ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ερωτόκριτος»: μια σπουδαία θεατρική παράσταση του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ. παρουσιάστηκε στο Κινηματοθέατρο «Γαλαξίας» του Δήμου Ασπροπύργου  η θεατρική παράσταση «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» από μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης  του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου.  Πρόκειται για  εμβληματικό έργο, αντιπροσωπευτικό της κρητικής λογοτεχνίας του 17ου αιώνα, έμμετρο μυθιστόρημα,   γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο και  σε ιδίωμα κρητικό, που μέσα στους δέκα χιλιάδες στίχους του συνδυάζει αρμονικά επιρροές από την ελληνική λογοτεχνική παράδοση που οι ρίζες της φτάνουν μέχρι τον Όμηρο και από  την σύγχρονή του ιταλική αναγέννηση. Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους διαφορετικής κοινωνικής θέσης, τον Ερωτόκριτο  και την Αρετούσα, και μέσα από αυτό αναδεικνύονται αξίες όπως η τιμή, η φιλία, η αγωνιστικότητα και η πίστη.

«Ερωτόκριτος»: μια σπουδαία θεατρική παράσταση του 1ου ΓΕΛ ΑσπροπύργουΗ  σχολική αυτή παράσταση, κέρδισε το κοινό με την αρτιότητά της, που πρόδιδε την εξαιρετική προετοιμασία της, καθώς παρά τα λιτά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγική ατμόσφαιρα παραμυθιού. Η παράσταση θύμιζε μια αρμονική εναλλαγή εικόνων ζωγραφικής.  Η εκφραστικότητα των μαθητών, οι σκηνές της κονταρομαχίας, οι πολύχρωμοι σχηματισμοί  του χορού των κοριτσιών που αφηγούνταν την ιστορία, η εξαιρετική ζωντανή μουσική πλαισίωση και  οι εναλλαγές στη δράση κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών και κατάφεραν να τους συγκινήσουν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε το αυθεντικό κείμενο χωρίς απλοποιήσεις ή άλλες παρεμβάσεις στη γλώσσα του. Έτσι οι μαθητές απαγγέλλοντας με ευχέρεια και δραματική ενάργεια στίχους γραμμένους στην κρητική διάλεκτο του 17ου αιώνα φανέρωναν  ασυνείδητα την ενότητα και συνέχεια της  γλώσσας  μας μέσα στους αιώνες.

Στην παράσταση παρευρέθησαν : ο Αντιδήμαρχος,  κος Καραμπούλας Αντώνης,  ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, κος Μπουραντάς, ο Πρόεδρος Σχολικής επιτροπής Β΄ βαθμιας Εκπαίδευσης Ασπροπύργου, κος Φίλης, ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Ασπρόπυργος Αλλάζουμε», κος Ηλίας, η Πρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου, κα Στραϊτούρη Νότα, πολλοί εκπαιδευτικοί σχολείων όλων των βαθμίδων της Δυτικής Αττικής, γονείς, μαθητές  και κόσμος της τοπικής  κοινωνίας.

«Ερωτόκριτος»: μια σπουδαία θεατρική παράσταση του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διευθυντής του Λυκείου, κος  Σαρρής Αντώνης, ο Πρόεδρος Σχολικής επιτροπής Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης Ασπροπύργου, κος Φίλης και ο συντοπίτης μας ηθοποιός, κος Καραμπούλας Βασίλης, ο οποίος είχε επιμεληθεί και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

«Ερωτόκριτος»: μια σπουδαία θεατρική παράσταση του 1ου ΓΕΛ ΑσπροπύργουΟ κος Καραμπούλας Βασίλης σημειώνει σχετικά: « Εφέτος ήταν η τρίτη χρονιά που δουλέψαμε με τις κυρίες Μυλωνά Αθανασία και Χατζηγεωργίου Σοφία πάνω στη θεατρική αγωγή. Περίπου 80 μαθητές και μαθήτριες έχουν μάθει κάποια στοιχειώδη πράγματα για την αφήγηση, την προφορικότητα, την ομαδικότητα. Κάτι αντίστοιχο – εξ όσων γνωρίζω – συμβαίνει και στο πλαίσιο μιας άλλης θεατρικής ομάδας του σχολείου. Αυτός ο πυρήνας των αυριανών πολιτών αν  αξιοποιηθεί σωστά – νομίζω – ότι μπορεί ν’ αλλάξει την πολιτιστική μας κουλτούρα προς το καλύτερο.»
Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν οι εξής:

Αφηγήτριες:  Καγιά  Αφροδίτη, Καμπόλη  Μαρία, Καψάλα  Μαρία, Κοψαχείλη Ερασμία, Μαλέλλι  Λάουρα, Μπαλή Αντιγόνη, Πετράκη  Ιωάννα

Ρήγισσα:  Ηλία Αγάθη

Ρήγας Α’:  Γεωρνταμιλής Βασίλης

Ρήγας Β’:  Μαγγίνας Κώστας

Αρετούσα Α’:  Καψάλα Δέσποινα

Αρετούσα Β’:  Παυνέρη Αναστασία

Ερωτόκριτος Α:  Κετσετσίδης Λεωνίδας

Ερωτόκριτος Β’:  Παπαθανασίου Θοδωρής

Νένα: Ζαφειροπούλου Βάσια

Πολύδωρος:  Πάντος Χρήστος

Πεζόστρατος:  Γιαννακόπουλος Αποστόλης

Βλαντίστρατος:  Καλαϊτζίδης Γιάννης

Άριστος:  Λακάι Μάριος

Ιππότης:  Καραγιαννίδης Σίμος

Τραγούδι: Κάντζου Κωνσταντίνα

Λύρα: Τσικνάκης Κώστας

Λαούτο: Παναγακόπουλος Γιάννης

Νταούλι: Σαμπάνης Λάμπρος

Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι κυρίες  Μυλωνά Αθανασία και Χατζηγεωργίου Σοφία.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ