ΕΛΛΑΔΑ

«Εκλεισε» η συμφωνία στις Βρυξέλλες, αύριο στην Αθήνα η πρόταση

«Εκλεισε» η συμφωνία στις Βρυξέλλες, αύριο στην Αθήνα η πρότασηΗ πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την Τετάρτη, ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα πρέπει να επικοινωνηθεί στην Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης με το Μέγαρο Μαξίμου ή με φυσική συνάντηση. Από την στιγμή που θα αποσταλεί όμως οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση από την Αθήνα.

Συγχρόνως ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν έγγραφο- πρόταση που στάλθηκε από την Αθήνα χθες το βράδυ. Οι ίδιες πηγές μιλάνε για ένα έγγραφο μάλλον ασαφές και όχι όσο επεξεργασμένο όσο αυτό των θεσμών.

Η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 1.2 δις και για αυτό ο σκοπός είναι να βρεθεί μία συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( staff level agreement) ξεκινώντας με αποστολή αυτού του κειμένου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα που θα είναι «ο καταλύτης για ραγδαίες εξελίξεις», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Αλλωστε, η Αθήνα έχει την πρώτη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ύψους 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας γινόντουσαν προσπάθειες στις Βρυξέλλες ώστε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο των τριών θεσμών που θα παρουσιαζόταν πρώτα στους ηγέτες χθες στο Βερολίνο (Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ, Ζ.Κ. Γιουνκέρ αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι).

Το ΔΝΤ ήταν αυτό που προέβαλε αντιρρήσεις καθώς χρειαζόταν  συγκεκριμένες αναφορές για την μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και για την βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ είναι το πιο ευαίσθητο από τους τρεις θεσμούς  για τα θέματα αυτά. Aύριο αναμένεται να συγκληθεί Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε σήμερα ότι το γεγονός ότι ανταλλάσσονται έγγραφα είναι καλό σημάδι και ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ