ΚΟΣΜΟΣ

Η Αργεντινή, μετά την χρεοκοπία, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια

Η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη κρατική χρεοκοπία, ασφαλώς μερική αλλά με απρόβλεπτες συνέπειες, κατήγγειλε μια κατάφωρη αδικία και αμφισβήτησε την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της ύστατης στιγμής στη Νέα Υόρκη.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής και εκπροσώπους των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων που αποκαλούνται «όρνεα» απέτυχαν, πάντως υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να δοθεί μια λύση με την εμπλοκή στην υπόθεση διαφόρων τραπεζών. Η αμερικανική JPMorgan έχει ήδη προτείνει να αγοράσει το επίμαχο τμήμα του δημόσιου χρέους της Αργεντινής.
Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, ο οποίος είχε αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης στην οποία αντιπαρατίθενται τα επενδυτικά ταμεία-«όρνεα» με την Αργεντινή εδώ και δέκα χρόνια, έχει καλέσει σε μια νέα συνάντηση σήμερα στη Νέα Υόρκη.
Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση σχεδόν 7%.
Χθες, ο Χόρχε Καπιτάνιτς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, επέκρινε έντονα την μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών».
Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», βεβαίωσε ο Καπιτάνιτς, διότι «όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».
Στην Αργεντινή ?μια χώρα που ήδη πλήττεται από ύφεση, έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 30% και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα?, η ανησυχία κλιμακώνεται, αν και η κατάσταση κρίνεται λίγο λιγότερη σοβαρή από ό,τι στην κρίση του 2001.
Το Μπουένος Άιρες καταβάλλει τα οφειλόμενα σε άλλους πιστωτές της, πέραν των ταμείων που είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν την απομείωση χρέους.
Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης αναγκάζει την Αργεντινή να πληρώσει το 100% της αξίας των ομολόγων της που διακρατούν τα ταμεία NML και Aurelius.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε χθες το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Απόψε και ο οίκος Fitch Ratings τοποθέτησε την Αργεντινή στην αντίστοιχη βαθμίδα, της «μερικής χρεοκοπίας».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ