ΤΟΠΙΚΑ

Δραματικό SOS εκπέμπουν οι Κοινωνικές Δομές των Δήμων που απειλούνται με λουκέτο

kedeΤην ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης της βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας, η λειτουργία των οποίων (μετά την παράταση που είχε δοθεί) λήγει στις 30 Ιουνίου , τονίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, με νέες επιστολές του στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ζητά από το προεδρείο της ΚΕΔΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Πρόκειται για τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν σε 66 δήμους της χώρας, και στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες.
Λυτρωτική επίδραση των Δομών στη ζωή πολλών συμπολιτών
Το σημαντικότερο, όμως, όπως επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης, είναι το γεγονός ότι μέσα από τις 256 δομές ωφελήθηκαν πολλαπλώς περίπου 120.000 άτομα, δίνοντας διέξοδο στην ανθρωπιστική κρίση και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή.
«Με τη λήξη της χρηματοδότησης των δομών αυτών στις 30.6.2015, οι δομές θα είναι μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων», τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης στις επιστολές που απέστειλε στον υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Θεανώ Φωτίου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Παράλληλα, αναφέρεται στο σχεδιασμό ένταξης των δομών στο νέο ΕΣΠΑ, που όμως «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση, με την πίεση του χρόνου να είναι πλέον ασφυκτική και η διευθέτηση του θέματος επιβεβλημένη».
«Για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών αυτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε 118.000 άτομα  και τη συνέχιση απασχόλησης των 1.112 νέων επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική και αξιόλογη εμπειρία , κρίνεται επιβεβλημένη σχετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη και χωρίς διακοπή συνέχιση χρηματοδότησης  της λειτουργίας τους», καταλήγει στις επιστολές του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, ενώ επιστολή αγωνίας προς τους βουλευτές έστειλαν και οι εργαζόμενοι στις δομές.
    «Αναγκαία η λειτουργία τους…»
Να σημειωθεί ότι οι κοινωνικές αυτές δομές συστάθηκαν και λειτουργούν μετά από διεκδίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της στήριξης των ευπαθών και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που υφίστανται σκληρότερα από τον καθένα τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Σε 66 δήμους της χώρας έχουν ιδρυθεί ως σήμερα και λειτουργούν 256 κοινωνικές δομές, και συγκεκριμένα:
48 Κοινωνικά Παντοπωλεία
41 Κοινωνικά Φαρμακεία
28 Δημοτικοί Λαχανόκηποι
38 Δομές Παροχής Συσσιτίων
38 Τράπεζες Χρόνου
44 Γραφεία Διαμεσολάβησης
13 Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
6 Υπνωτήρια
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 66 δήμοι, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του Δημοσίου Τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ