ΕΛΛΑΔΑ

Εξοικονομώντας χρήμα και ενέργεια με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Το ζεστό μπάνιο, είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής μας. Πέραν φυσικά της καθαριότητας στην οποία συνεισφέρει καθοριστικά, είναι αυτή η αίσθηση του ζεστού νερού πάνω στο ανθρώπινο σώμα, ειδικά το χειμώνα και γενικά τις κρύες ημέρες, που απογειώνει τον άνθρωπο και του φτιάχνει την διάθεση.

Οι στατιστικές λένε, ότι η ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά για την παραγωγή ζεστού νερού, για το μπάνιο των μελών τους και το πλύσιμο ρούχων, πιάτων κλπ, αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 10 – 15%, σε σχέση με την συνολική ενέργεια που καταναλώνεται.

Επομένως, αναφερόμαστε σε ένα εξαιρετικά σοβαρό ποσοστό, που αντιστοιχεί βέβαια και σε ένα εξαιρετικά σοβαρό κόστος που θα επιβαρύνει τελικά το κάθε νοικοκυριό.

Όταν γίνεται χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η σύσταση προς τα νοικοκυριά, προκειμένου να γίνεται οικονομία, είναι να  ανάβουν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες τους και να μην μένει αναμμένος άσκοπα. Κατά μέσο όρο η εμπειρία μας λέει ότι αρκεί συνήθως μισή ώρα για να ζεσταθεί το νερό, αλλά αυτό κρίνεται πάντα κατά περίπτωση.

Αν όμως μιλάμε για ηλιακούς θερμοσίφωνες, τα δεδομένα αλλάζουν. Κι αυτό γιατί ο ηλιακός παρέχει ζεστό νερό για καθημερινή χρήση, σχεδόν δωρεάν. Σκεφτείτε μόνο, ότι ένας «κλασικός» ηλιακός θερμοσίφωνας 200 λίτρων, σε ένα σπίτι με τετραμελή οικογένεια, εξοικονομεί περίπου το 70% των αναγκών της σε ζεστό νερό

Από την άλλη, πολλές φορές δεν έχουμε το χρόνο να ζεστάνουμε νερό, όταν το χρειαζόμαστε άμεσα. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα δεν έχουμε θέμα, γιατί μας παρέχει ζεστό νερό την στιγμή που το θέλουμε.

Η οικονομική ωφέλεια του πράγματος, έχει να κάνει και με την – σχετικά – σύντομη απόσβεση της αγοράς του ηλιακού, σε σχέση με την προβλεπόμενη από τις προδιαγραφές του, διάρκεια ζωής του.

Και μην ξεχνάμε και την περιβαλλοντική διάσταση της χρήσης ενός ηλιακού, αφού εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, που μας παρέχει ο καθημερινός συνοδοιπόρος της ζωής μας, ο ήλιος.

Από όπου και αν το δούμε, μόνο όφελος μπορεί κανείς να αποκομίσει από την αγορά, εγκατάσταση, καλή χρήση αλλά και τακτική συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Τονίζουμε αυτό το τελευταίο, γιατί είναι κρίμα να διαθέτει κανείς μια αξιόπιστη εγκατάσταση και να μην την συντηρεί τακτικά, προκειμένου να αυξήσει το χρόνο ζωής της.

Με την χρήση λοιπόν ενός ηλιακού συστήματος εξοικονομούμε ενέργεια, χρόνο και χρήμα, αξιοποιούμε μια μορφή ενέργειας που προσφέρεται σε όλους και είναι απεριόριστη και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, όχι μόνο της δικής μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου μέσα στο οποίο ζούμε τη μία και μοναδική ζωή μας!

Δείτε περισσότερα: https://www.agelopoulos.gr

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ