ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Ελευσίνα και “Αισχύλεια” υποδέχονται απόψε το “Europass” του Eye’s Walk Digital Festival 2016.

Το Eye’s Walk Digital Festival αποτελεί ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει την σύγχρονη digital τεχνολογία, το video installation & performing artκαι το design εμπειρίας με το ιδιαίτερο πολιτισμικό υπόβαθρο μιας πόλης.

Ξεκίνησε το 2014 με τόπο και έμπνευση την ιδιαίτερη πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομία της Ερμούπολης.

Το καλοκαίρι του 2016 ταξιδεύει σε δύο πόλεις: Θα παρουσιάσει το νέο του έργο/video installation art, με τίτλο “Europass”  στην Ερμούπολη και στην Ελευσίνα  [Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021]

Το Europass είναι μια ανταλλαγή μεταξύ performers, video artists και της κοινότητας όσον αφορά στην Ευρώπη σήμερα!

Σημαντικό/καρδιακό στοιχείο του «Europass» είναι η θάλασσα. Αυτή που ενώνει και δημιουργεί αλληλεπιδράσεις, αυτή που φέρνει δώρα, γνώση, θεούς…την προσδοκία του πλούτου, της καλής ζωής. Κοντά  στο υγρό στοιχείο οι συνειρμοί και οι ψυχικές συνδέσεις εντείνονται και πολλαπλασιάζονται

Από παλιά μέχρι και σήμερα η θάλασσα και ακόμα περισσότερο «η Μεσόγειος σημαίνει ναυσιπλοΐα, ανταλλαγές, είναι αυτό το μέσο που μεταφέρει εμπορεύματα και θεούς….ιδέες και τέχνες» [Derrida]. Καράβια φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους, ενώ άλλα βυθίζονται στα νερά της.

Στο κοντινό μέλλον, μέσα στις πολυποίκιλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα ζουν άραγε ακόμα μαζί οι διαφορετικές γενιές, οι διαφορετικές ηλικίες, οι κοινότητες και οι λαοί με διαφορετικές συνήθειες, θρησκείες και γλώσσες, τους οποίους η θάλασσα φέρνει κοντά;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν προβολές video installation art πάνω σε αγκυροβολημένα, αποσυρμένα πλοία που θα μετατρέψουν τον κόλπο της Ελευσίνας σε Θάλασσα πολιτισμού.

Συμμετέχουν οι ακόλουθοι 3d & video artists με τα έργα τους: «Blindness?” Σπύρος Κουδουνάς/ Ελλάδα, “Floating in space”Αγγελίνα Βοσκοπούλου/ Ελλάδα, “Light of thy countenance/continent” Samuele Livornese, Ιταλία, “Blue and Black” David Hawkins, Αγγλία, «Mare Internum” Αλίκη Αρναούτη, Ελλάδα

Μια μοναδική εμπειρία που δημιουργείται από την ομάδα του Eye’s Walk Digital festival

Με τη συν-διοργάνωση του Δήμου Ελευσίνας

Ομάδα Eye’s Walk Digital festival
Curator: Φιλία Μηλιδάκη
Οπτική: Επικοινωνία Ειρήνη Τζαβάρα
Σκηνογραφία: Βέρα Φελέκη
Υπεύθυνος: multimedia Σπύρος Κουδουνάς
Παραγωγή: multitools

Ακολουθείστε το Eye’s Walk Digital festival στα φετινά του ταξίδια https://www.facebook.com/eyeswalk/?fref=ts

Διακρίσεις 2016:

  • Η Φιλία Μηλιδάκη curator του Eye’s Walk Digital festival επιλέχτηκε από το NEON Organization μαζί με άλλους εννέα επιμελητές από την Ελλάδα μέσω του προγράμματος ΝΕΟΝ curatorial exchange 2016 για μια τετραήμερη υποτροφία στο Λονδίνο μέσω της WhiteChapel gallery ώστε να έρθει σε επαφή με όλη τη σύγχρονη σκηνή της τέχνης και να δημιουργηθούν συνεργασίες.
  • Video installation art στο Europass

“Floating in Space” // Αγγελίνα Βοσκοπούλου // Ελλάδα

Όπως με όλες τις μορφές κίνησης, η μετανάστευση υπονοεί τη διάρκεια. Το να βιώνεται κάτι ως εμπειρία πέρα από τη διάρκεια του χρόνου υπονοεί ότι είναι σε θέση να αντέξει, να αντισταθεί. Στη διαρκή αυτή παράσταση, και δεδομένου ότι αυτή συμβαίνει, το σώμα με την αντοχή του γίνεται το έδαφος της εξέγερσης…”

“Light of thy countenance/continent” // SamueleLivornese // Ιταλία

Οι εικόνες αναφέρονται κυρίως σε ένα ταξίδι στην Γερμανία, ένα από τα πολλά κέντρα της Ευρώπης.

Είναι ένα είδος μη – χρονολογικού ημερολογίου. Το κείμενο είναι μια αντανάκλαση του ερωτήματος που θέτει το project

“EUROPASS”: το πρόσωπο της Ευρώπης. Ο ήχος συνδιάζει την ηλεκτρονική μουσική του καλλιτέχνη AlessandroLoPresti, ο οποίος κατοικεί σε ακόμα ένα κέντρο της Ευρώπης – την Μόσχα – με συγχρονισμένους και ασυγχρόνιστους ήχους του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα έχει ως στόχο να μοιάζει με την κλασσική φιγούρα ενός λαβύρινθου, με την παραδοχή ότι υπάρχει ένας ή πολλοί τρόποι να φτάσει κανείς στο κέντρο και να κερδίσει την έξοδο. “

Blindness?// Κουδουνάς

Ευρώπη όπως την ονειρευομαι. Όλα όσα αγαπώ σε αυτη όλα όσα πεισματικά μου κρύβει. Δε μου τα δίνει. Ανάμεσα στην αισιοδοξία και στην απαισιοδοξία η Ευρώπη γεμάτη καρπούς.”

“Blue and Black” // David Hawkins // Αγγλία

«Η θάλασσα φαίνεται ανάποδα. Η θάλασσα είναι μια μεταφορά για το πέρασμα του χρόνου. Είναι η δύναμη και η αδιαφορία του φυσικού κόσμου. Ακούμε τον ρυθμό των κυμάτων, αλλά και τους ήχους της παραλίας. Ενώ μια εμπειρία ζωής τελειώνει, τα ασήμαντα γεγονότα της καθημερινής ζωής συνεχίζουν να υπάρχουν, και η θάλασσα κινείται αδιάφορα σε μια βαθιά πραγματικότητα.»

Διάρκεια: 3 ώρες

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ