ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Εντός Νοεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Για τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Δύο εποπτικές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρατούν στα χέρια τους το χρόνο έκβασης των δύο εμβληματικών ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων (ΕΛΠΕ & ΔΕΠΑ) του ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση της πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ και για την ακρίβεια η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές Glencore και Vitol, βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της εποπτικής αρχής για το αν τελικά χρειάζεται μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο νέος ιδιοκτήτης, που θα έχει και το management του ομίλου, να απευθύνει δημόσια πρόταση και στους υπόλοιπους μετόχους της εισηγμένης στο χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει, με βάση την ερμηνεία της νομοθεσίας που κάνει για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις, πως δενχρειάζεται η κατάθεση δημόσιας πρότασης από το νέο μεγαλομέτοχο προς τους υπόλοιπους μετόχους για την εξαγορά μεριδίων τους. Εντούτοις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καταθέσει άτυπα διαφορετική θέση και τώρα το Ταμείο αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της, προκειμένου να εκκινήσει την τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Πηγές της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι οι δύο υποψήφιοι επενδυτές έχουν κάνει τις κινήσεις τους για τη διασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας από τις πιστώτριες τράπεζες αν απαιτηθεί να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση.

Ο σχεδιασμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με βάση αυτήν την εκκρεμότητα είναι για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εντός του Νοεμβρίου. Πάντως, άλλα εμπόδια που βρήκε η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, όπως η στάση των συνδικαλιστών που δεν επέτρεπαν την επίσκεψη των υποψήφιων επενδυτών, ξεπεράστηκαν. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων σε Ασπρόπυργο κι Ελευσίνα και βρίσκονται και σε επικοινωνία με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ για τη συλλογή των όποιων προβλεπόμενων τεχνικών και οικονομικών στοιχείων.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ