ΤΟΠΙΚΑΦΥΛΗ

Εποικοδομητική η συζήτηση για τη «Βία και σχολική κοινότητα» στη Φυλή

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, συζήτηση – ενημέρωση για τη «Βία και τη σχολική κοινότητα», την οποία διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Φυλής (ΤΟΣΠΠΑ) σε συνεργασία με τον Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου «Κλίμακα».

Στη συζήτηση – ενημέρωση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, Μιχάλης Οικονομάκης, οι Πρόεδροι των ΝΠΔΔ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Κρεμύδας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Χατζητρακόσιας (μέλος του ΤΟΣΠΠΑ), οι Διευθυντές των σχολείων του Δήμου Φυλής και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις με τα μέλη του ΤΟΣΠΠΑ και τους εκπροσώπους της «Κλίμακας».

Στην ανάγκη της πρόληψης της παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς η καταστολή και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΤΟΣΠΠΑ, Χρυσούλα Κουράση, στην εισαγωγική της ομιλία, εκτιμώντας ότι πιο  αποτελεσματική είναι μια προσπάθεια επανένταξης των παραβατικών ατόμων.

Οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μαυροειδάκος (μέλος του ΤΟΣΠΠΑ) και Μιχάλης Οικονομάκης ενημέρωσαν για τις ενέργειες του Δήμου προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσει ο Δήμος στο έργο της μεταφοράς των μαθητών και φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων, ενώ ο Νίκος Χατζητρακόσιας πρόσθεσε στα παραπάνω και τον ρόλο της εποπτείας εντός των σχολικών μονάδων προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή των μαθητών με εξωσχολικά στοιχεία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του μέλους του ΤΟΣΠΠΑ, Φωτεινή Γιαννοπούλου, ενώ το μέλος Κωνσταντίνος Βάλουλας επιπροσθέτως αναφέρθηκε στην ανάγκη εξωσχολικών αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για μαθητές Ρομά, καλλιεργώντας πιθανές δεξιότητές τους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η κα Κουράση αναφέρθηκε συνοπτικά στις προτάσεις του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η άμεση εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων από την Περιφέρεια για θέματα εκπαίδευσης, υγείας και πρόσληψης προσωπικού για καθαριότητα και συντήρηση, ο έλεγχος για την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών των Ρομά στα σχολεία και η ίδρυση και λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.

Από την πλευρά τους, οι Διευθυντές των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου έθεσαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της φύλαξης των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου, της μεταφοράς των μαθητών με σχολικά λεωφορεία, της δημιουργίας εξωσχολικών δομών για τη δημιουργική απασχόληση μαθητών ώστε να απέχουν από παραβατικές συμπεριφορές και την αναμόρφωση των περιοχών όπου βρίσκονται σχολεία με υψηλό ποσοστό μαθητών Ρομά, ώστε αυτά να κοινωνικοποιούνται.

Οι εκπρόσωποι της «Κλίμακας» εστίασαν στην ανάγκη προσέγγισης και κοινωνικής ένταξης των παιδιών Ρομά και υπογράμμισαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον θεσμό της οικογένειας, προκειμένου να μην ακυρώνονται ενδοοικογενειακά οι προσπάθειες που γίνονται σε σχολικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ