ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

Επιστολή του τ. Δημάρχου Ασπροπύργου Γ. Λιάκου για τα οικονομικά του Δήμου

giorgos liakos 1Αμφισβητεί ότι παρέδωσε τον δήμο ‘’στο κόκκινο’’ το 2007 και πως αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της κατάρρευσης

Πριν περίπου δεκαπέντε ημέρες, ο πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου, Γεώργιος Λιάκος, που επί δώδεκα χρόνια υπηρέτησε στον δήμο, με επιστολή του προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους, μεταφέρει τις θέσεις και απόψεις του με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο νυν δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου. Στην επιστολή του ο κ. Λιάκος αμφισβητεί ότι ο δήμος ήταν ‘’στο κόκκινο’’ το 2007 και αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της κατάρρευσης, ενώ στη συνέχεια της επιστολής του θέτει δύο ερωτήματα . Πρώτον πως ο δήμος αφού ήταν υπό κατάρρευση τον Μάιο του 2007 πήρε νέο δάνειο από την Probank; Δεύτερον αναρωτήθηκε γιατί την τετραετία 2007-2010 που δεν ήταν δήμαρχος αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις του δήμου κατά 2.600.000 ευρώ και από 47.527.872 ευρώ έφθασαν τα 50.164.172 ευρώ; Παρακάτω μεταφέρουμε αναλυτικά την επιστολή του κ. Γ. Λιάκου, η οποία είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, ενώ είναι σίγουρο πως μετά και την παρουσία του ιδίου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Γ. Ηλία, οι εξελίξεις γύρω από τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Η επιστολή του Γ. Λιάκου

Θέλησα σήμερα να επικοινωνήσω γραπτά μαζί σου, όχι γιατί μας λείπει η καθημερινή κοινωνική επαφή, κάθε άλλο. Ένιωσα όμως έντονη την ανάγκη να υπερασπίσω την μακρόχρονη συνεργασία και τους κοινούς αγώνες μας που ξεκινούν από το …μακρινό 1982, για την Ανάπτυξη και την Προοπτική αυτής της πόλης. Αφορμή για αυτά που ακολουθούν στάθηκε μια συνέντευξη του Δημάρχου της Πόλης μας στην εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», η οποία και μοιράσθηκε σε έντυπη μορφή . Στην συνέντευξη αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι την 1/1/2007 ο Δήμος Ασπροπύργου «Βρισκόταν μεταξύ των κορυφαίων υπερχρεωμένων Δήμων της Χώρας. Μεταξύ αυτών που ήταν στο «κόκκινο» αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της κατάρρευσης». Με θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι, άτομα με μακρόχρονη θητεία σε θέσεις ευθύνης στα κοινά και που ουδέποτε είχαν εκφράσει την παραμικρή αντίθεση σε αποφάσεις και πολιτικές, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αναπόδεικτα οικονομικά στοιχεία υπονομεύοντας και υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου. Επειδή η αναφορά αυτή περιλαμβάνει την περίοδο την όποια είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στην Διοίκηση του Τόπου. Επειδή ποτέ μου δεν θεώρησα την ανάληψη της διοίκησης από την σημερινή δημοτική αρχή ως «αλλαγή» αλλά ως «συνέχεια». Αλλά πάνω από όλα… Επειδή σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήθελα να αισθανθείς ότι συμμετείχες σε μια ομάδα αναποτελεσματική και ότι χρησιμοποιήθηκες για σκοπιμότητες. Σου λέω πως η δήλωση αυτή, ότι και όποιον και εάν εξυπηρετεί, γεννά αναπάντητα ερωτήματα.

Ερώτημα 1ον: Πως ο υπό «κατάρρευση» Δήμος Ασπροπύργου τον Μάιο του 2007 «πήρε» ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 12.500.000€ από την PROBANK. Ερώτημα 2ον: Γιατί ο Δήμος αύξησε τις συνολικές Υποχρεώσεις την τετραετία 2007-2010 από 47.527.872,07€ {Ισολογισμός 2006} σε 50.164.172,86€ (Ισολογισμός 2010) δηλαδή περίπου κατά 2.600.000,00€. (ΠΙΝΑΚΑΣ 1). Οι απαντήσεις βρίσκονται στην αλήθεια των αριθμών, όπως αυτοί αποτυπώνονται στους Ισολογισμούς και τις εκθέσεις των Ορκωτών Λογιστών, που άλλα φανερώνουν. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Ασπροπύργου ουδέποτε στο παρελθόν αντιμετώπισε τον «κίνδυνο της κατάρρευσης», και αυτό γιατί κάθε προηγούμενη Δημοτική Αρχή πριν συνάψει οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση, αυστηρά και μόνο για έργα υποδομών και ανάπτυξης, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει έκτακτα έσοδα μακράς πνοής, μέχρι την εξόφληση των Δανειακών της Υποχρεώσεων. Μόνο για την τετραετία 2007-2010 “μπήκαν’’ στα Ταμεία του Δήμου 13.862.642,94€, για την αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων και τα οποία είχαν εκ των προτέρων εξασφαλισθεί. (ΠΙΝΑΚΑΣ 2)

Δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη, δεν θα μπορούσαν άλλωστε ν μην γίνουν γιατί εκτός του ότι το σημείο αναφοράς των λαθών τοποθετείται σε μια άλλη εποχή, που όλοι μας λίγο πολύ σκεφτόμασταν διαφορετικά, έγιναν γιατί δουλέψαμε πολύ. Αλάνθαστος είναι μόνο αυτός που ουσιαστικά μένει αδρανής και όπως χαρακτηριστικά λέει ένας Βρετανός στοχαστής και φιλόσοφος ‘’Εκεί που υπάρχει πολύ αγάπη εκεί υπάρχουν και λάθη. Εκεί που δεν υπάρχει αγάπη εκεί όλα είναι λάθος’’. Για το μόνο που μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι ότι, για ό,τι έπραξα, για ότι πράξαμε δεν υπήρχε παρά ένα και μοναδικό κίνητρο, η αγάπη για τον Ασπρόπυργο. Με την ευκαιρία της σημερινής μας επικοινωνίας και για ιστορικούς και μόνο λόγους υπενθυμίζω τα χρηματοδοτούμενα έργα από το 3 ο Κ.Π.Σ. (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) που ολοκληρώθηκαν μετά την 01-01-2007 συνολικού ύψους 13.944.861,94 . (ΠΙΝΑΚΑΣ 3). Μόνο λοιπόν η τελευταία Παρακαταθήκη , που παραδώσαμε , ξεπερνά τα 27,8 εκατ. ευρώ. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμηση και τις αναρίθμητες ευχαριστίες μου, για την τιμή που έκανες στο πρόσωπο μου με την συμμετοχή σου στον συνδυασμό «Ασπρόπυργος – Ανάπτυξη -Προοπτική» και να σου δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε καμία σκοπιμότητα να μας χρησιμοποιήσει και κυρίως να αμαυρώσει το έργο που όλοι μαζί πραγματοποιήσαμε αυτά τα δώδεκα χρόνια. Ένα έργο που αναπόφευκτα θα κριθεί εν καιρώ από την ιστορία. Ένα έργο για τη Νεολαία (γήπεδα, κλειστά Γυμναστήρια, στήριξη αθλητικών σωματείων κ.α), για την Τρίτη Hλικία ( κατασκευή Δημοτικών Κτηρίων ΚΑΠΗ , καθιέρωση εκδρομών εξωτερικού κ.α) για την Κοινωνική Συνοχή , την Παράδοση και την ορθοδοξία (παραχώρηση Στέγης σε Συλλόγους, Εκκλησίες κ.α) για το Περιβάλλον και την Αναψυχή ( Πλατείες, Πάρκα, Ελεύθεροι χώροι, αναβάθμιση παραλιακού μετώπου κ.α.) για την Ποιότητα Ζωής (κατασκηνώσεις παιδικοί –βρεφικοί σταθμοί , καθαριότητα με σύγχρονο στόλο οχημάτων, Αστική Συγκοινωνία κ.α.) για την Απασχόληση (νέες Θέσεις εργασίας, συνθήκες εργασίας ανθρώπινες χωρίς φόβο κι εκβιαστικά διλλήματα, σύγχρονο εργοτάξιο κ.α) , για τον Πολιτισμό ( Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ωδείο, Φιλαρμονική, Μουσικά Σύνολα κ.α.) Για την Ανάπτυξη ( Επεκτάσεις και εφαρμογές Σχεδίου Πόλεως, Διανοίξεις οδών κ.α.) Είναι όλα αυτά που μαζί με την αξία του συνόλου των Δημοτών της Πόλης μας, καθιέρωσαν τον ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ‘’ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ’’. Για όλους εμάς ο Δήμος είχε και έχει συνέχεια, Για μας, στόχος ήταν «να ευτυχούν οι άνθρωποι και να δυστυχούν τα προβλήματα». Σε κάθε γωνιά του Δήμου (Κέντρο και Συνοικίες), με αλληλεγγύη και εντιμότατα, χωρίς «πραιτοριανούς» και «μαριονέτες», αλλά με οδηγό την Λαϊκή βούληση αφήσαμε ανεξίτηλη την σφραγίδα μας και κρατήσαμε έντονο το ενδιαφέρον για το Δήμο μας. Σε αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή σου, από όποιο μετερίζι και αν ήσουν, ήταν καθοριστική γιατί πίστεψες στο όραμα, γιατί στήριξες τον ΑΝΘΡΩΠΟ και την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμα σου είμαι ευγνώμων .

Με εκτίμηση Γεώργιος Ε. Λιάκος

 

Image Image1Image2

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ