ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Δούρου – Βασιλείου – Κριεκούκη στον εισαγγελέα για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Μαζί με 8 ακόμη πρόσωπα, υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιους υπαλλήλους του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγαλέου και Ελευσίνας

Προς την ολοκλήρωση της βαίνει η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

Από τις εισαγγελικές αρχές καλούνται πάνω από δέκα πρόσωπα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγαλέου και Ελευσίνας.

Μετά την περαίωση από την Υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτ. Αττικής της δικογραφίας και την αποστολή της στις εισαγγελικές αρχές λίγο πριν τις 15 Σεπτεμβρίου 2018, η εποπτεύουσα την έρευνα εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου ενήργησε τάχιστα και αφού ολοκλήρωσε την μελέτη της δικογραφίας με παραγγελία της στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής ζήτησε την εξέταση των υπόπτων.

Συγκεκριμένα οι ύποπτοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, των σωματικών βλαβών και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής. Επισημαίνεται πως το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελειας κατά συροή είναι το μόνο πλημμέλημα στο οποίο χωρεί ακόμα και προσωρινή κράτηση, ωστόσο, για να φτάσει η υπόθεση σε ανακριτή θα πρέπει προηγουμένως να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς οι ύποπτοι μπορεί με τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν να οδηγηθούν ακόμα και σε απαλλαγή.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται, μεταξύ άλλων, με πράξεις ή παραλείψεις τους να μην προχώρησαν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να εξέδωσαν άδειες να χτιστούν ακίνητα πάνω στα ρέματα.

Επισημαίνεται πως αν και τα αδικήματα, για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις οι ύποπτοι, είναι σε βαθμό πλημμελήματος ωστόσο αν ασκηθούν διώξεις η υπόθεση θα πάει σε τακτικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και τις συρροής των αδικημάτων.

Να σημειωθεί, ότι για τα αίτια και τους υπευθύνους της μεγάλης πλημμύρας στη Μάνδρα που είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν άνθρωποι και να βρούν τραγικό θάνατο, έρευνα είχε διενεργήσει και η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και το πόρισμά της είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία και είχε ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ομως η κυρία Παπασπύρου στο πολυσέλιδο πόρισμά της δεν διαπίστωνε ευθύνες στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου σε αντίθεση με την εισαγγελέα που έκανε την έρευνα Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας εκτίμησε, ότι η περιφερειάρχης Αττικής πρέπει να κληθεί και να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη όπως και άλλα δέκα άτομα ενώ τα αδικήματα τα οποία διερευνώνται είναι ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες, πρόκληση πλημμύρας και παραβάσεις οικοδομικών κανόνων.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου προέβη σε δήλωση με αφορμή την κλήση της από την Εισαγγελία για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Όπως τονίζει η ίδια, από την πρώτη στιγμή τον περασμένο Νοέμβριο προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταθέτοντας αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες.

Η δήλωσή της:

«Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Όπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης»

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ