ΕΛΛΑΔΑ

Η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

BE37E350E8A855B6D25D43CAB0928144Μηνύματα από μία σειρά κρατών μελών σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν φτάνουν στην Αθήνα καθώς υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αργοπορεί και στην εφαρμογή τους.

Αυτό το βαρύ κλίμα κυριαρχούσε και στην χθεσινή εβδομαδιαία συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων που σύμφωνα με συμμετέχοντες έφερνε μνήμες της ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε στο κτίριο της Επιτροπής το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου που διέρρευσε στον Τύπο χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που εξελίσσεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο η προσωρινή εξάμηνη έξοδος από την Σένγκεν αλλά και έξοδος μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που εντοπιστούν “σοβαρές ελλείψεις”. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο τα εσωτερικά σύνορα, “και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις που συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια εντός του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ή εντός τμημάτων αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα ανώτατο συνολικό όριο των δύο ετών.” Στο έγγραφο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η Ελλάδα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η χώρα μας είναι ο “αδύναμος κρίκος”.

Αυτό που ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος σε δήλωση του στην “Κ” είναι ότι «μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας”. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτό “θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

Μία σειρά από κράτη μέλη όμως και κυρίως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ σύμφωνα με διπλωματική πηγή έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση τους τελευταίους μήνες. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην “Κ” ότι πλέον ή άποψη ότι η Ελλάδα δε θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της έχει μετατραπεί σε πάγια θέση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για αυτό και ως πολιτική πίεση περισσότερο θέτουν το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν όπως προβλέπει και το άρθρο 26 καθώς είναι κατανοητό ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν πρακτικά θα πλήξει τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν εκτός συνόρων και τους τουρίστες και δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές. “Είναι πιο πολύ ένα πλήγμα για το brand name της Ελλάδας παρά ένα μέτρο που θα μειώσει την μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες” λέει διπλωματική πηγή στην “Κ”. Είναι πιθανό αν δεν έχει υπάρχει πρόοδος μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μηνός που θα ζητηθεί πάλι το θέμα να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ελλάδα και ίσως και να θέτει και η πιθανότητα εξόδου από την Σένγκεν αν η Ελλάδα δεν πληροί τους συμφωνηθέντες όρους σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συγκεκριμένα μετά την Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που είχε γίνει στα μέσα Οκτωβρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει σε μία σειρά από δράσεις οι οποίες προχωράνε με ιδιαίτερα αργά βήματα προκαλώντας ιδιαίτερο εκνευρισμό σε μία σειρά από πρωτεύουσες λίγες εβδομάδες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στα παρακάτω:

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί:

Να επιταχύνει την λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες. Γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί. ( Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν δέχεται την αποστολή ομάδας Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ )

Η Ελλάδα να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα στη FRONTEX

Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής (όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου).

Συγχρόνως αναμένεται να επιταχυνθούν:

Οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots ( αυτή την στιγμή από τα 5 hotspots που θα έπρεπε να λειτουργούν , υπολειτουργεί ένα στην Λέσβο)

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με την κατάθεση αιτήματος ασύλου, ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη

Η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.

Ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλο των υπουργών Εσωτερικών όπου ο Έλληνας υπουργός κ Μουζάλας αναμένεται μα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα. Το Συμβούλιο αυτό θα κρίνει την πορεία του θέματος αλλά η πλέον κρίσιμη ημερομηνία είναι 17-18 Δεκεμβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο επίπεδο. Συγχρόνως μέχρι τότε θα έχει βγει και η εξαμηνιαία αναφορά της Επιτροπής για την τήρηση της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/300741/varu-to-klima-gia-tin-ellada-sto-prosfugiko/#ixzz3tG8baOLD
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ