ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελευσίνα 2021: οι κάτοικοι παίρνουν στα χέρια τους την πολιτιστική στρατηγικη

Πως μπορεί να αλλάξει η Ελευσίνα όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι παίρνουν στα χέρια τους το σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης πολιτιστικής στρατηγικής για την πόλη;

Η Ελευσίνα είναι η μοναδική ελληνική πόλη και μία από τις 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα Pilot Cities. Ένα πρόγραμμα που τοποθετεί τον πολιτισμό ως τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης μιας πόλης δίπλα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συμπερίληψη.

Μέσα από τη μοναδική συνθήκη που δημιουργεί η Ελευσίνα 2021 και ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Ελευσίνα προχωρά προς τη μετάβαση στην ΕUphoria, ένα νέο δηλαδή μοντέλο βιωσιμότητας που τοποθετεί την τέχνη και τον πολιτισμό στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Με τη συμμετοχή στο Pilot Cities, η πόλη αναγνωρίζει και ενισχύει τη θέση του πολιτισμού και οι κάτοικοι της γίνονται η κινητήριος δύναμη πίσω από το σύνολο του συμμετοχικού προγράμματος.

Καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση του Pilot Cities, τη φάση του σχεδιασμού, προσκαλούμε όσες και όσους ζουν ή/και εργάζονται στην Ελευσίνα και Μαγούλα και τους ενθουσιάζει η ιδέα να αφοσιωθούν στο σχεδιασμό της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης, να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Κατοίκων.

Η δεκαμελής Επιτροπή Κατοίκων σχεδιάζει και εποπτεύει τη φάση του σχεδιασμού (δεύτερη φάση) του προγράμματος. Οι άξονες γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται οι πολιτιστικές πολιτικές είναι οι εξής εννέα: Πολιτισμικά Δικαιώματα, Πολιτισμική Κληρονομιά–Ποικιλομορφία-Δημιουργικότητα, Περιβάλλον, Οικονομία, Ισότητα-Κοινωνική Ένταξη, Εκπαίδευση, Πολεοδομία-Αστικός Σχεδιασμός, Γνώση-Πληροφορία, Διακυβέρνηση του Πολιτισμού.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ έως 03.06.2019

Διαφήμιση

Η επιλογή της Επιτροπής θα γίνει από το UCLG, του διεθνούς οργανισμού των ηνωμένων πόλεων και τοπικής διακυβέρνησης της UNESCO, και την Ελευσίνα 2021.

Θα δοθεί προτεραιότητα στους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του προγράμματος, την φάση αυτό-αξιολόγησης. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε στην Ελευσίνα στις 25-26 Ιανουαρίου 2019, όταν 50 κάτοικοι της πόλης πήραν στα χέρια τους τον οδηγό αυτό-αξιολόγησης της Aτζέντα Πολιτισμός 21 και χαρτογράφησαν τη θέση που κατέχει ο πολιτισμός στην πόλη του σήμερα και διαμόρφωσαν τις προτεραιότητες του αύριο.

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια!

Η Ελευσίνα συμμετέχει στο πρόγραμμα Pilot Cities έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ελευσίνας 2021, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για την περίοδο 2018-2020. Το δίκτυο των πόλεων του προγράμματος αποτελούν οι: Galway, Gebrono, Λισαβόνα, Izmir/Σμύρνη, Μαδρίτη, Namur, Swansea, Terrasssa, Timisoara, Leeds, Nova Gorica, Tenerife, Rijeka, Esh-sur Alzette, Ελευσίνα και Eivissa/Ibiza, συνεργασίες μεταξύ των οποίων προβλέπονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Pilot Cities είναι μια πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments της UNESCO σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Culture Action Europe για την διάχυση της ατζέντας Πολιτισμός 21, η οποία ανάγει τον πολιτισμό σε τέταρτο πυλώνα στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, δίπλα δηλαδή στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συμπερίληψη.

Το πρόγραμμα συντονίζουν οι experts Clymene Christoforou, Marta Llobet and Kornelia Kiss.

H Clymene Christoforou είναι καλλιτεχνική παραγωγός και έμπειρη σύμβουλος σε θέματα Πολιτιστικής Πολιτικής. Ως παραγωγός είναι ιδρυτικός μέλος και Διευθύντρια της εταιρίας ISIS Arts, έναν οργανισμό ενημέρωσης και οπτικοακουστικών μέσων που συνδέει τους καλλιτέχνες με κοινότητες και απαρτίζεται από καλλιτέχνες άλλων χωρών και άλλων πολιτισμών. Σαν σύμβουλος σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής έχει συνεργαστεί με πολλές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, εθνικά δίκτυα και περιφερειακές επιτροπές για την υποστήριξη και την υπεράσπιση της αξίας της τέχνης και του πολιτισμού στην κοινωνία μας.

Η Marta Llobet εργάζεται ως σύμβουλος στην Επιτροπή Πολιτισμός στις Αειφόρες Πόλεις για την Επιτροπή Πολιτισμού του UCLG, ενισχύοντας το έργο της υπεράσπισης της Επιτροπής σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και προβάλλοντας την σχέση μεταξύ αειφόρου ανάπτυξης και τοπικών πολιτιστικών πολιτικών. Είναι επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Βαρκελώνης στο Κέντρο Πολιτισμικών Μελετών και Πόρων (CERC) στους τομείς της πολιτιστικής πολιτικής και της διαχείρισης, ειδικευμένη στη δημιουργία και τη διάδοση πληροφοριών και απόψεων σχετικών με τις κύριες τάσεις που οδηγούν τον κόσμο της πολιτιστικής διαχείρισης.

Ο Kornelia Kiss είναι Εκτελεστική Διευθύντρια στο Culture Action Europe. Εδώ και δύο χρόνια μελετά ένα σχέδιο με θέμα «Πολιτισμός σε αειφόρες πόλεις – Πιλοτικές πόλεις Ευρώπη» του UCLG σε συνεργασία με την Culture Action Europe. Είναι επαγγελματίας διαχείρισης έργων σε διεθνές επίπεδο με πολύ μεγάλη εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Μέσω
eleusis2021.eu

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ