δεν ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρέα μόνο άλλης μιας οικογένειας, στο κατά προτίμηση υπαίθριο γιορτινό τραπέζι, θα περάσουμε την Ανάσταση και το Πάσχα, που για άλλη μία χρονιά λόγω της πανδημίας θα είναι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε.

Σε αντίθεση με το τι ίσχυε πέρυσι, φέτος στην ακολουθία της Ανάστασης οι πιστοί θα είναι στους ιερούς ναούς, αλλά με αποστάσεις, μάσκες και διαφορετικό «ωράριο», αφού θα τελεστεί στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα. Ακολουθώντας το μοντέλο των Χριστουγέννων, το πασχαλινό τραπέζι θα γίνει με τη συμμετοχή δύο μόνο οικογενειών της ίδιας «κοινωνικής φούσκας». Σύμμαχοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επιτρέψουν το τραπέζι να στηθεί σε υπαίθριο χώρο, αλλά και η εύκολη πρόσβαση στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, με τις Αρχές να προτρέπουν τη διενέργειά τους από όσους θα συμμετάσχουν στο φετινό πασχαλινό τραπέζι. Πρώιμη γεύση της μετά COVID-19 εποχής μπορούν να πάρουν οι παρέες των πλήρως εμβολιασμένων, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις συναντήσεις ατόμων όπου όλοι έχουν κάνει το εμβόλιο η μάσκα μπορεί και να μη χρησιμοποιηθεί. Σε αντίθεση με τις συστάσεις των προηγούμενων 14 μηνών, ο εμβολιασμένος παππούς και η εμβολιασμένη γιαγιά μπορούν να συμμετάσχουν στο γιορτινό τραπέζι, αλλά με προσοχή, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «ο ιός παραμονεύει».

Αυτή την περίοδο η πανδημία στη χώρα μας δείχνει σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών. Μπορεί να διαφαίνεται μικρή υποχώρηση της πανδημίας στην Αττική, καθώς και σε μεγάλες περιοχές που είχαν δεχθεί σφοδρή επίθεση από την πανδημία το προηγούμενο διάστημα (Κοζάνη, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη), ωστόσο σε τουλάχιστον 28 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας καταγράφεται σταθεροποίηση ή και αύξηση του επιδημικού φορτίου, που σημαίνει ότι και σε αυτές τις γιορτές επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσουν οι μάσκες, οι αποστάσεις, οι «κοινωνικές φούσκες» και οι περιορισμοί στις συναντήσεις μας με άλλους. Και όπως αναφέρουν οι ειδικοί γιατροί, «η χαλάρωση αργεί ακόμα».

Για την επίσκεψή μας στην εκκλησία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι ειδικοί προτρέπουν να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών, όπου άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα τελεστεί η ακολουθία της Ανάστασης, να τηρούμε τις αποστάσεις και να κάνουμε χρήση διπλής μάσκας (μία χειρουργική μέσα και μία υφασμάτινη έξω).

«Πρώτος βασικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να φοράμε διαρκώς και σωστά τη μάσκα», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που έχουμε φέτος να κάνουμε Ανάσταση στους ναούς. «Καλό είναι να μην είμαστε κοντά σε άτομα με τα οποία δεν έχουμε καθημερινή επαφή. Στην εκκλησία, εάν συναντήσουμε γνωστούς, να χαιρετηθούμε από μακριά. Με ευγένεια μεν, αλλά από τουλάχιστον ενάμισι μέτρο απόσταση. Οταν προσκυνήσουμε, θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς να ακουμπήσουμε την εικόνα ή το Ευαγγέλιο. Και φυσικά απαιτείται πολύ καλή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, δηλαδή αντισηπτικά, πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπό μας. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι παντού. Είναι διαδεδομένος, είναι κοντά μας και “παραμονεύει”».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο επίκουρος καθηγητής τονίζει πως «στην εκκλησία θα πάμε με την οικογένειά μας ή με άτομα που ανήκουν στην “κοινωνική μας φούσκα”, και σε απόσταση από τους άλλους. Θα πρέπει να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, να αποφύγουμε να χαιρετήσουμε όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε». Και όπως σημειώνει, «με την Ανάσταση θα αγκαλιάσουμε μόνο τα άτομα εντός της οικογένειάς μας και όχι τα άτομα που δεν αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας».

Ασκήσεις αυτοσυγκράτησης θα πρέπει να κάνουμε ενόψει του φετινού γιορτινού τραπεζιού της Κυριακής του Πάσχα, το οποίο, εάν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπεί σε γεγονός «υπερμετάδοσης» του ιού. «Γενικά οι κοινωνικές συναθροίσεις, όπου δεν αποτελεί κανόνα η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, έχουν υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Ειδικά όταν αφορά την ανάμειξη πολλών οικογενειών και γενικά ατόμων που δεν είναι στην ίδια “κοινωνική φούσκα”, οι πιθανότητες αυξάνουν», επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης. Για το τραπέζι του Πάσχα, κυβέρνηση και ειδικοί ακολουθούν την ίδια επιτυχημένη σχετικά «συνταγή» των Χριστουγέννων, δίνοντας τη δυνατότητα συγκέντρωσης έως εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, όταν αυτό γίνει σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 ατόμων από δύο ευρύτερες οικογένειες, εάν αυτό «στηθεί» σε υπαίθριο χώρο. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «τα Χριστούγεννα υπήρξε σε λογικό ποσοστό η τήρηση των συστάσεων, να μην αναμειχθούν πολλά νοικοκυριά και να μη συμμετέχουν περισσότερα άτομα από τα προτεινόμενα στις συγκεντρώσεις. Το θετικό στη γιορτή του Πάσχα είναι ότι όλες οι συναθροίσεις μπορούν να γίνουν σε ανοικτό χώρο ή με ανοικτά παράθυρα, αφού το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ