ΕΛΕΥΣΙΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ηλίας Βαφειάδης: ένας Ελευσίνιος νέος δημιουργός μουσικής

Ο Ηλίας Βαφειάδης γεννήθηκε στην Ελευσίνα, σε μια πόλη αρχαία, που εμπνέει με τη μυστηριακή της αύρα και το ατμοσφαιρικό βιομηχανικό τοπίο. Εκείνος, καθώς ζει στο εξωτερικό, επιστρέφει συχνά αγγίζοντας τη, με τις ιδιαίτερα έντονες, μυστηριακές, διαισθητικές αποχρώσεις ήχου.

Οι μουσικές συνθέσεις που γράφει έχουν δυναμική, συναίσθημα, με ιδιαίτερες αναφορές στη φύση, τις εποχές, την κοινωνία είναι σκεπτόμενες και συντελούν ατμοσφαιρικά σε ταξιδέματα της σκέψης και σε εικόνες αφηγούμενες με μοναδικό τρόπο τη γλαφυρότητα της εσωτερικής κίνησης.

Σαφέστατα γράφει μινιμαλιστική μουσική με μαθηματική ακρίβεια, κάνοντας χρήση οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας δεμένη αρμονικά με ήχους συνθεσάιζερ .Η αναδιάταξη και η εναλλαγή των μοτίβων αναδεικνύουν την επιρροή και την επίδραση από σύνθετες του μινιμαλιστικού ρεύματος όπως ο Φίλιπ Γκλας, ο Στιβ Ράιχ, ο Άρβο Περτ αλλά και πιο πειραματικούς συνθέτες όπως ο Τζον Κέιτζ, ο Μπράιαν Ίνο κι ο Ξενάκης.

Μια αρμόνια που προκύπτει σε ότι μουσικά δημιουργεί, μας ταξιδεύει ξανά και ξανά σε μουσικούς διαύλους που μετασχηματίζουν σταδιακά μουσικές φράσεις ,πολύ σημαντικό, καθώς προκαλεί τους φίλους του είδους, να προσπαθήσουν να εντρυφήσουν όχι μόνο μέσω μιας τεχνικής ανάλυσης του ήχου αλλά και μιας ιδεολογικής και φιλοσοφικής προσέγγισης.

Στις συνθέσεις του, τα απλά μουσικά στοιχεία- μοτίβα που επαναλαμβάνονται , οι νότες που συγκρατημένες παίζουν σε μια αδιάκοπη φόρμα κι ένας εσωτερικός χαρακτήρας που σαφώς αυτοσχεδιάζει, μπορούν να προσφέρουν, σε έναν προσεκτικό λάτρη του είδους ή σε έναν άνθρωπο που αγαπά να ψάχνει στη μουσική κι άλλες παραμέτρους απόλαυσης κι αναζήτησης, μοναδικές στιγμές ακρόασης.

https://www.iliasvafeiadis.com/

Aφιέρωμα για τη δουλειά του ηλεκτρονικό περιοδικό ΥΔΡΑΝΗ e- movie magazine 

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ