ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανία “πείθει” τις αγορές και δανείζεται σε ευρώ με επιτόκιο 3,5%

Με επιτόκιο της τάξης του 3,55% βγήκε η Αλβανία στις αγορές, σε μια κίνηση που υποδεικνύει πως οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα Τίρανα από ό,τι στην Ελλάδα.

Η γειτονική χώρα άντλησε 500 εκατομμύρια ευρώ εκδίδοντας ευρω-ομόλογο 7ετούς διάρκειας.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 4,51%.

Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας χαιρέτισε την έκδοση του τίτλου ως επιτυχία, σημειώνοντας πως αντανακλά την θετική αποτίμηση της οικονομίας από τις αγορές.

Προσέθεσε πως η ζήτηση ήταν μεγάλη, με τις προσφορές να είναι διπλάσιες από το ποσό που τελικά αντλήθηκε.

Μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση παλαιότερου δημόσιου χρέους ενώ τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν στις ανάγκες της δημοσιονομική προσαρμογής, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιδείνωση της απόδοσης του ελληνικού χρέους τους τελευταίους μήνες έχει αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αναβάλει τις εκδόσεις ομολόγων που σχεδίαζε για το τρέχον έτος.

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για 2,5 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ