ΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗ

Εντός Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες στην ΠΓΔΜ αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ήδη, η Βουλή των Σκοπίων ετοιμάζεται για τη νέα ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, λέγοντας πως φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα και απειλώντας όσους την υπογράψουν με φυλάκιση πέντε ετών.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία η συμφωνία θα πρέπει να περάσει με 61 ψήφους (από σύνολο 120 βουλευτών), κάτι που μοιάζει βέβαιο καθώς στην πρώτη ψηφοφορία τα «ναι» ήταν 69. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα των Σκοπίων να υπογράψει τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο Ζάεφ ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με πιθανότερες ημερομηνίες, όπως αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, την Κυριακή 9 ή την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος πάντως, με σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε πως το δημοψήφισμα «πιθανότατα θα διεξαχθεί τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου», σημειώνοντας πως άγνωστο παραμένει ακόμα το ερώτημα που θα τεθεί στο λαό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Πρίλεπ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. Σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα αποφασίσουμε αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα».

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Όσο για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε ότι «πιθανότατα θα παραμείνουν οι προθεσμίες ως έχουν, δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ