Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2017, για 38η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.
- Διαφημιση -
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
Ασπρόπυργος: Τόσο ο αριθμός των κολοβακτηριδίων όσο και των εντερόκοκκων υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια. Συγκεκριμένα, ανιχνεύτηκαν έως και 370 κολοβακτηρίδια ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 250/100ml νερού) και 285 εντερόκοκκοι ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 100/100ml νερού).
Ελευσίνα: Τραγική είναι η κατάσταση στην Ελευσίνα, καθώς τα κολοβακτηρίδια αγγίζουν έως και τα 380 ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 250/100ml νερού), ενώ ο αριθμός των εντερόκοκκων είναι… απροσδιόριστος.
Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:
– ουρολοιμώξεις
– μικροβιαιμία/ενδοκαρδίτιδα (τόσο σε προσθετικές όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
– ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα
Στους παρακάτω αναλυτικό πίνακα, που αφορούν τις ακτές της Δυτικής Αττικής, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού:

Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter