ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικά παιχνίδια με την πρώτη κατοικία

Απειλή αντάρτικου στον δρόμο προς την κάλπη, επιστρατεύει η κυβέρνηση αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στις ισχυρές ενστάσεις των θεσμών για τα νέα κριτήρια, τη διατήρηση της δυνατότητας δικαστικού μπλόκου σε πλειστηριασμούς, το φρένο σε ρευστοποιήσεις λοιπών περιουσιακών στοιχείων για τους έχοντες, το δημοσιονομικό κόστος της επιδότησης και την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο προστατευτικό δίχτυ, η κυβέρνηση απάντησε με προαναγγελία κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή, στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες (και όχι με τους θεσμούς), αύριο Παρασκευή.

Αν το αντάρτικο κρατήσει μέχρι τέλους και ψηφιστεί τελικά ένας νόμος τον οποίο οι θεσμοί δεν εγκρίνουν, η ζημιά για τη χώρα προδιαγράφεται σε τρία μέτωπα: το 1 δισ. ευρώ της «δόσης» δεν εκταμιεύεται από το Eurogroup στέλνοντας αρνητικό σήμα στις αγορές, ο ESM δεν δίνει «άδεια» πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ όπως διακαώς φέρεται να επιθυμεί η κυβέρνηση και η ΕΚΤ κατά τη δεδομένη αξιολόγηση του νόμου προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, καραδοκεί ο κίνδυνος το όλο αφήγημα της ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών να παραμένει στον αέρα εάν η DG Comp, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρίνει ότι η επιδότηση της δόσης στεγαστικού δανείου συνιστά κρατική ενίσχυση.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ