ΤΟΠΙΚΑ

Εφημερίες "τρόμου" εκτελούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο

thriasio nosokomeioΕφημερίες ”τρόμου” εκτελούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο oι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές τις οποίες βιώνουν οι ασθενείς κάνοντας τον σταυρό τους. Χαρακτηριστικά σε μέρα εφημερίας έγιναν εκτατών είκοσι δύο εισαγωγές, ενώ στα επείγοντα πέρασαν πάνω από οχτακόσια άτομα, όταν τα κενά στους γιατρούς, τα οποία είναι μόνιμα και μακροχρόνια, ξεπερνούν τα τριάντα άτομα και στους νοσηλευτές τα εκτατών πενήντα άτομα! Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριος Εμμανουήλ Αναστασίου μιλάει . Περισσότερα από εξακόσια άτομα επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία στο Θριάσιο Νοσοκομείο κάθε περίπου τέσσερις ημέρες, την στιγμή που το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτές καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Στον ιατροτεχνολογικό τομέα ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και απαιτεί επείγουσα αντικατάσταση ..

Στο μικροσκόπιο της έρευνας μας το Θριάσιο Νοσοκομείο για το οποίο θα μιλήσουμε με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριο Αναστασίου Εμμανουήλ ο οποίος και εκτελεί χρέη διοικητή αυτήν την περίοδο και ο οποίος θα μας ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη αυτή Μονάδα. Στο Θριάσιο Νοσοκομείο διαθέτει τετρακόσια είκοσι οχτώ κρεβάτια, αριθμός μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ έχει ανεπτυγμένες όλες τις ειδικότητες και κλινικές, εκτός αυτής της καρδιοχειρουργικής σε ένα σύνολο ειδικευμένων γιατρών εκτατών σαράντα οχτώ και περίπου δεκαπέντε επικουρικών.

Ρωτώντας τον κύριο Αναστασίου για ενδεχόμενες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό, εκείνος σχολίασε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ελλάδα σήμερα χωρίς ελλείψεις, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί φυσικά το Θριάσιο που έχει σοβαρότατα κενά. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για έναν αριθμό (κενών) που ξεπερνά τα τριάντα άτομα και αφορά κυρίως τον παθολογικό και χειρουργικό τομέα αλλά και στην αναισθησιολογία, ακτινοδιαγνωστική και στη γενική χειρουργική, καθιστώντας το νοσοκομείο υποστελεχωμένο στους ειδικευμένους, ενώ οι ελλείψεις αφορούν και τους ανειδίκευτους. Πρόβλημα που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια μετά την φυγή των ειδικευμένων γιατρών στο εξωτερικό, τάση που υπάρχει ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα στις εφημερίες και κυρίως στην πνευμονολογική κλινική που τον χειμώνα λόγω της έξαρση γρίπης το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο. Χαρακτηριστικά σε μέρα εφημερίες έγιναν εκτατών είκοσι δύο εισαγωγές, ενώ στα επείγοντα πέρασαν πάνω από οχτακόσια άτομα.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το πρόβλημα και εκεί είναι τεράστιο, μόνιμο και μακροχρόνιο. Ο κύριος Αναστασίου σοκάρει όταν εξομολογείται πως οι ελλείψεις νοσηλευτών αγγίζουν τα εκτατών πενήντα άτομα! Ένας τεράστιος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς πως το υπάρχον δυναμικό κυμαίνεται σε περισσότερα από χίλια άτομα. Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το νοσοκομείο να προχωρά σε μικρές προμήθειες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να αγοράζει το νοσοκομείο πιο ακριβά, αλλά και να δημιουργούνται συχνά ορισμένα κενά σε υλικά. Σε αυτό συνηγορεί φυσικά και η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, αλλά και η δύσκολη εποχή του καλοκαιριού με τα capital controls. Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριος Εμμανουήλ Αναστασίου είπε πως στα φάρμακα δεν υπάρχει πρόβλημα στο Θριάσιο, ενώ σε ότι αφορά την προμήθεια των λεγόμενων “ακριβών φαρμάκων” πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Υγείας και τη διαχείριση που αυτό θα κάνει σχετικά με αυτό το σοβαρό ζήτημα. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως γίνεται τεράστια προσπάθεια από την διοίκηση του νοσοκομείου να ανταπεξέλθει στις συγκεκριμένες -οικονομικές κυρίως- απαιτήσεις παρά και τον μειωμένο προϋπολογισμό.

Ρώτησα τον διευθυντή σχετικά με ενδεχόμενα προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό τομέα και η απάντηση κατέδειξε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στον τομέα αυτό. Με τα κονδύλια να είναι μειωμένα, το πρόβλημα εντείνεται δεδομένου πως μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένο και απαιτεί επείγουσα αντικατάσταση χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ελπίδες για κάποια λύση στο άμεσο χρονικό διάστημα. Τα μηχανήματα με το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούν το αναισθησιολογικό τμήμα. Ο κύριος Αναστασίου ενημέρωσε πως έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός για το 2016 και ο οποίος είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το 2015 και ανέρχεται στα είκοσι δύο εκατομμύρια την ίδια ώρα που το 2015 ήταν λίγο πάνω από είκοσι εκατομμύρια. Εξάλλου το 2015 το νοσοκομείο έλαβε χρήματα και από τον καινούριο Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό σε ένα ποσό που κάλυψε κάποια κενά που εμφανίστηκαν από το καλοκαίρι του 2015 οπότε και το πρόβλημα ήταν εντονότερο.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο η προσέλευση ξεπερνά τα εξακόσια άτομα στα επείγοντα κάθε περίπου τέσσερις ημέρες, ένα τεράστιο νούμερο που δείχνει ενδεικτικά τον φόρτο εργασίας που φυσικά σε ότι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία ανέρχεται σε χιλιάδες άτομα.

 

Νικολέτα Ντάμπου

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ