ΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦΥΛΗ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: “Κυοφορείται κυβερνητική πρωτοβουλία για να συνεχίσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής”

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν τα Άνω Λιόσια και μιλούσε για αποκατάσταση της χωματερής και μετατροπή της σε περιβαλλοντικό πάρκο, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων όπως το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας ενημέρωναν τους κατοίκους της Αθήνας ότι η Αττική βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης» και, ως εκ τούτου, κυοφορείται κυβερνητική πρωτοβουλία για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή.

Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση οι εκπρόσωποι των δυο φορέων τόνισαν ότι στα μέσα του 2019 εξαντλείται η χωρητικότητα του τελευταίου κυττάρου στη Φυλή και δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή καμιάς νέας υποδομής ενώ χαρακτήρισαν «περίεργη» την καθυστέρηση υλοποίησης των απαιτούμενων έργων για την εφαρμογή του νέου μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως ανέφεραν, 2 χρόνια μετά την έγκριση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης και 1 χρόνο μετά την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ δεν υπάρχει καμία αλλαγή πορείας και η Δυτική Αττική παραμένει ο μοναδικός χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων, από τα οποία «ανακτάται μόνο το 8% και οδηγείται προς ταφή το 92%». Επέρριψαν δε καθολικές ευθύνες για την καθυστέρηση στην Περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση.

Οι δυο φορείς έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ετήσια παραγωγή αστικών στερεών απόβλητων (ΑΣΑ) είναι 1.900.000 τόνοι με βιοδιασπώμενο υλικό 43,6%, ανακυκλώσιμο 51,6% και λοιπό 4,5% ενώ τόνισαν ότι το θεωρητικά ανακτήσιμο προϊόν ανέρχεται σε ποσοστό 95% και εμπορικά αξιοποιήσιμο είναι το 70%. Επίσης, μίλησαν για το τεράστιο κόστος της σημερινής διαχείρισης αλλά και για «απώλεια εσόδων από τους δήμους εξαιτίας της μη συλλογής και διάθεσης των ανακυκλώσιμων προϊόντων». Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι το ετήσιο διαφεύγον όφελος των δήμων υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ, συν το πρόσθετο όφελος από τη μείωση του κόστους συλλογής – μεταφοράς – διάθεσης.

Τέλος ζήτησαν να χωροθετηθούν άμεσα από την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ οι νέοι ΧΥΤΑ και οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων εκτός της Δυτικής Αττικής, να προωθηθεί βελτιωμένο και να επικυρωθεί το ΠΔ για τις χρήσεις γης, να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, με τις οποίες θα ακυρώνονται οι παλιές προβλέψεις και θα ενσωματώνονται οι νέες χωροθετήσεις, να αλλάξει η ροή της χρηματοδότησης, ώστε να στηριχτούν οι δήμοι και οι μικρής κλίμακας ήπιες δράσεις διαχείρισης καθώς και να λυθούν τα προβλήματα των αρμοδιοτήτων και κυρίως αυτό της δυνατότητας των δήμων να διαθέτουν τα προϊόντα της ανάκτησης.

Μέσω
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ