ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημοφιλές

Ελευσίνα: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση ΒΟΤΡΥΣ & Ελαιουργείου

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων δύο ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων στο πλαίσιο των δράσεων για την «Πολιτιστικής Πρωτεύουσα 2021»

Ο δρόμος για την αποκατάσταση και αξιοποίηση δύο ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων της Ελευσίνας – του «Βότρυς» και του Ελαιουργείου – άνοιξε με μια ρύθμιση-κλειδί που βάζει τις εγκαταστάσεις στη… θέση που τους αρμόζει.

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία θεραπεύεται μια πολεοδομική «ανορθογραφία» η οποία ως τροχοπέδη μπλόκαρε, για περίπου μία δεκαετία, τις διαδικασίες για την εγκατάσταση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας και πολλών άλλων πολιτιστικών χρήσεων που είχαν συνδεθεί και με τον θεσμό της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021».

Με τη νέα ρύθμιση, ο χώρος ανέγερσης του Μουσείου μεταφέρεται από το «Βότρυς» στον διπλανό χώρο του παλιού Ελαιουργείου των 26 στρεμμάτων, στον οποίο θα διατηρηθούν παράλληλα και χρήσεις πολιτιστικών λειτουργιών. Στα 17 στρέμματα του «Βότρυς», με τις δύο καμινάδες και τα δύο διατηρητέα κτίσματα, του Οινοποιείου και του Ηλεκτρολογείου (με κηρυγμένο και τον εξοπλισμό τους), αποδίδονται χρήσεις πολιτιστικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της νέας ρύθμισης, η χωροθέτηση του Μουσείου στο Ελαιουργείο θα εξυπηρετήσει αρτιότερα τη λειτουργία του Μουσείου και των πολιτιστικών λειτουργιών που εξυπηρετούνται στον συγκεκριμένο χώρο (Φεστιβάλ «Αισχύλεια»), ενώ στο «Βότρυς» θα επιτρέπεται η χρήση «Πολιτιστικές λειτουργίες», ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος πολιτιστικός πόλος με το Ελαιουργείο.

Η μελέτη για την ενοποίηση

Η παρέμβαση αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αναπτυξιακούς στόχους για την Ελευσίνα, καθώς θα αποδώσει στην πόλη δύο ιστορικούς χώρους. Η σχετική μελέτη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την οποία υλοποίησαν οι συναρμόδιοι φορείς των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας, υπό τον συντονισμό της κυρίας Σόνιας Σούμπερτ, αναφέρεται στη χωροθέτηση του Μουσείου στο πρώην «Βότρυς», η οποία μειονεκτεί ως προς τη δυνατότητα διασύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι όποιες εργασίες εκσκαφών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν πιθανόν να σκοντάψουν στην ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς εκτιμάται από την αρμόδια Εφορεία ότι στη συγκεκριμένη θέση ήταν χωροθετημένο το αρχαίο στάδιο της πόλης.

Από το πρώτο εργοστάσιο του 1895 στο νέο Μουσείο

Το πρώτο εργοστάσιο της Ελευσίνας ήταν το σαπωνοποιείο των αδελφών Χαριλάου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1875 στο δυτικό τμήμα της ακτής, δίπλα στον λόφο των αρχαιοτήτων. Ηταν αυτό που λίγα χρόνια αργότερα, περί το 1895, μετεξελίσσεται στο Ελαιουργείο. Δίπλα του, δύο χρόνια πριν από την έλευση του 20ού αιώνα, ιδρύεται και η Οινοποιητική – Οινοπνευματική Εταιρεία Χαρίλαος και Σία», μετέπειτα «Βότρυς».

Οπως αναφέρεται σε έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς για τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, το Ελαιουργείο στην αρχή παρήγε 500.000 οκάδες σάπωνα, εκ των οποίων εξάγονταν οι 125.000 οκάδες. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 «ξεκίνησε να παράγει λινέλαια, βαμβακέλαια, κοκοφοινικέλαια, σπορέλαια ραφινέ, πίτες για ζωοτροφές και κοινούς πράσινους σάπωνες, μεταξύ των οποίων ο «Σάπων Ελευσίνας» τύπου Μασσαλίας», ο οποίος συναγωνιζόταν μάλιστα τον γαλλικό.

Το Ελαιουργείο έβαλε λουκέτο προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και σήμερα ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, η οποία το έχει παραχωρήσει στον Δήμο Ελευσίνας για τη διοργάνωση του θερινού φεστιβάλ των «Αισχυλείων».

Αποστάγματα

Από τον μηχανολογικό εξοπλισμό διασώζεται μόνο η συστοιχία των κυλινδρικών δεξαμενών στον μεσότοιχο με το εργοστάσιο «Βότρυς», το οποίο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα του κλάδου οίνων και οινοπνευμάτων της χώρας.

Η εταιρεία, η οποία απέκτησε εγκαταστάσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας, παρήγε φωτιστικό οινόπνευμα, οίνους, αποστάγματα, βερμούτ, κονιάκ και διθειούχο άνθρακα.

Το εργοστάσιο το 1938 περιήλθε στον Ομιλο Μποδοσάκη και διέκοψε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Αργότερα, στον χώρο εγκαταστάθηκε η εταιρεία ΣΙΝΤΡΑ, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, η οποία ωστόσο δεν τον χρησιμοποιεί.


Με πληροφορίες απο”Το Βήμα” (04/07/2020)

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ