ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από τον ESM η δόση των 8,5 δισ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την τρίτη δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο αυτής της δόσης θα ανέλθει σε 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον ESM τη Δευτέρα.

Από το ποσό αυτό, 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως “η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο.

Η κυβέρνηση και οι λαοί της Ελλάδας αξίζουν την αναγνώριση ότι έχουν προχωρήσει πολύ στην επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.” Συγχρόνως πρόσθεσε πως “η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει μία ακόμη εκταμίευση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκ. και αναμένεται να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκ.

Δηλαδή, για κάθε δύο ευρώ που θα βάλουν οι ευρωπαίοι εταίροι για την αποπληρωμή οφειλών η Ελλάδα θα κληθεί να βάλει άλλο ένα. Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων που θα αποπληρωθούν τον φθινόπωρο θα είναι ύψους 1,2 δισ, ενώ συνολικά με την δόση που αναμένεται τις επόμενες μέρες θα φτάσει στα 2 δισ από τα περίπου 5 δισ που υπολογίζονται αυτή την στιγμή οι οφειλές του κράτους σε ιδιώτες.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ