ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή αποφάσισε να «υιοθετήσει» τα ανήλικα παιδιά του πιλότου

Η Βουλή θα προχωρήσει άμεσα στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων παιδιών του.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εκφράζοντας έμπρακτα τη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, και ακολουθώντας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία προβλέπει την «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, ανακοινώνει ότι η Βουλή άμεσα θα προχωρήσει στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων του εκλιπόντος».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρότεινε να «υιοθετήσει» η Βουλή τα ανήλικα παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου και να χορηγηθεί και τιμητική σύνταξη στη σύζυγό του.

H Βουλή έχει προβεί σε ανάλογες αποφάσεις και κατα το παρελθόν υιοθετώντας ανήλικα παιδιά των πιλότων αεροσκαφών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που ελήφθη το 2008 από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Φίλιππου Πετσάλνικου, το Σώμα υιοθέτησε το σύνολο των ανήλικων παιδιών των πιλότων που έχασαν την ζωή τους «στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996 ως σήμερα».

«Η συμβολική υιοθεσία των παιδιών αυτών από την Βουλή των Ελλήνων αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Πετσάλνικος από το βήμα της Βουλής.

Εκείνη τη χρονική περίοδο η απόφαση αφορούσε σε 29 επιπλέον ανήλικα παιδιά, πέραν των ανηλίκων παιδιών του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη και του Ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη – για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 – και του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με προγενέστερες αποφάσεις.

Η Βουλή είχε λάβει μέχρι σήμερα απόφαση υιοθεσίας για συνολικά 35 ανήλικα παιδιά, για τα οποία καθόρισε να καταβάλει ένα ορισμένο ποσό μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ σε περίπτωση που σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.

Το ποσό είχε καθοριστεί στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια νέα τροποίηση, αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι τα δύο παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου θα λαμβάνουν 18.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα περιστατικά για τα οποία έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση η Βουλή:

– στις 31 Ιανουαρίου 1996, ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Χριστόδουλος Καραθανάσης, πατέρας ενός παιδιού έχασε τη ζωή του στο επεισόδιο στα Ιμια.

– στις 15 Ιουλίου 2000,  κατά την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Λαύκος Πηλίου μετά πτώση αεροσκάφους ο Επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς, πατέρας ενός νέου, καθώς και ο Ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας έχασαν τη ζωή τους

– στις 17 Μαΐου 2001,  ο Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Αναγνωστάκης, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων, έχασε τη ζωή του εν ώρα του καθήκοντος

– στις 29 Μαΐου 2001, ο Υπολοχαγός Σωτήριος Τσερκεζόπουλος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών,  έχασε τη ζωή του μετά από πτώση ελικοπτέρου σε άσκηση της Αεροπορίας Στρατού στα ανοιχτά της Σκύρου.

– στις 15 Ιουνίου 2004, ο Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, έχασε τη ζωή του μετά από πτώση αεροσκάφους στον Παρνασσό. Στο εν λόγω συμβάν σκοτώθηκε και ο αξιωματικός (υποσμηναγός), Εμμανουήλ Σεβαστάκης.

– στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ο Ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, πατέρας ενός επίσης ανήλικου παιδιού και οι Ανθυπασπιστής Στέργιος Ράπτης, ο Αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης και ο Επιλοχίας Παναγιώτης Γονεγός, έχασαν τη ζωή τους από πτώση ελικοπτέρου στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

– στις 14 Οκτωβρίου 2004, ο Επισμηναγός Ιωάννης Κομματάς, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, ο Σμηναγός Αθανάσιος Σιούτας, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, καθώς και οι εκπαιδευόμενοι Γεώργιος Αντωνόπουλος και Γεώργιος Λυκούδης έχασαν τη ζωή τους από την πτώση δυο μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο.

– στις 20 Φεβρουαρίου 2006, ο Λοχαγός Χρήστος Καρυπίδης πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ο Ανθυπασπιστής Ηλίας Καραμπάς, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, ο Αρχιλοχίας Αδάμ Αδαμόπουλος, πατέρας δυο επίσης ανήλικων παιδιών και ο Επιλοχίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους  σε πτώση ελικοπτέρου στο νομό Πέλλας.

– στις 14 Απριλίου 2006, ο Σμηναγός Παντελής Γκελής της Πολεμικής Αεροπορίας, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών έχασε τη ζωή του κατά την συντριβή αεροσκάφους κοντά στη λίμνη Παραλίμνη στην Τανάγρα.

– στις 23 Μαΐου 2006, ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών έχασε τη ζωή του μετά από πτώση αεροσκάφους κοντά στην Κάρπαθο.

– στις 23 Ιουλίου 2007, ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης, πατέρας δυο παιδιών, αλλά και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης έχασαν τη ζωή τους σε πτώση αεροσκάφους στη νότια Εύβοια.

– στις 5 Δεκεμβρίου 2007 σε πτώση αεροσκάφους στην περιοχή «Ψαθούρα» στο Άγιο Όρος έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού.

– στις 18 Μαρτίου 2008, ο Ανθυπασπιστής Ευστάθιος Καρδόπουλος πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ο Επιλοχίας Αθανάσιος Κατσιάς και ο Επιλοχίας Ευάγγελος Καστανίδης έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Θεσσαλονίκης

– στις 5 Απριλίου 2008, ο Ταγματάρχης Δημήτριος Σκούρας, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών και ο Λοχαγός Αθανάσιος Κακαμπάκος, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή ελικοπτέρου βορειοδυτικά της Κύμης.

– στις 30 Ιουλίου 2010,  ο Ταγματάρχης Ανδρέας Δερμάρης, πατέρας 3 ανήλικων παιδιών, έχασε τη ζωή του μετά από συντριβή ελικοπτέρου στην Πάχη Μεγάρων.

– στις 26 Αυγούστου του 2010, ο Σμηναγός Σήφης Αναστασάκης, πατέρας ενός παιδιού σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση του αεροσκάφους του με ένα άλλο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ