ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Ενημέρωση των πολιτών για τα αντιπλυμμηρικά στη Μάνδρα

Στην πλήρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των πολιτών σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα  προχώρησε η Δήμαρχος, Γιάννα Κριεκούκη, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018.

«Μετά τη φονική πλημμύρα της 15ης /11/2017 και την καταστροφή που υπέστη η Μάνδρα το πρώτο και κυρίαρχο ερώτημα που θέτουμε όλοι μας, πολίτες και δήμος είναι ένα και μοναδικό:

Τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθεί αυτή η καταστροφή; Πώς και πότε θα θωρακισθεί ο τόπος μας ώστε να μην ξαναβιώσουμε παρόμοια κατάσταση;

Και όσο αυτό το ερώτημα δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις, όσο δεν βλέπουμε να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, τόσο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια μεγαλώνει.

Υπάρχει κάποιος που κοιμάται ήσυχος τα βράδια; Υπάρχει γονιός που στέλνει το παιδί του στο σχολείο και χωρίς να τρέμει που το αποχωρίζεται; Είμαι σίγουρη πως όχι.

Από ποιόν όμως ζητάμε απαντήσεις για αυτά τα ερωτήματά μας;

Ποιος πρέπει να ενεργήσει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας;

Ποιος πρέπει να απαντήσει για το ποια έργα πρέπει άμεσα να εκτελεσθούν;

Ποιος πρέπει να απαντήσει για το πότε αυτά θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν;

Μία είναι η απάντηση: η Περιφέρεια Αττικής η οποία είναι από το νόμο μοναδική αρμόδια για να μελετήσει και να κατασκευάσει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Μάνδρας.

Οι Περιφέρειες έχουν την υποχρέωση αλλά και το δικαίωμα να μελετούν και να εκτελούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτό καλό είναι να είναι ξεκάθαρο από όλους ώστε να γνωρίζουμε σε ποιόν πρέπει να απευθυνόμαστε και να ελέγχουμε για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή μας.

Ο Δήμος και ο κάθε Δήμος δεν του επιτρέπεται ούτε να μελετήσει αντιπλημμυρικό έργο πόσο μάλλον να εκτελέσει. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το δικό μας Δήμο αλλά για όλους τους Δήμους της χώρας.

Στη δική μας περίπτωση η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης συνίσταται στην διοχέτευση των όμβριων υδάτων από τα βουνά που περιβάλλουν τη Μάνδρα στη θάλασσα.

Ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν αυτά τα νερά είναι ευθύνη να τον μελετήσει και να τον κατασκευάσει η Περιφέρεια.»

Η Δήμαρχος συνεχίζοντας και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα έγγραφα που έστειλε ο Δήμος μας σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς και περιφερειακούς φορείς και στις απαντήσεις που έλαβε κατέληξε:

« Επειδή η μέχρι σήμερα ενημέρωση που έχουμε δεν μας δίνει καμία εγγύηση ότι τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και ακούμε ξανά για διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και που στη πράξη μπορεί να παραπέμψουν ξανά το θέμα στις καλένδες:

Προτείνουμε να αποφασίσει το σώμα:

  • Να διαμαρτυρηθεί για την παρατηρούμενη καθυστέρηση και να απαιτήσει την άμεση – κατεπείγουσα έναρξη εκτέλεσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
  • Την πραγματοποίηση συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας αρχικά στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής στην οποία θα καλέσουμε το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας να συμμετέχει για να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε το δίκαιο αίτημά μας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας.
  • Την υποβολή αιτήματος στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για εκπόνηση μελέτης και εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πλημμύρας από την Περιφέρεια.
  • Την πρόσληψη τεχνικού και νομικού συμβούλων για την παρακολούθηση της προόδου των ενεργειών της Περιφέρειας και τη νομική διεκδίκηση του δικαιώματός μας για προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και επαγγελματιών της Μάνδρας.»

Ενδεικτικά για την πλήρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών της Μάνδρας παραθέτουμε την σχετική αλληλογραφία.

  1. Έγγραφο προς την Γραμματεία Πρωθυπουργού με θέμα : «Καθαρισμός σε όλο το μήκος της κοίτης των ρεμάτων…»
  2. Έγγραφο προς Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των Αντιπλημμυρικών Έργων και την ανακατασκευή της ΠΕΟΑΘ στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας»
  3. Έγγραφο προς Περιφερειάρχη Αττικής και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του αντιπλημμυρικού έργου <<Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθύτηση χειμάρρου Σούρες>> και του έργου <<Βελτίωση της χάραξης και διαπλάτυνση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών>>»
  4. Έγγραφο προς Γραμματεία Πρωθυπουργού με αίτημα, μεταξύ άλλων, την άμεση δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων.
  5. Έγγραφο_απάντηση της Περιφέρειας στο εγγραφο του Δήμου αριθμ πρωτ 28859_2017
  6. Έγγραφο προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Αιτήματα του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας μετά την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017» όπου περιλαμβάνεται αίτημα για μέτρα πρόληψης,  όπως αντιπλημμυρικά έργα εκτροπής χειμάρρων, ΠΕΟΑΘ κλπ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ