ΕΛΛΑΔΑ

Εθελοντικό κούρεμα ομολογιούχων στις τράπεζες

trapeza-tis-elladosΤα βήματα στα οποία θα κινηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δείχνει η Τρ. Πειραιώς, προχωρώντας σε εθελοντικό άτυπο κούρεμα των ομολογιούχων της, προκειμένου να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests. Η τράπεζα υπέβαλε σήμερα δημόσια πρόταση για την εξαγορά ομολόγων της, προσφέροντας στους ομολογιούχους μετοχές ή μετρητά. Η εξαγορά θα γίνει σε τιμές κοντά στις αγοραίες, οι οποίες είναι έως και 85% χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Με αυτό το άτυπο κούρεμα θα εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 380- 450 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα αποτελέσει πιλότο και για τις τρεις άλλες ελλληνικές συστημικές τράπεζες – Εθνική, Alpha, Eurobank – οι οποίες καλούνται επίσης να βρουν τρόπους για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή ιδιωτών μετόχους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αν δεν αποδεχθούν την προτεινόμενη ανταλλαγή με μετρητά ή μετοχές, οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισηςκινδυνεύουν να υποστούν υποχρεωτικό κούρεμα ή μετατροπή σε μετοχές – ενδεχομένως με δυσμενέστερους όρους.

Οι κάτοχοι ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior) δεν διατρέχουν με το υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς αντίστοιχο κίνδυνο, παρά μόνο σε περίπτωση bail in – δηλαδή εάν δεν καταφέρουν οι τράπεζες να προσελκύσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα

H δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αφορά υβριδικά, μειωμένης εξασφάλισης και senior bonds συνολικής ονομαστικής αξίας 1, δισ. ευρώ. Από αυτά στα χέρια τρίτων βρίσκονται τίτλοι αξίας περίπου 594 εκατ. ευρώ – τους υπόλοιπους έχει ήδη εξαγοράσει η τράπεζα.

Τα junior ομόλογα διαπραγματεύονται σήμερα στο 10% – 15% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ η τιμή των senior κινείται  στα επίπεδα του 50%.

Στις  τιμές αυτές έχει προεξοφληθεί ουσιαστικά ο κίνδυνος  κουρέματος των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.
Υπολογίζεται ότι για τα junior ομόλογα η Τράπεζα Πειραιώς θα προσφέρει premium της τάξης των 10%-15%, ενώ για τα senior θα δώσει 20%. Δηλαδή το «κούρεμα» θα ανέλθει σε 70%-80% και σε 25% – 30% αντίστοιχα.

Λεπτομέρειες για τις τιμές προσφοράς θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας, δεδομένου ότι η διαδικασία ξεκινά σήμερα και λήγει στις 4 Νοεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον υπάρξει πλήρης αποδοχή της προσφοράς από τους κατόχους των τίτλων, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει 380 έως 450 εκατ. ευρώ.
Η δημόσια προσφορά

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η προσφορά  αφορά όλους τους εκκρεμείς προνομιακούς τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου της Piraeus Group Capital  συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, τους subordinated τίτλους της Piraeus Group Finance PLC ύψους 400 εκατ. ευρώ με λήξη το 2016 και τους τίτλους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% της Piraeus Group Finance PLC, που λήγουν τον Μάριο του 2017.

Η επαναγορά θα πραγματοποιηθεί έναντι νέων μη ανταλλάξιμων τίτλων (non trasferable receipts).

Η κίνηση έχει στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, που έχει πληγεί από τις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου, στις 9 π.μ. (ώρα Λονδίνου). Η ημερομηνία διακανονισμού εκτιμάται ότι θα είναι “γύρω” στις 9 Νοεμβρίου.

Οπως αναφέρει στην πρόταση η τράπεζα, «οι Προσφορές Ανταλλαγής σχετικά με τους Τίτλους του 2016 και τους Τίτλους Αόριστης Διάρκειας αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι, σε περίπτωση που η κρατική ενίσχυση καταστεί αναγκαία για την ικανοποίηση οποιουδήποτε μέρους τυχόν επιπλέον κεφαλαιακών απαιτήσεων που δύνανται να επιβληθούν ως αποτέλεσμα της Συνολικής Αξιολόγησης που διεξάγεται επί του παρόντος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), ή κατ’ άλλο τρόπο, ο επιμερισμός βαρών (burden sharing) θα πρέπει να επιτευχθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, διαμέσου εισφορών από κατόχους τίτλων μετοχών, υβριδικών κεφαλαίων και χρεωστικούς τίτλους μειωμένης εξασφάλισης του Προτείνοντα.»

Οι προτάσεις της Πειραιώς θα εξεταστούν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις των κατόχων τίτλων κάθε σειράς, οι οποίες θα συγκληθούν, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, στα γραφεία της Shearman a Sterling LLP (Λονδίνου) στη διεύθυνση 9 Appold Street, στις 6 Νοεμβρίου 2015 και ώρα Λονδίνου 9:30 ττ.μ. όσον αφορά στους Τίτλους του 2017, ώρα Λονδίνου 9:45 π.μ. όσον αφορά στους Τίτλους του 2016, και ώρα Λονδίνου 10.00 π.μ. όσον αφορά στους Τίτλους Αόριστης Διάρκειας.

Αν συναινέσουν τα 2/3 των ομολογιούχων, η πρόταση αυτή γίνεται υποχρεωτική για το σύνολο των ομολογιούχων κάθε σειράς.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ