ΤΟΠΙΚΑ

Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό αναλφαβητισμού στη Δυτική Αττική

Με πολλά μηνύματα υπέρ της κινητοποίησης όλων των θεσμικών ιστών της τοπικής κοινωνίας – για την σχολική ένταξη τσιγγανοπαιδων στην Δυτική Αττική,  ολοκληρώθηκε το 2ο Forum, που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής την 1η Σεπτεμβρίου.

Τη συνάντηση  τίμησε με την παρουσία του ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης τσιγγανοπαίδων, κ. Θ. Πελεγρίνης.

Γ. Βασιλείου : Κομβικός στόχος η δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας – για την κάλυψητων μεγάλων αναγκών στις περιοχές Μεγαρίδος και Θριασίου

Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Βασιλείου, ανέφερε:« Θα ήθελα να ξεκινήσω, μπαίνοντας αμέσως στην ουσία του θέματος.

Πιστεύω λοιπόν πως εξόχως σημαντικά θέματα – όπως είναι το θέμα της σημερινής μας συνάντησης που αφορά τη σχολική ένταξη των τσιγγανοπαίδων στη Δυτική Αττική – δεν μπορεί να συνεχίσουν από ορισμένες πλευρές να αντιμετωπίζονται – για να χρησιμοποιήσω επιεικείς χαρακτηρισμούς – τόσο επιφανειακά, αποπροσανατολιστικά, ακόμα και με ανοιχτά αρνητικές προσεγγίσεις.

Παρόμοιες αντιμετωπίσεις επιφέρουν γενικότερες αναστατώσεις των σχολειών – που ξεκινούν από διαμαρτυρίες για εγγραφές τσιγγανοπαίδων σε δημοτικά σχολεία της περιοχής μας, και φτάνουν μέχρι κινητοποιήσεις που απλώς επιδεινώνουν το πρόβλημα – και το χειρότερο – φυσικά ανεξάρτητα από προθέσεις – να καταλήγουν όλα αυτά αξιοποιήσιμα – για την προώθηση μιας ρατσιστικής και φοβικής ατζέντας – που είναι βέβαιο πως δεν βρίσκεται στα μυαλά και στην κουλτούρα των πολιτών της Δυτικής Αττικής.

Από την άλλη όμως πλευρά εμείς είμαστε οι πρώτοι – που όχι μόνο αναγνωρίζουμε αλλά και έχουμε συνειδητοποιήσει – ότι η σχολική ένταξη των τσιγγανοπαίδων είναι ένα δύσκολο, διαχρονικό, πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα – που δεν λύνεται με μαγικούς τρόπους, ούτε μια και έξω.

Οι λύσεις του συνδέονται με την βαθύτερη κατανόηση αλλά και κινητοποίηση όλων των θεσμικών ιστών μιας κοινωνίας – και θα ήθελα να τονίσω πως σε κάθε περίπτωση η σχολική ένταξη των τσιγγανοπαίδων – αφορά πρώτα και πάνω όλους τους ίδιους τους τσιγγάνους και τις οργανωμένες κοινότητες τους.


Κυρίες και Κύριοι,

Αν και είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η σχολική ένταξη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία κοινωνικής ένταξης – η Δυτική Αττική αλλά και η χώρα μας συνολικά καταγράφει μια ιδιαίτερα δύσκολη σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα – αποτέλεσμα του οποίου είναι ο εξαιρετικά υψηλός βαθμός αναλφαβητισμού που υπάρχει μεταξύ των τσιγγάνων.

Η σχολική ένταξη των τσιγγανοπαίδων υπονομεύεται σε μεγάλο βαθμό από ένα κοινωνικό φαινόμενο μη αποδοχής, σύγκρουσης και στιγματισμού περιοχών και σχολείων ως «τσιγγάνικων» – υπάρχει δηλαδή μια τάση γκετοποίησης σε χωρικές ενότητες της Δυτικής Αττικής – που άλλοτε λαμβάνει χαρακτηριστικά ενεργητικού αποκλεισμού, πχ διαμαρτυρίες για να αποτρέψουμε εγγραφές τσιγγανοπαίδων στο σχολείο με χίλιες δυο προφάσεις – και άλλοτε παθητικού αποκλεισμού, πχ αποχώρηση των παιδιών μη τσιγγάνων από σχολεία με σημαντική παρουσία τσιγγανοπαίδων κοκ.

Αυτή λοιπόν την τάση γκετοποίησης, όχι μόνο δεν την αποδεχόμαστε αξιακά και ιδεολογικά – αλλά ως Περιφέρεια Αττικής κινητοποιούμε και κάθε διαθέσιμη δύναμη – με την προσδοκία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουν επιτελούς την πραγματικότητα και να σκύψουν στο πρόβλημα – προκειμένου όλοι μαζί να επιτύχουμε την σταδιακή της εξουδετέρωση.

Πιστεύω πως η σημερινή παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Παιδείας – συμβολικά και ουσιαστικά – αποτελεί σαφή ένδειξη για την αυξανόμενη μέριμνα της Πολιτείας και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο – η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής εργάζεται συστηματικά – ώστε να αναδείξει τα θέματα και να συμβάλει στη δρομολόγηση λύσεων.

 

Από τον φετινό λοιπόν Μάρτιο – που κάναμε την πρώτη συνάντηση του Forum μέχρι και σήμερα – έχουν γίνει τα εξής:

Α- Σε επίπεδο άμεσων αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας:

  1. Δημόσια Υγεία:

Διατέθηκαν συνολικά 1.355 εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για τσιγγάνους/Ρομά σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων και τον Ερυθρό Σταυρό στα Άνω Λιόσια, ενώ την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν εμβολιαστικές δράσεις στους καταυλισμούς στο Σοφό και στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας – από τον Κοινωνικό Φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ και τη συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά ημερίδα για τον εμβολιασμό – με αφορμή και τα περιστατικά μηνιγγίτιδας στην περιοχή της Λίμνης.

  1. Υγειονομικός έλεγχος και περιβαλλοντική υγιεινή:

Η αρμόδια Διεύθυνση της Αντιπεριφέρειας έχει ολοκληρώσει αυτοψίες για την απαράδεκτη κατάσταση διαβίωσης σε περιοχές της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και των Άνω Λιοσίων – αναδεικνύοντας την ανάγκη άμεσων ενεργειών των Δήμων αλλά και ενημερώνοντας σχετικά το Υπουργείο Εσωτερικών – για την ανάγκη προώθησης λύσεων άμεσης στεγαστικής αποκατάστασης για τους τσιγγάνους που διαβιούν σε καταυλισμούς.

  1. Επισιτιστική αρωγή:

Συνεχίστηκαν οι δράσεις διανομής ποικιλίας τροφίμων, σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους, με δικαιούχους και τους τσιγγάνους με τη συνεργασία των συλλόγων τους.

4- Μεταφορά μαθητών:

Υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών – ενώ κατόπιν προγενέστερων παρεμβάσεων μας μαζί με τους συλλόγους των τσιγγανών – σήμερα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί – αποτέλεσμα της οποίας ήταν άλλοτε η διακοπή των δρομολογίων σε ορισμένες περιοχές.

5- Καθαριότητα οδικού δικτύου-περιοχών:

Σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής πραγματοποιήσαμε καθαρισμό από σκουπίδια και μπάζα σε περιοχές που διαβιούν τσιγγάνοι, όμως παρόλα αυτά η κατάσταση συνεχίζει να είναι γύρω από ορισμένες περιοχές απαράδεκτη, και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες και συντονισμός για τον καθαρισμό τους.

6- Δράσεις πολιτισμού:

Παρά τις Κασσάνδρες, παρά τις αόρατες απειλές, παρά τις αποτρεπτικές παροτρύνσεις αλλά και τις χαρακτηριστικές απουσίες κάποιων θεσμικών – αφού χρηματοδοτήσαμε – πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία φέτος το καλοκαίρι τρείς ανοικτές θεατρικές παραστάσεις στις περιοχές διαβίωσης τσιγγάνων και πιο συγκεκριμένα στο Βλυχό Μεγάρων, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου και στο Ζεφύρι Φυλής.

7- Δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης:

Τόσο το Γραφείο μας όσο οι και κατά περίπτωση διευθύνσεις της Αντιπεριφέρειας, υλοποίησαν δράσεις ενημέρωσης για μια ποικιλία κοινωνικών προγραμμάτων, από το ΤΕΒΑ και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης μέχρι τους φιλικούς διακανονισμούς της ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

Β- Σε επίπεδο προγραμματικών δράσεων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας:

  1. Πιλοτικό Γραφείο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων:

Ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία έγκρισης και υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΤΕΙ Αθήνας, εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η διαδικασία πρόσληψης κοινωνικών λειτουργών και διαμεσολαβητών και εντός του Οκτωβρίου ξεκινάει η λειτουργία του Γραφείου, θέμα στο οποίο θα αναφερθεί ο επιστημονικός υπεύθυνος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ασημόπουλος.

  1. Κοινωνική έρευνα – απογραφή στο Βλυχό Μεγάρων:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας, και αναμένουμε εντός του Σεπτεμβρίου την εκκίνηση της διαδικασίας από πλευράς Δήμου Μεγαρέων, έτσι ώστε να έχουμε στοιχεία και δεδομένα που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση και ολοκλήρωση του επιχειρησιακού προγράμματος παρέμβασης.

Το πρόγραμμα αυτό είναι πιλοτικό για όλη την Αττική και γίνεται με την υποστήριξη της ΜΟΔ – εκπρόσωπος της οποίας βρίσκεται σήμερα εδώ – ανοίγοντας δρόμους αντιστοιχών πρωτοβουλιών και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

  1. Κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού:

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες της Δυτικής Αττικής – σε συνεργασία με τους Δήμους Μεγάρων, Ασπροπύργου και Φυλής – με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών, βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας για την προώθηση δράσεων – τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο άυλων δράσεων.

  1. Διαμεσολαβητές – διεθνείς οργανισμοί

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη δράση οργανισμών, οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με θέματα κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων, ανεξαρτήτως του εργαλείου παρέμβασής τους.

Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε την Ένωση Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά και την θεσμική αναγνώριση του ρόλου τους – συναντηθήκαμε με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με αφορμή την επίσκεψή του στο Βλυχό στο πλαίσιο του προγράμματος LERI – ενώ διοργανώσαμε και μια ενημερωτική συνάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη – με διαμεσολαβητές Ρομά από την περιοχή του Ασπροπύργου.

 

Γ- Σε επίπεδο ευρύτερων παρεμβάσεών μας προς την Κεντρική Διοίκηση:

  1. Συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών:

Υπήρξε συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μπαλάφα Γιάννη και καταθέσαμε υπόμνημα με προτάσεις για τα θέματα αστικοδημοτικής τακτοποίησης και λειτουργίας οργανωμένων χώρων προσωρινής διαβίωσης, ανθρώπων που σήμερα μένουν σε απαράδεκτους καταυλισμούς χωρίς ασφαλή στέγη, ρεύμα και νερό.

  1. Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας:

Συναντηθήκαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό για την εκπαίδευση τσιγγανοπαίδων κ. Πελεγρίνη – τον οποίο ευχαριστώ όχι μόνο για την άψογη συνεργασία που είχαμε, αλλά και

για την άμεση ανταπόκριση που έδειξε λύνοντας άμεσα προβλήματα σχετιζόμενα με την εκπαίδευση των τσιγγανοπαίδων τα οποία του θέσαμε.

Έχοντες δε βάλει σαν κομβικό στόχο και την δημιουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας – για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών στις περιοχές Μεγαρίδος και Θριασίου – είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε από το υπουργείο την ιδία στήριξη και αποτελεσματικότητα για την δημιουργία του.

  1. Συνεργασία με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη:

Η Περιφέρεια Αττικής έχει συνυπογράψει με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα κοινωνικής πρόληψης της παραβατικότητας και το ΚΕΜΕΑ.

Με ιδιαίτερη χαρά δε βλέπουμε σήμερα εδώ εκπροσώπους του ΚΕΜΕΑ – και επί τη ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής ενδιαφέρεται για δράσεις στο πεδίο της κοινωνικής πρόληψης – και της προώθησης του θεσμού του διαμεσολαβητή στο πεδίο της πολιτικής προστασίας – τομέα με ειδικό βάρος στη Δυτική Αττική λόγω της καύσης καλωδίων, της ύπαρξης επικίνδυνων εγκαταστάσεων αλλά και φυσικών πόρων, όπως τα δάση μας.

Όλα τα παραπάνω, όσα ολοκληρώθηκαν, όσο βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα δρομολογούνται, αντανακλούν το πλαίσιο της δικής μας προσέγγισής για το θέμα της κοινωνικής ένταξης και συμβίωσης με τους τσιγγάνους, μέρος της οποίας είναι και η σχολική ένταξη.

Θα το πω δε για μια ακόμα φορά όσο πιο καθαρά μπορώ:

Όλα αυτά που σας ανάγνωσα – ως πολιτική μας παρέμβαση – βρίσκονται στον αντίποδα όσων για αυταπόδεικτους λόγους – είτε ταυτίζουν τις έννοιες τσιγγάνοι και παραβατικότητα, είτε έχουν την ψευδαίσθηση πως με αποκλειστικό εργαλείο την καταστολή – θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της.

Απέναντι σε αυτήν την οικτρή τους πλάνη – εμείς με αυτήν την ξεκάθαρη και σαφέστατη πολιτική μας παρέμβαση και δράση – αποτέλεσμα του αξιακού φορτίου που κουβαλά η Αριστερά – αλλά και με πνεύμα συνεργασίας – που πιστεύουμε ότι το έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι το διαθέτουμε – θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ακόμα και με όσους δεν συμφωνούν απολύτως μαζί μας.

Επειδή δε το θέμα μας αφορά την ένταξη των τσιγγανοπαίδων στην σχολική κοινότητα – και εμείς από θέσεις αρχής ότι κάνουμε το κάνουμε μαζί με τους τσιγγάνους και τους συλλόγους τους – θέλω από το βήμα αυτό να καλέσω τους τσιγγάνους και τους φορείς τους:

Μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη που ξεκινούν τα σχολεία όχι μόνο να μην αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους – αλλά να ξεκινήσουν από αύριο – πόρτα την πόρτα, παράγκα την παράγκα, σπίτι το σπίτι – μια καμπάνια ενημέρωσης και έγγραφης των παιδιών τους στα σχολεία της Δυτικής Αττικής.

Θα πρέπει δε να γνωρίζουν, πως σε αυτή την προσπάθεια τους, εμείς είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε κάποια σχολικά είδη.

Όπως και είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε αναχρονιστικές αντιλήψεις τύπου πως μόνο μέσω προστίμων θα αναγκαστούν να πάνε αυτά τα παιδιά στο σχολείο, ή πως οι τσιγγάνοι δεν είναι για γράμματα, ή πως δεν χρειάζεται διασπορά στα σχολεία αλλά γκετοποίηση και πλήθος άλλων ευτράπελων που ακούγονται.

Εμείς θα συνεχίσουμε στην ιδία κατεύθυνση την συνεργασία μας και με τους πέντε Δήμους της Δυτικής Αττικής, ενώ αξιοποιώντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του υπουργείου παιδείας και ειδικά του κ. Πελεγρίνη – θα επιδιώξουμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς – να αντιμετωπίσουμε όσα τυχόν παλαιά ή νέα προβλήματα υπάρξουν.

Να συμμετέχουν ενεργά στην ανάδειξη των προβλημάτων – αναζητώντας όλοι μαζί τις πλέον βιώσιμες λύσεις.

Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι πως η φετινή σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με πλήθος νέων εγγράφων τσιγγανοπαίδων στα σχολεία.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε πως έχει αποτελέσματα η πολιτική μας, και ακόμα γιατί διαπιστώνουμε πως κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Δυτική Αττική.

Είμαστε τέλος αισιόδοξοι – γιατί παρά τις γνώστες δυσκολίες που περνά η χώρα μας – με την βοήθεια που έχουμε και από το υπουργείο παιδείας – μπορούμε την φετινή σχολική περίοδο να κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμα βήμα μπροστά.»

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ