ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η Μάνδρα θωρακίζεται

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που χτύπησαν κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αφήνοντας πίσω τους 24 νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Από την πρώτη στιγμή, οι ευθύνες για την καταστροφή και την απώλεια τόσων ζωών έπεσαν στους φορείς που επί σειρά ετών δεν προχωρούσαν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Δύο χρόνια μετά και αφού η ζωή έχει βρει ξανά του ρυθμούς της, η Μάνδρα θωρακίζεται με δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που σύντομα θα ολοκληρωθούν.

«Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε τα έργα με γρήγορες διαδικασίες και σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των έργων που αφορούν τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, της Αγίας Αικατερίνης και τις Σούρες που ευθύνονταν για την καταστροφή . Το κόστος ανήλθε σε 11 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο μέρος των αντιπλημμυρικών έργων στη Μάνδρα θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και θα είναι λειτουργικό», λέει μιλώντας στην ιστοσελίδα cnn.gr o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η Μάνδρα θωρακίζεταιΌπως λέει ο κος Κοσμόπουλος «έχει δοθεί εντολή από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα με γρήγορο ρυθμό. Για την περιοχή της Νέας Περάμου ο κ. Κοσμόπουλος τονίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κάποια έργα αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν οι μελέτες και για Ν. Πέραμο και για Κινέττα.

Η αντιπεριφέρεια έχει δώσει προτεραιότητα σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο στα ρέματα που βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό, σε όλη τη δυτική Αττική και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες για τον καθαρισμό τους.

Ο κ. Κοσμόπουλος λέει ότι οι «η Περιφέρεια έδωσε προτεραιότητα στη Μάνδρα προχωρώντας σε διευθέτηση των δύο βασικών ρεμάτων της περιοχής, αλλά επειδή διαπιστώθηκαν κενά στην θωράκισή τους προχώρησε στην εισήγηση για επιπλέον έργα ανάσχεσης των δύο αυτών ρεμάτων. Η απόφαση υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα και σε ένα εξάμηνο θα είναι έτοιμες οι σχετικές μελέτες για να προχωρήσουν οι αναθέσεις.»

«Το κράτος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα στη Μάνδρα», λέει ο δήμαρχος της πόλης κ. Χρήστος Στάθης μιλώντας στην ιστοσελίδα cnn.gr τονίζοντας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 85% της διαδικασίας ολοκλήρωσής τους. Βέβαια το ότι σε ένα μήνα θα είναι λειτουργικό το αντιπλημμυρικό έργο αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και τα υπόλοιπα έργα που το συνοδεύουν, όπως ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα, κτλ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από την εργολήπτρια εταιρία παράταση έως τον επόμενο Μάρτιο.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η Μάνδρα θωρακίζεταιΟ δρόμος Μάνδρας – Θηβών που είχε καταστραφεί σε πολλά σημεία έχει παραδοθεί πριν το καλοκαίρι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της παράκαμψης της παλαιάς εθνικής οδού η οποία θα περάσει έξω από τη Μάνδρα.

Τα έργα όμως δεν ολοκληρώνονται με την διευθέτηση των ρεμάτων της Αγίας Αικατερίνης και στις Σούρες. Εκκρεμεί μια ακόμη φάση για την θωράκιση αυτών των έργων η οποία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης

Ο κ. Στάθης τονίζει επίσης ότι η Πολιτεία άκουσε τις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής της πόλης και έτσι τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά θα ενισχυθούν με επιπλέον έργα ανάσχεσης στην βάση του προβλήματος που είναι εκεί όπου ξεκινούν τα ρέματα. Σε εξέλιξη βρίσκονται – παρά τις μικρές καθυστερήσεις – και τα έργα στον κεντρικό ιστό της πόλης.

Σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογη νεροποντή με αυτή του 2017, ο δήμαρχος Μάνδρας είναι καθησυχαστικός απέναντι τους συμπολίτες του, ωστόσο, όπως λέει «στο βαθμό που καθησυχάζουν αυτόν οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας.» Όσον αφορά τις υποθέσεις των αυθαιρέτων που βρίσκονταν μέσα σε ρέματα λέει ότι έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ