ΤΟΠΙΚΑ

Δρομολόγηση έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας πριν να ’ναι αργά

pyrosvestesΘέματα σχετικά με τη δρομολόγηση έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας καθώς και επιμέρους ζητήματα που συνδέονται με την πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών., εξέτασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη συνεδρίαση που έγινε στις 31 Μαρτίου στο Δημαρχείο Ελευσίνας .

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριος Τσάτσης, ο Αντιδήμαρχος Μαγούλας κ. Χαράλαμπος Ανδρώνης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής κ. Αναστάσιος Χαχλάκης, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας κ. Φράγκος και Χουρδάκης, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Ελευσίνας κ. Ρουμελιώτης, ο διοικητής Τροχαίας Ελευσίνας Α/Β κ. Κατσουλάκης, ο διοικητής Α/Τ Μάνδρας Α/Β κ. Βανάκας, οι εκπρόσωποι του Κ.Λ. Ελευσίνας κ. Παγώνης, Μαλανδράκης και Φράττης και ο εκπρόσωπος της 112 Π.Μ. Επσγός κ. Τσιακωβής. Από τις Υπηρεσίες του Δήμου παρευρέθηκαν: ο προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Α. Κουρτικάκης και ο αναπληρωτής του κ. Ι. Βραχάλης, από το Τμήμα Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας ο προϊστάμενος κ. Αν. Χρηστίδης και η υπάλληλος κ. Αικ. Γεωργιάδη.

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Τσάτσης τόνισε ότι ο Δήμος συνεχίζει την υποστήριξη δράσεων και μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, παρ΄ όλες τις δυσκολίες εξαιτίας της προβληματικής βοήθειας από την κεντρική διοίκηση, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Προσπάθεια ώστε να στελεχωθεί το πυροφυλάκιο Μαγούλας

Ανέφερε ακόμα ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να στελεχωθεί το πυροφυλάκιο Μαγούλας, στοιχείο πολύ σημαντικό για την πυροπροστασία, όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες. Από την Πυρ. Υπηρεσία σημειώθηκε ότι είναι απολύτως αναγκαία η επικοινωνία (ενδεχομένως και μέσω ασυρμάτου) μεταξύ των πυροφυλάκων και της Π.Υ. Επίσης ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι κατά την αντιπυρική περίοδο του 2014 ο Δήμος με δικά του μέσα και προσωπικό προέβη στην αποψίλωση και καθαρισμό περίπου 100 οικοπέδων, πράγμα το οποίο θα κάνει και το 2015.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα σχετικά με:

• την υλοποίηση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης. Ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και της εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά των πυρκαγιών, ο Δήμος Ελευσίνας με ανακοίνωσή του στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο, θα καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων της περιοχής μας, να φροντίσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους από χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί, κ.λ.π., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων.

• την ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων του Δήμου, για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών. Έχουν γνωστοποιηθεί στην Περιφέρεια Αττικής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λ.π. το επικαιροποιημένο Σχέδιο-Μνημόνιο Ενεργειών του Δήμου μας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών και οι επικαιροποιημένες καταστάσεις του Προσωπικού Πολιτικής Προστασίας και των Επιχειρησιακών Μέσων του Δήμου. • το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές.

• τα μέτρα ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

Ο εκπρόσωπος της Π.Υ αναγνώρισε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο Ελευσίνας. Ο εκπρόσωπος της Περιφ. Ενότητας Δυτ. Αττικής αναφέρθηκε στις εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του να ανταποκριθεί στο έργο της, λόγω έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων. Ο εκπρόσωπος της 112 ΠΜ τόνισε, εκτός των άλλων, τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνεται στην ασφάλεια του προσωπικού (και του γενικού πληθυσμού) και των μέσων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Τέλος, τονίσθηκε η αναγκαιότητα της γόνιμης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ