ΤΟΠΙΚΑ

Δρομολογήθηκε η επίλυση του θέματος πρόσβασης λεωφορείου στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

photo_2Στο πλαίσιο προώθησης συναινετικών και βιώσιμων λύσεων σε ζωτικά τοπικά προβλήματα, όπως αυτό της πρόσβασης στα μέσα δημόσιας μεταφοράς («το λεωφορείο είναι κοινωνικό αγαθό»), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου και του Προεδρείου (κ. Ι. Καλλίτσης, κ. Σ. Ντινιεράκης) του Συλλόγου Κατοίκων «Φανερωμένη Δημιουργία» Νεοκτίστων Ασπροπύργου (κ. Ι. Καλλίτσης, κ. Σ. Ντινιεράκης),  σύσκεψη στα γραφεία του εν λόγω Συλλόγου, με συμμετοχή των αντιδημάρχων Ασπροπύργου, κ. A. Καραμπούλα και κ. I. Παπαδόπουλο, εκπροσώπων του Συλλόγου Τσιγγάνων Νεοκτίστων (κ. Γ. Σούτας, κ. Π. Σαϊνης), του εκπροσώπου της ΟΣΥ για θέματα ασφάλειας και υγείας (κ. A. Κολλάς) και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (κ. Κ. Σιορίκης, κ. Μ. Χριστοφορίδης, κ. Φ. Νικολόπουλος, κ. Ν. Λατίρης), των εκπρόσωπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Νεοκτίστων (κ. Σ. Καραμούκτη, κ. Ε. Κεραμιτσόγλου, κ. Σ. Μπείνας) του εφημέριου της τοπικής εκκλησίας και δημοτών της περιοχής.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι οδηγοί των λεωφορείων που προσέγγιζαν την περιοχή Νεοκτίστων, εστιάζοντας σε επιθέσεις από συγκεκριμένη ομάδα ανηλίκων-εφήβων και στην  έλλειψη κάποιων βασικών υποδομών στο τέρμα της λεωφορειακής γραμμής. Οι Σύλλογοι κατοίκων Νεοκτίστων «Δημιουργία Φανερωμένη» και τσιγγάνων Νεοκτίστων, συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των κατοίκων, την κοινωνική προσέγγιση νεαρών με προβλήματα διάσπασης της οικογένειας και κοινωνικής ένταξης και την ενεργοποίηση αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών για την αποκατάσταση της ομαλότητας και τη διασφάλιση της αποφυγής επιθέσεων σε λεωφορεία. Επίσης, ανακοινώθηκε και ειδικότερη παρέμβαση κοινωνικής διαμεσολάβησης του Συλλόγου Τσιγγάνων για τη διαμόρφωση κλίματος αποφυγής επιθέσεων εις βάρος των οδηγών της λεωφορειακής γραμμής που εξυπηρετεί τα Νεόκτιστα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη της κοινωνικής προσέγγισης του ζητήματος, της ύπαρξης συστηματικής συνεργασίας των συλλόγων με τις κοινότητες Ρομά, την ενεργοποίηση των ίδιων των Ρομά για την απομόνωση ταραχοποιών και αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών για τα παιδιά που χρήζουν προστασίας και επανασύνδεσης με το σχολείο. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των κατοίκων των Νεοκτίστων σε μια σειρά παρεμβάσεων από την καθαριότητα μέχρι την πολιτική προστασία, τονίζοντας ότι υπάρχουν τοπικά κύτταρα δημοκρατίας και δημότες που ενδιαφέρονται για την πραγματική λύση των προβλημάτων και σε αυτές τις προσπάθειες η Αντιπεριφέρεια είναι αρωγός.

Ο Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Καραμπούλας,  αναφέρθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός της οικοδόμησης γεφυρών επικοινωνίας με το υγιές τμήμα των τσιγγάνων της περιοχής, τη σημαντική συνεισφορά του ΟΣΥ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και την θετική ανταπόκριση του Δήμου στην εξασφάλιση κάποιων βασικών προϋποθέσεων διευκόλυνσης των οδηγών της συγκεκριμένης λεωφορειακής γραμμής.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΟΣΥ και του σωματείου εργαζομένων, τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης λεωφορείου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αλλά και η σημασία του λεωφορείου στην αποφυγή γκετοποίησης περιοχών (πρόσβαση, κινητικότητα). Η ασφάλεια των οδηγών και η προστασία της περιουσίας του ΟΣΥ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναδρομολόγηση και προς τούτο απαιτείται η κινητοποίηση των τοπικών συλλόγων για την ενημέρωση των κατοίκων και την προσέγγιση των ταραχοποιών.

Υπήρξε συναντίληψη των συμμετεχόντων για την ανάγκη αποφυγής στερεοτύπων και γενικεύσεων που τσουβαλιάζουν και ισοπεδώνουν κοινωνικές ομάδες και περιοχές έτσι ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία και η συνέργεια μεταξύ των τσιγγάνων και του λοιπού πληθυσμού και να δρομολογείται βιώσιμη επίλυση προβλημάτων και όχι ανακύκλωση ενός πολεμικού κλίματος που τελικά είναι επιζήμιο για όλους τους κατοίκους αλλά και για την προσφορά ενός κοινωνικού αγαθού, όπως το λεωφορείο. Τέλος, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του συλλόγου τσιγγάνων η ανάγκη παρεμβάσεων για την κανονικοποίηση των συνθηκών διαβίωσης τσιγγάνων που διαβιούν σε παραπήγματα και παιδιών που δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ