ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελευθερία Αρβανιτάκη: «Δεύτερη ζωή» απόψε στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια»

ην παράσταση «Δεύτερη ζωή», βασισμένη σε μελοποιημένη ποίηση από το προσωπικό της ρεπερτόριο, παρουσιάζει η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια».

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά ποιητικά έργα και τα έχει κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η παράσταση «Δεύτερη ζωή» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ τον Ιούνιο του 2016 και την παρακολούθησαν πάνω από 20.000 θεατές. Τον Αύγουστο του 2016 παρουσιάστηκε στην μυθικό Δήλο, ενώ τον Ιούλιο του 2017 χάρισε μια αξέχαστη βραδιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017».

Τα τραγούδια αυτά τα κρατά ζωντανά στις παραστάσεις της στην Ελλάδα, αλλά και εκτός των συνόρων. Και όταν η ποίηση μελοποιείται και ερμηνεύεται, ιδίως από αυτή τη φωνή που κλείνει μέσα της Ανατολή και Δύση, σίγουρα αποκτά μια «Δεύτερη ζωή».

Από το ξεκίνημά της, το 1981, ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιάννη Ιωάννου σε μουσική

Νίκου Μαμαγκάκη στο ιστορικό «Κέντρο Διερχομένων», ενώ το 1987 συμμετέχει στο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη, «Κοντά στη δόξα μια στιγμή», ερμηνεύοντας το «Ερωτικό» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της «Όλα στο φως», το «Σαν αεράκι» σε μουσική Μανώλη Πάππου.

Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο «Τα κορμιά και τα μαχαίρια». Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει τον δίσκο.

Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το μαγικό άλμπουμ «Τραγούδια για τους μήνες», όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το «Παράπονο» το «Πάμε ξανά στα θαύματα», το «Σαν την αγάπη την κρυφή» αλλά και «Του πόθου τ’ αγρίμι».

Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα «Γκρίζα» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» το 2008, επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για την ποίηση αλλά και την τεράστια ερμηνευτική της δεινότητα.

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ