Ερώτηση για την επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και την υγεία των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από το εγκαταλειμμένο κουφάρι του δεξαμενόπλοιου «Slops» κατέθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.
- Διαφημιση -
Κλικ εδώ για να ενημερωθείτε πλήρως για το ιστορικό της υπόθεσης
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Δεκαεφτά χρόνια έπειτα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με την έκρηξη στο πλοίο-εργοστάσιο “SLOPS”, που στοίχισε τη ζωή ενός ναυτεργάτη, το παραμορφωμένο κουφάρι του δεξαμενόπλοιου παραμένει εγκαταλειμμένο στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα.
Το δεξαμενόπλοιο “SLOPS” οδηγήθηκε το 2007 στο διαλυτήριο πλοίων της εταιρείας “Αφοί Σάββα ΕΠΕ”, οπότε και ξεκίνησε η διάλυσή του με την αποκοπή των ελασμάτων του περιβλήματος της πλώρης, των υπερκατασκευών και των καταστρωμάτων. Ωστόσο, το 2011 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή του κατά τη διεξαγωγή εργασιών, με συνέπεια την αναστολή της άδειας διάλυσης, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για ασφαλή συνέχιση των εργασιών.
Όπως καταγγέλλουν σωματεία και φορείς της περιοχής από τότε το πλοίο παραμένει μέσα στη θάλασσα παντελώς διαβρωμένο, μισοδιαλυμένο, με άμεσο κίνδυνο -πέρα από τη διαρκή ρύπανση που ήδη προκαλεί – να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν τα παραμένοντα πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας, αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά στο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας και σοβαρά προβλήματα στην υγεία των εργαζόμενων και κατοίκων της περιοχής.
Πέραν της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει ήδη συντελεστεί, και μέρα με τη μέρα επιτείνεται, με τη ρύπανση της ακτής και τη διαρκή έκλυση δυσοσμίας, το ασκεπές κουφάρι του πλοίου κινδυνεύει -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- με υπερχείλιση από το μείγμα πετρελαιοειδών καταλοίπων και βρόχινων νερών.
Παρ’ όλα αυτά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση των καταλοίπων και στη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας.
Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), παρότι το πλοίο παραμένει εντός της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, αποφεύγει διαχρονικά να λάβει μέτρα προστασίας, μη αναλαμβάνοντας όλα αυτά τα χρόνια καμία πρωτοβουλία, ούτε για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, ούτε για την απάντληση των επικίνδυνων αποβλήτων, ούτε καν για τον καθαρισμό της ακτής.
Αν και με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΟΛΕ (30/1/2017), με αδικαιολόγητη πάντως καθυστέρηση πολλών χρόνων, το δεξαμενόπλοιο “SLOPS” χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και επιβλαβές, μεταξύ άλλων 22 πλοίων που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στον κόλπο της Ελευσίνας, και πάλι, 4 μήνες μετά, δεν έχει προβεί σε καμία άλλη ενέργεια.
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -
Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αρμόδια Αρχή για την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών στο έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα παράκτια ύδατα, δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα.
Επίσης, με βάση αναφορά κατοίκων της περιοχής, που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος, υπάρχουν στον κόλπο της Ελευσίνας 27 εγκαταλειμμένα ναυάγια, 22 χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα, 30 και πλέον παροπλισμένα πλοία, που δημιουργούν, συντηρούν και επιδεινώνουν περιβαλλοντικές ζημιές, η αποκατάσταση των οποίων δεν αναλαμβάνεται από κανέναν, οι δε υπόχρεοι για την καταβολή του σχετικού κόστους, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν αναζητούνται. Με αποτέλεσμα να κληθεί και πάλι να πληρώσει, για την οψέποτε απορρύπανση, ο ρυπαινόμενος -η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα- και όχι ο ρυπαίνων.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που και σε αυτή την περίπτωση καταστρατηγεί με την απραξία της βασικές διατάξεις και αυτής ακόμη της ανεπαρκέστατης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Όπως και οι προηγούμενες διαχρονικά κυβερνήσεις του κεφαλαίου στηρίζει και υλοποιεί τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και για το περιβάλλον. Συσκοτίζει το γεγονός ότι η αιτία που οξύνει και τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται και η υποκρισία των διεθνών ενώσεων του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και των κρατών τους, που συναγωνίζονται σε κορόνες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γιατί μέχρι σήμερα παραμένει εγκαταλειμμένο το δεξαμενόπλοιο στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα και δεν έχουν απομακρυνθεί τα ρυπογόνα υλικά;
Πότε θα γίνει η άντληση των επικίνδυνων πετρελαιοειδών και των slops (ρυπασμένα κατάλοιπα πλοίων);
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να απομακρυνθεί το επικίνδυνο και επιβλαβές δεξαμενόπλοιο “SLOPS”, καθώς επίσης και όλα τα ναυάγια, τα σαπιοκάραβα και τα παροπλισμένα πλοία που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στον κόλπο της Ελευσίνας;
Τι μέτρα έχουν παρθεί για τον καταλογισμό ευθυνών στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, όπως και για τις υπόλοιπες των εγκαταλειμμένων πλοίων,και για την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε και συνεχίζει να προξενεί στη θάλασσα και το περιβάλλον της περιοχής;».
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter