ΤΟΠΙΚΑ

Εγρήγορση, σχεδιασμός και ασκήσεις ετοιμότητας για αντιμετώπιση Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο

Τα ζητήματα ασφάλειας από τη λειτουργία των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας των ΕΛ.ΠΕ. τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας, που έγινε στο Δημαρχείο την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 . Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή Ελευσίνας, από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Γ. Τσουκαλάς τόνισε: ‘’Απαιτείται η πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας εντός των εργασιακών χώρων και για την πρόληψη και αποφυγή τεχνολογικού ατυχήματος, το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην περιοχή’’. Επίσης, ανέφερε ότι μετά από οποιοδήποτε συμβάν, επισκέπτεται ο ίδιος (με Δημ. Συμβούλους ή Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες) τα ΕΛ.ΠΕ. για ενημέρωση αλλά και διαμαρτυρία. Κατόπιν, το Τμήμα Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου διατύπωσε ερωτήματα προς το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Αττικής και τα ΕΛ.ΠΕ., αναφορικά με διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί στα ΕΛ.ΠΕ. (π.χ. πυρκαγιά σε δεξαμενή, παραμόρφω ση αεριοποιητή μονάδας Flexicoker, κ.λπ.) και αν αυτά προβλέπονται ως σενάρια στη Μελέτη Ασφαλείας (Μ.Α.) των ΕΛ.ΠΕ. Τέθηκαν επίσης ερωτήματα για τον αν έχει επανεξεταστεί η Μ.Α. και πότε, αν έχει καταρτιστεί από την Περιφέρεια Αττικής εξωτερικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για τα ΕΛ.ΠΕ., αν έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας και εφαρμογής του εξ. ΣΑΤΑΜΕ για το κοινό και αν έχουν ενημερωθεί (όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία) οι κάτοικοι του Δήμου Ελευσίνας για τη Μ.Α. και το εξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ. Από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Π.Ε.ΔΑ. προέκυψε ότι υπάρχει μεν ένα εξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ (του 2009), η σύνταξη του οποίου είχε ανατεθεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ σε μελετητική εταιρεία, όμως δεν είναι εγκεκριμένο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οπότε ουσιαστικά δεν υφίσταται. Και ακριβώς επειδή δεν είναι εγκεκριμένο αυτό το ΣΑΤΑΜΕ, δεν δόθηκε στο Δήμο Ελευσίνας, αν και έχει ζητηθεί.

Επι τάπητος τέθηκε και το μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Δ.Α. (υπηρετούν μόνο δύο άτομα για ολόκληρη τη Δυτική Αττική), ενώ προτάθηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα πιέσει για την κατάρτιση σύγχρονου εξωτερικού ΣΑΤΑΜΕ, με βάση το υπάρχον μη εγκεκριμένο, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, από τους άλλους παριστάμενους τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων πρόληψης αλλά και η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων, ώστε στην απευκταία περίπτωση τεχνολογικού ατυχήματος, να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για τους εργαζομένους, τους κατοίκους και το περιβάλλον. Κλείνοντας ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για δημιουργία συντονιστικής επιτροπής (με συμμετοχή οπωσδήποτε των δημάρχων της περιοχής), η οποία θα απαιτήσει από τις αρμόδιες αρχές να καταρτίσουν το εξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ των ΕΛ.ΠΕ., να ενημερώσουν το κοινό και να πραγματοποιήσουν ασκήσεις ετοιμότητας και εφαρμογής του ΣΑΤΑΜΕ. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γ. Τσουκαλάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λινάρδος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριος Τσάτσης, κ. Αναστάσιος Χαχλάκης προϊστ. Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.ΕΔ.Α, ο υπ/της της Πυρ/κής Υπηρεσίας Ελευσίνας κ. Κων/νος Προύντζος, ο δ/τής Τροχαίας Ελευσίνας κ. Μανούσος Βαλσαμάκης, ο κ. Γεώργιος Πατρίκιος του Α.Τ. Μάνδρας, οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ελευσίνας Πλωτάρχης Αθανάσιος Παγώνης και Ανθ/στής Αλαμάρας, ο εκπρόσωπος της 112 Πτέρυγας Μάχης Σγός Νικ. Δοξαστάκης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου Πεδίου κ. Ιωάννης Καλυμνάκης (πρόεδρος), Σπυρίδων Κτενάς, Κώστας Μίχας (αντιπρόεδροι) και Μαρία Καρέλου Παρέστησαν βεβαίως και εκπρόσωποι των ΕΛ.ΠΕ. και συγκεκριμένα ο κ. Αλέξανδρος Παργινός (Δ/ντής λειτουργίας εγκαταστάσεων Ελευσίνας), η κα. Πηνελόπη Παγώνη (Δ/ντρια Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του Ομίλου) και ο κ. Αστέριος Λιάλιος (Δ/ντής Υγείας και Ασφάλειας Διυλ/ρίων Νότου). Παρευρέθηκαν επίσης οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ελευσίνας. Δυστυχώς δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος της αδειδοτούσας αρχής (ΥΠΕΚΑ), αν και προσκλήθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ