ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Εκδήλωση μνήμης στον Ασπρόπυργο για τη συμπλήρωση 195 χρόνων απο την απελευθέρωση της Αθήνας το 1821

Η ετήσια εκδήλωση Μνήμης και Τιμής, στον Χασιώτη Φιλικό και Αγωνιστή του 1821, Καπετάν Μελέτη Βασιλείου και τα παλικάρια του, που απελευθέρωσαν την Αθήνα από τους Τούρκους, τελέστηκε στον Ασπρόπυργο, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο του Οπλαρχηγού.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου, οι Αντιδήμαρχοι Ασπροπύργου κ.κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης και Αντώνιος Καραμπούλας και ο Δημοτικός Σύμβουλου και Πρόεδρος του Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεόρασης του Δήμου Ασπροπύργου, “attica tv”, κ Κωνσταντίνος Τσολερίδης. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Ταγματάρχης Πεζικού κ. Νικόλαος Καθάριος, και την Ελληνική Αστυνομία, ο Υπαστυνόμος Β΄ κ. Ιωάννης Πενέσης. Επίσης, ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου κ. Περικλής Κωνσταντόπουλος εκπροσώπησε την Εκπαίδευση της Δυτικής Αττικής. Επίσης, παρόντες στην εκδήλωση ήταν και Μαθητές των Σχολειών της πόλης συνοδευόμενοι από Εκπαιδευτικούς και μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και Πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Πολίτες του Ασπρόπυργου.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος των Νέων Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Δημήτριος Καγιάς, ο οποίος ανέφερε – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, Κύριοι Αντιδήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι, Πρόεδροι και Μέλη των Δ.Σ., των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ασπροπύργου, Αγαπητοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αξιότιμοι Εκπαιδευτικοί, των Σχολείων μας Νέες και Νέοι της Πόλης μας, Φίλες και Φίλοι Γονείς,

είναι μεγάλη η τιμή στο πρόσωπό μου, κι εξαιρετικός ο συμβολισμός που εκπέμπει η απόφαση του Δημάρχου της πόλης μας, του Κυρίου Νικόλαου Μελετίου, να μου αναθέσει να ιστορίσω ενώπιων σας, όσα συνθέτουν μια πράξη ηρωισμού, ενός προγόνου των Ασπροπύργιων, και να συνοψίσω, όσα επιβάλλουν, σε εμάς, τους απογόνους του, οι παρακαταθήκες του Καπετάν Μελέτη Βασιλείου. Και τούτο, διότι, αποδεικνύει πως, ο πρώτος Πολίτης του Ασπρόπυργου, η Δημοτική Αρχή, και η γρηγορούσα συνείδηση αυτής της πόλης, έχουν αντιληφθεί ότι, ο πρωτοκαπετάνιος πρόγονός των σημερινών Ασπροπύργιων, ανήκει σε όλους μας, ανήκει στο Πανελλήνιο. Ανήκει και σε εμάς, που γίναμε ένα με τους γηγενείς κατοίκους αυτής της πόλης, η οποία άνοιξε την αγκαλιά της, σε ένα σωρό συνιστώσες του Ελληνισμού, κι όλοι μαζί -από αυτό το μετερίζι- αγωνιζόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία, της πόλης μας, του Έθνους και της Πατρίδας μας. Εκατόν ενενήντα πέντε χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα, λοιπόν, από τη μέρα που, ένας πρόγονός μας, με θεία φώτιση και ακλόνητη Πίστη στο Θεό, και στη δύναμη που κρύβει μέσα του ο Έλληνας, έκαμπτε την αντίσταση των Τούρκων, κι έμπαινε θριαμβευτικά, στην Αθήνα, λευτερώνοντας την κοιτίδα της Φιλοσοφίας, της Δημοκρατίας, του Πνεύματος, των Τεχνών, των ελληνικών αξιών, που δεν έπαψαν ποτέ, να θέτουν το πλαίσιο για μια πορεία της ανθρωπότητας, με σεβασμό στον Άνθρωπο, και μοναδική επιδίωξη την ανύψωσή του!

Τούτη τη μέρα, ο Χασιώτης Φιλικός, Μελέτης Βασιλείου, ο Καπετάν-Μελέτης, όπως έμεινε γνωστός στην Ιστορία και στις ψυχές των Ελλήνων, δυο ώρες πριν την ανατολή του ήλιου, οδηγούσε τους Επαναστάτες της Αττικής και της Βοιωτίας, στην απελευθέρωση της Αθήνας. Μπήκε στην πόλη – σύμβολο, για όλη την ανθρωπότητα, κραυγάζοντας, μαζί με τα παλικάρια του, «Χριστός Ανέστη»! Λευτεριά! Λευτεριά!». Τον υποδέχτηκαν, ως λυτρωτή, οι λιγοστοί κάτοικοι της Αθήνας, κι όλοι μαζί, καταδίωξαν την τουρκική φρο υρά, η οποία κλείστηκε στην Ακρόπολη, γύρω από την οποία, οι Επαναστάτες, οργάνωσαν ασφυκτική πολιορκία, προκειμένου να ελευθερώσουν και τον ιερό βράχο, το σύμβολο όσων γέννησε και κατέλειπε στην ανθρωπότητα το πνεύμα των αρχαίων προγόνων μας, οι οποίοι οδηγούσαν και το βηματισμό, τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Στο πλάι του Καπετάν Μελέτη, βρίσκονταν εκείνη την ώρα, ο Μήτρος Τσεβάς, και όλοι οι Χασιώτες Επαναστάτες, μαζί με τον Μενιδιάτη Αναγνώστη Κιουρκατιώτη και τον Γιάννη Ντάβαρη, με τους Σαλαμίνιους και τους Μεσογείτες αγωνιστές.

Το πόσο σημαντική στάθηκε, η 25η του Απρίλη του 1821, για τον Ελληνισμό και την Ευρώπη γενικότερα, μπορούμε να το κατανοήσουμε όλοι, αν αναλογιστούμε πως, από το 1204, δηλαδή, επί 617 χρόνια, η Αττική και η Αθήνα, βρίσκονταν κάτω από ζυγό δουλείας! Πρώτα των Φράγκων, μέχρι το 1456, και στη συνέχει των Τούρκων! Και επί έξι αιώνες και πλέον, οι μεθοδεύσεις αυτών των τυράννων, η προπαγάνδα, οι πιέσεις και οι πονηριές, των Καθολικών και των Μουσουλμάνων, το λεπίδι και οι απειλές των εν λόγω κατακτητών, είχαν ως στόχο, να κάμψουν το φρόνημα των κατακτημένων! Να αλλοιώσουν την ψυχή τους! Κάτι που δεν το κατάφεραν, όσα μέσα κι αν μετήλθαν, αφού, η εθνική και η θρησκευτική συνείδηση των προγόνων μας, όχι μόνο παρέμεινε αναλλοίωτη, αλλά, σε κάθε ευκαιρία, μέσα από απελπισμένες εξεγέρσεις, έστελναν το μήνυμα πως, δεν έπαψαν να συνομιλούν με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, με τους Μαραθωνομάχους και τους Σαλαμινομάχους, με τους Φιλοσόφους και τους Άγιους της Πίστης μας, που συνέθεσαν την ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας!

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ