ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενταση στη Βουλή για το «Υπερταμείο»

Εντός «ηλεκτρισμένης» ατμόσφαιρας και εν μέσω περιβάλλοντος μεγάλης πολιτικής έντασης, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, η ακρόαση του Προέδρου Γ.Διαμαντόπουλου και Διευθύνουσας Συμβούλου Ουρανίας Αικατερινάρη, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – του λεγόμενου «Υπερταμείου».

Αφορμές για το ανέβασμα των τόνων, κυρίως ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – από τη μια, και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, δόθηκαν κυρίως από: την υποβολή αιτήματος –εκ μέρους αρχικώς του κ. Χρ. Σταϊκούρα στα υπό ακρόαση στελέχη να αναφέρουν το ύψος των αποδοχών τους, καθώς και από την επιλογή του επικεφαλής του Οικονομικού επιτελείου να αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίασης, δίχως να εξηγήσει το λόγο, και ενώ του απευθυνόταν για κρίσιμα ζητήματα της εξελισσόμενης συζήτησης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κων. Χατζηδάκης.

«Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει προηγούμενο…» διαμαρτυρήθηκε εντόνως ο κ. Χατζηδάκης, βλέποντας εμβρόντητος τον κ. Τσακαλώτο να ανοίγει την πόρτα της αίθουσας και να αποχωρεί, ενώ όρθιος μόλις είχε αρχίσει να αγορεύει ο βουλευτής της ΝΔ.

Εκείνη τη στιγμή, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Γερ. Μπαλαούρας ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη και τους διαμαρτυρόμενους γαλάζιους βουλευτές, ότι ο κ. Τσακαλώτος έπρεπε να αποχωρήσει διότι όπως τον είχε ενημερώσει, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. «Καλά, και δεν μπορούσε να περιμένει ένα λεπτό;», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Νωρίτερα, οι τόνοι είχαν ανέβει αμέσως μόλις απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, ο πρώην υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, ζητούσε να πληροφορηθεί η εθνική αντιπροσωπεία σχετικά με το ύψος των αποδοχών της διοίκησης του ΤΧΣ. Ο κ. Τσακαλώτος διαμαρτυρήθηκε εντόνως, επειδή νομίζοντας ότι η ερώτηση αφορούσε την Διοίκηση του Υπερταμείου, έλεγε πως οι αμοιβές των δύο υπό ακρόαση στελεχών δεν καθορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών.

Οπως έγινε γνωστό, ο ΔΣ του ΤΧΣ λάμβάνει από τον περασμένο Φεβρουάριο το ανώτερο προβλεπόμενο ποσό, δηλαδή 270 χιλιάδες ευρώ, «μικτά», ετησίως. Κατόπιν πιέσεων των βουλευτών της ΝΔ, γνωστοποιήθηκε ότι το ίδιο ποσό προβλέπεται και για την αντίστοιχη θέση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (με τον πρόεδρό της να λαμβάνει 75 χιλ. ευρώ ετησίως μικτά, πέραν κάποιου ποσού που, όπως ανέφερε, προβλέπεται να λαμβάνει για τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του ΔΣ).

Οπως κατέστη σαφές, από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, στόχος του σχετικού αιτήματος εκ μέρους των βουλευτών της ΝΔ δεν ήταν να διαφανεί πως έχουν ενστάσεις επί της ουσίας ενός ζητήματος που ούτως ή άλλως, καθορίζεται ουσιαστικά από τους δανειστές. Αλλά, προκειμένου να διαφανεί ότι εκείνοι που σήμερα σιωπούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κάποτε ως αντιπολίτευση, κατήγγειλαν -με πρώτο τον κ. Αλ. Τσίπρα, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά- τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς για τις αμοιβές των στελεχών διοίκησης του ΤΧΣ.

«Ξεπούλημα»

Υπό το ίδιο πρίσμα, εξελίχθηκαν και οι περί της προοπτικής ιδιωτικοποιήσεων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας συζητήσεις. «Μας καταγγέλλατε ότι εμείς θέλαμε να ξεπουλήσουμε την δημόσια περιουσία, με τις ιδιωτικοποιήσεις», έλεγαν οι βουλευτές της ΝΔ, προσθέτοντας πως πρόβλεψη ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει και τώρα.

«Είναι συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Πριν από το «υπερταμείο» υπήρχε το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και μόνο, ΤΑΙΠΕΔ που ήταν μόνο για ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα, ο λόγος γίνεται για αξιοποίηση της περιουσίας» είπε ο κ. Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ).

«Πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου, να μπουν ιδιώτες στο παιχνίδι, αλλά όχι να ξεπουληθεί ή να γίνει ό,τι έκαναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Γ.Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ).

«Η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε δεχθεί ισχυρότατη πίεση γι’ αυτό το Ταμείο, αλλά δεν το είχαμε δεχθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αντιπολίτευση, με την υποψία και μόνο δημιουργίας ενός τέτοιου Ταμείου, έβγαινε στα κεραμίδια και απειλούσε με κρεμάλες», σχολίασε ο κ. Δημ. Σταμάτης (ΝΔ).

«Αλλο η ιδιωτικοποίηση (ΤΑΙΠΕΔ), άλλο η αξιοποίηση», επέμεινε από το ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ευαγγελία Βαγιωνάκη.

Οι βουλευτές της ΝΔ, πάντως, επέμειναν να ζητούν ενημέρωση αναφορικά με την προοπτική ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, πριν αποχωρήσει, αφού επανέλαβε εκ νέου ότι το Ταμείο δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά προϊόν συμβιβασμού κάτω από πίεση των δανειστών, είπε ότι από τη σκληρή διαπραγμάτευση κατέστη εφικτό να μπορεί η χώρα «να αξιοποιήσει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα ή δημόσιες επιχειρήσεις» και με ιδιωτικοποιήσεις και με άλλα μέσα.

Ερωτηθείς ειδικότερα και ο πρόεδρος του Υπερταμείου ανέφερε πως εάν κάποια εταιρεία ζημιώνει το Δημόσιο και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή, τότε «ενδεχομένως θα εξεταστεί η ιδιωτικοποίησή της».

Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ