ΤΟΠΙΚΑ

Δύο νηπιαγωγοί διδάσκουν την αγάπη για τα ζώα στα πιτσιρίκια του Ασπρόπυργου

Δύο νηπιαγωγοί διδάσκουν την αγάπη για τα ζώα στα πιτσιρίκια του Ασπρόπυργου
“Τί σημαίνει ,κυρία, αδέσποτο;”

Δύο γυναίκες νηπιαγωγοί που εργάζονται στο 11ο Νηπιαγωγείο Ασπρόπυργου Αττικής η Ελένη Κουντουρά και η Ελισάβετ Ταουφίκ αποφάσισαν να ενημερώσουν τα πιτσιρίκια για όλα όσα συμβαίνουν και στα αδέσποτα ζώα στην περιοχή τους και αλλού και να απαντήσουν στις παιδικές αλλά ουσιαστικές απορίες και σε ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες: «Τί σημαίνει κυρία αδέσποτο;» και «Γιατί δεν είναι το σκυλάκι μαζί με τη μαμά του;»

Οι δύο γυναίκες εξήγησαν τι της ώθησε σε αυτό το μάθημα ζωής που δίδαξαν κατά το σχολικό έτος 2014-2015: «Απλές, αθώες και ειλικρινείς ερωτήσεις των μικρών μαθητών που έδωσαν την αφόρμηση για το ‘ταξίδι’ του 11ου νηπιαγωγείου Ασπροπύργου στο σκληρό κόσμο των αδέσποτων.

Με αφορμή τις ίδιες τις ανάγκες των νηπίων για γνώση, την αγάπη μας για τα ζώα αλλά και συνειδητοποιώντας την ένταση του φαινομένου στην περιοχή μας, θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας στο θέμα των αδέσποτων ζώων κινούμενοι πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

• Την κατανόηση των δικαιωμάτων των αδέσποτων και των ζώων γενικότερα
• Την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ενσυναίσθησης
• Την υιοθέτηση θετικής στάσης και συμπεριφοράς απέναντι σε κάθε ‘αδύναμη’ ομάδα

Μέσα από το πρίσμα σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων (ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, εργασία πεδίου, παιχνίδι ρόλων, ασκήσεις ελεύθερου συνειρμού κ.ά), τη συνεργασία με διάφορους φορείς (Γραφείο Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνιατρικός Τομέας) και εθελοντικές ομάδες («Φαντάσματα του Ασπροπύργου», S.A.P.T., κ.ά.) και με επίκεντρο πάντα το ενδιαφέρον των παιδιών αυτής της ιδιαίτερα τρυφερής ηλικίας, ελπίζουμε πως βάλαμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στη δημιουργία αυριανών ζωόφιλων πολιτών με αξίες και πάνω από όλα με μια διαφορετική/ανθρώπινη ματιά απέναντι στα ανυπεράσπιστα ζώα» καταλήγουν.

Δύο νηπιαγωγοί διδάσκουν την αγάπη για τα ζώα στα πιτσιρίκια του Ασπρόπυργου
“… θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας στο θέμα των αδέσποτων ζώων”

Η SAPT Ηellas στο 11ο Νηπιαγωγείο Ασπρόπυργου

Η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δυτικής Αττικής Γωγώ Σταματοπούλου εξήγησε ότι γι’ αυτά τα μαθήματα δούλεψαν πολύ και πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν στην πρόληψη, στην αλλαγή στάσεων αλλά και στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων εκ μέρους των παιδιών.

Εμείς εύχομαστε να συνεχίσουν και φέτος αυτά τα τόσο ουσιαστικά βιωματικά μαθήματα οι δύο νηπιαγωγοί με τους νέους μαθητές και μαθήτριες τους. Άλλωστε πιστεύουμε ότι για να αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση εις βάρος των ζώων στη χώρα μας πρέπει να παιδιά μας να διδαχτούν να τ’ αγαπούν.

«Τα αδέσποτα και εμείς» το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από το 11ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου για το σχολικό έτος 2014-2015 μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ