ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην Ελευσίνα

Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην ΕλευσίναΤο Σάββατο 6 Ιουνίου στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου “Λεωνίδας Κανελλόπουλος” έγινε η πρώτη εκδήλωση, συνδιοργάνωση των Συλλόγων Πελοποννησίων και Δωδεκανησίων Ελευσίνας, με θέμα “Παραδόσεις και μνήμες του Μοριά και των Δωδεκανήσων στις σύγχρονες πόλεις – Τα νησιά και τα χωριά μας πάντα στην καρδιά μας”. Χοροί, τραγούδια και δρώμενα από τη ζωή την ύπαιθρο του τόπου καταγωγής τους που μεταφέρθηκαν με την εσωτερική μετανάστευση στις πόλεις, παρουσίασαν μέλη των δυό Συλλόγων.

Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην ΕλευσίναΤην Κυριακή 7 Ιουνίου στην αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Άνω Ελευσίνα, μπροστά σε πλήθος ανθρώπων, μέσα από τον διάλογο γιαγιάς και εγγονής ζωντάνεψαν μνήμες για τη ζωή, τον πολιτισμό και την διασκέδαση των Ελλήνων στα χωριά και τις πόλεις της Μικράς Ασίας. Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και τους τόπους από όπου έφτασαν στην Ελευσίνα οι πρόσφυγες για να στήσουν στο συνοικισμό ένα νέο δικό κόσμο που κατάφερε να διατηρήσει την παράδοσή του. “Από τα καφέ αμάν και τα τραγούδια της Σμύρνης στους καφενέδες του Συνοικισμού και τα ρεμπέτικα” ήταν το θέμα ενός νοσταλγικού ταξιδιού που πάταγε όμως γερά στην νέα πραγματικότητα της Ελλάδας.

Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην ΕλευσίναΤην Δευτέρα 8 Ιουνίου στο θέατρο του παλαιού Ελαιουργείου ο Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου παρουσίασε την θεατρική παράσταση: “Ο θείος μας ο Φώτης”. Ένα έργο που πραγματεύεται την μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στη Γερμανία και την Αμερική, κυρίως μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο, δίνοντας προεκτάσεις με την τάση φυγής των νέων από την Ελλάδα της κρίσης και τον ερχομό χιλιάδων μεταναστών από την Αφρική και την Ασία. Η μοίρα, οι αναμνήσεις, οι δεσμοί με την πατρίδα και την οικογένεια αποδεικνύονται κοινές. Με εκπληκτική παράσταση δοσμένη με πάθος από τα μέλη και φίλους του Συλλόγου.

Οι εκδηλώσεις του Λαογραφικού Μήνα συνεχίζονται με τις παραστάσεις:

– Τετάρτη 10/6: “100 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης – Μια γλυκιά ανάμνηση ενός μεγάλου Μύθου” από το Σύλλογο Θεσσαλών Ελευσίνας στην Ελαιουργική  (Αφων Μουρίκη & Ιερά Οδός)

– Σάββατο 13/6: Θεατρική Παράσταση “Έναν έμπρου-δύο οπίς’ κι η τσαγάνα … σ’ σοκαπιτς” από το Σύλλογο Πντίων στο παλαιό Ελαιουργείο

– Κυριακή 14/6: Θεατρική παράσταση “Η Κρητικοπούλα” στην Ελαιουργική από την Ένωση Κρητών Ελευσίνας.

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 παρά τέταρτο και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην Ελευσίνα

Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην Ελευσίνα
Εκδηλώσεις του Μήνα Λαογραφίας 2015 στην Ελευσίνα

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ