ΤΟΠΙΚΑ

Επιτακτική ανάγκη η συντήρηση και αποκατάσταση των κτηρίων «Γύζη» και «Παλατάκι»

palatakiΣυνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου και υπευθύνων του Υπουργείου Πολιτισμού για την συντήρηση και αποκατάσταση των «Γύζη» και «Παλατάκι», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/1/2015. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Αθλητισμού, Παιδείας και Πολιτισμού Νίκος Καραγιάννης, Τεχνικής Υπηρεσία, Ηλίας Βαρυτιμιάδης και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στο Υπουργείο Πολισμού είχε γίνει δια του υπεύθυνου για την συντήρηση κτηρίων κ.κ. Γιάννη Χάσκαρη. Το θέμα συζήτησης δηλαδή η συντήρηση των κτηρίων «Γύζη» και «Παλατάκι» αναπτύχθηκε ενδελεχώς κι η συνάντηση κατέληξε με τη κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη ενός ολοκληρωμένου ελέγχου των κτηρίων τις επόμενες μέρες, καθώς και επίσημης απόφασης για άμεση συντήρηση και αποκατάσταση τους. Στο μεταξύ, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου σε συνεργασία με ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πόλη ξεκίνησαν μετρήσεις στο «Γύζη» για το ποσοστό της υγρασίας του κτηρίου. Τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των δύο κτηρίων.

Παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για το ίδιο θέμα τον Νοέμβριο του 2014

Αισιοδοξούμε ότι η συνάντηση μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και του ΥΠΠΟΤ να έχει συνέχεια και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των κτηρίων και των έργων που φιλοξενούν. Υπενθυμίζουμε την Επιστολή που ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είχε στείλει στη Δημοτική Αρχή με την πρόταση να ενημερωθεί το ΥΠΠΟΤ:

7/11/2014

Προς 1. Δήμο Χαϊδαρίου 2. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης 3. Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών 4. Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 5. Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτικές Παρατάξεις

Κοινοποίηση: ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Κτήριο Γύζη [Τέσσερις Εποχές] – Ακτή Σκαραμαγκά

Όπως είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. αναπτύσσει δράσεις που έχουν σχέση με το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μία από τις σημαντικές δράσεις μας είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή της τοπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν είναι η ώρα για να παρουσιάσουμε τις παρεμβάσεις μας για την Ιερά Οδό, τη Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου), τη Μονή Δαφνίου, το ΜΠΛΟΚ15 κ.λπ. Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις διαπιστώσεις μας και τις απόψεις μας για το Κτήριο Γύζη [Τέσσερις Εποχές] και την Ακτή Σκαραμαγκά, μετά τις πρόσφατες επισκέψεις και ξεναγήσεις που συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς.

ΚΤΗΡΙΟ ΓΥΖΗ (Τέσσερις Εποχές]

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε συνεργασία με την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων συμμετείχε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη «Φθινοπωρινή Βόλτα» στη Μονή Δαφνίου, Παλατάκι, Κτήριο Γύζη (Τέσσερις Εποχές). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην ισόγεια αίθουσα του Κτηρίου Γύζη, που «φιλοξενεί» το μοναδικό στον κόσμο έργο του μεγάλου ζωγράφου με τεχνοτροπία «φρέσκο», διαπιστώσαμε τόσο εμείς (για μια ακόμα φορά) όσο και οι επισκέπτες αρχαιολόγοι τις σημαντικές φθορές που έχει υποστεί η τοιχογραφία «Τέσσερις Εποχές». Γνωρίζουμε ότι την Άνοιξη του 2014 πραγματοποιήθηκε ένα «μονωτικό» έργο μικράς κλίμακας, γύρω από την αίθουσα για την συγκράτηση των υδάτων, όπως είχε υποδειχθεί εδώ και χρόνια. Γράφαμε τότε ότι «Το έργο μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζονται και αφυγραντήρες και συχνός εξαερισμός.» Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν α) ότι υπάρχει μεγάλη υγρασία στο χώρο β) ο χώρος δεν αερίζεται όπως θα έπρεπε και γ) την ύπαρξη «σφηκοφωλιών» στην εσωτερικό τοίχο (εμείς ως μη ειδικοί δεν τις είχαμε παρατηρήσει) με αποτέλεσμα τη ΦΘΟΡΑ της τοιχογραφίας «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ». Η πρόταση που υποβάλλουμε προς το Δήμο Χαϊδαρίου για το κτήριο Γύζη είναι η εξής: 1. Να αερίζεται καθημερινά ο χώρος και να τοποθετηθούν «σίτες» σκούρου χρώματος στα στρογγυλά παράθυρα της αίθουσας. 2. Να λειτουργεί αφυγραντήρας. 3. Να γίνει απεντόμωση του χώρου. 4. Να ενημερωθεί το ΥΠΠΟ για τις φθορές και να προγραμματίσει εργασίες συντήρησης της τοιχογραφίας (ενδεχομένως με το ίδιο συνεργείο που ανέλαβε τη συντήρηση και την ανάδειξη της τοιχογραφίας)

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ