ΤΟΠΙΚΑ

«Η Δυτική Αττική “συμβιώνει” με μια πυριτιδαποθήκη»

askisi1_el_GR
Αρχείο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη άσκηση για τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης «ΕVITA» για το Θριάσιο Πεδίο. «Η νέα Περιφερειακή αρχή είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να δει ψύχραιμα και στις πραγματικές του διαστάσεις το πρόβλημα, αλλά και να κάνει ότι επιβάλλεται για την αντιμετώπισή του» διευκρίνισε ο κ. Γιάννης Βασιλείου, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, στην παρέμβασή του σε άσκηση πολιτικής προστασίας της Γ.Γ.Π.Π. για ατυχήματα SEVESO και πρόσθεσε: «Χωρίς κατατρομοκράτηση αλλά και χωρίς εφησυχασμό, επιβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η ενημέρωση του Κοινού». Στη Δυτική Αττική, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διεξήγαγε άσκηση πεδίου την 1η και 2 Δεκεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU EVITA. Στην άσκηση συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κα Ιωάννα Τσούπρα καθώς και το Τμήμα Δυτικής Αττικής της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας. Κατά την άσκηση δοκιμάστηκε το μοντέλο EVITA με σενάριο δασικής πυρκαγιάς, η οποία απειλεί βιομηχανική εγκατάσταση, που υπάγεται στην Οδηγία SEVESO II.

Πεδίο της άσκησης ήταν η περιοχή των Βιλλίων

Πεδίο της άσκησης ήταν η περιοχή των Βιλλίων και συμμετείχαν ακόμη: οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ΕΣΚΕ και δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, το κέντρο επιχειρήσεων και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ΕΚΑΒ και τέλος ηθοποιοί καθώς και προσωπικό Διοικητικής και Τεχνικής υποστήριξης της ΓΓΠΠ. Η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ Γιάννη Βασιλείου στην έναρξη της άσκησης στο ξενοδοχείο Divani Caravel:

Γιάννης Βασιλείου
Γιάννης Βασιλείου

«Η περιοχή της Δυτικής Αττικής αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφορικά με τη συγκέντρωση τόσων δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία SEVESO. Σε μια τόσο μικρή έκταση υπάρχουν 26 “πιστοποιημένες”-αδειοδοτημένες τέτοιες δραστηριότητες, εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Θριασίου πεδίου. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε πως εμφανίζονται και “έκτακτες” SEVESO όπως π.χ. η παράνομη αποθήκευση 98,3 t υδραργύρου στον στον Ασπρόπυργο, που παρά τις προσπάθειές μας δεν έχει γίνει ακόμα δυνατή η απόσυρσή τους. Εάν σε αυτά προστεθεί και η “εν δυνάμει” SEVESO του ΧΥΤΑ Φυλής – σε περίπτωση εκδήλωσης υπόγειας πυρκαγιάς στη χωματερή, είτε σε περίπτωση υπόγειας τοξικής μόλυνσης – νομίζω πως ένα είναι το βασικό συμπέρασμα: Η Δυτική Αττική “συμβιώνει” με μια πυριτιδαποθήκη. Προς απόδειξη, αναφέρω τρία από τα σημαντικότερα συμβάντα: την έκρηξη στην Πετρόλα το 1992, όπου θρηνήσαμε 13 νεκρούς, την έκρηξη στην ΠΥΡ-ΚΑΛ το 1980, που εν είδει σεισμού ταρακούνησε το Θριάσιο, ευτυχώς χωρίς θύματα και την έκρηξη επίσης στην ΠΥΡ-ΚΑΛ το 1995, με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες. Έχοντας λοιπόν το πρόβλημα τις διαστάσεις αυτές, ρωτώ εάν είναι βάσιμος ή όχι ο προβληματισμός που υπάρχει στη Δυτική Αττική, αναφορικά με τη βιωσιμότητά της, όταν βρίσκεται αγκαλιά με τέτοιας έκτασης επικινδυνότητα;

Πρόταση για άσκηση εκκένωσης του πληθυσμού κάποιας περιοχής στο Θριάσιο

Φυσικά, από εκεί και ύστερα, όταν αντικειμενικά διαχειρίζεται κανείς, όχι οποιαδήποτε πραγματικότητα αλλά αυτήν που σας περιέγραψα, το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει. Προς τούτο καταθέτω τα εξής:

1. Η ασφάλεια του πληθυσμού σε επίπεδο ελέγχων αυτών των επιχειρήσεων, δεν μπορεί κατά αποκλειστικότητα να συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια των ιδιοκτητών. Απαιτούνται νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις ώστε οι έλεγχοι να έχουν και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

2. Οι προβλεπόμενες ετήσιες επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων SEVESO πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε, για όλες τις εγκαταστάσεις και στο σύνολο της κάθε εγκατάστασης. Όχι δειγματοληπτικά.

3. Χωρίς κατατρομοκράτηση αλλά και χωρίς εφησυχασμό, επιβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η ενημέρωση του κοινού ώστε όπως γίνεται π.χ. με τους σεισμούς, να γνωρίζουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν, σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Ύστερα από την κατάστρωση των νέων σχεδίων αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (των ΣΑΤΑΜΕ), που έχουμε δρομολογήσει στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σύντομα και σε άσκηση εκκένωσης του πληθυσμού κάποιας περιοχής.

Η άγνοια κινδύνου, αλλά και η κατατρομοκράτηση του κόσμου για το θέμα δεν οδηγούν πουθενά

Κυρίες και κύριοι, η άγνοια κινδύνου, αλλά και η κατατρομοκράτηση του κόσμου για το θέμα που μας απασχολεί δεν οδηγούν πουθενά. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, πρέπει να γνωρίζετε ότι η νέα Περιφερειακή αρχή είναι αποφασισμένη όχι μόνο να δει ψύχραιμα και στις πραγματικές του διαστάσεις το πρόβλημα, αλλά και να κάνει ότι επιβάλλεται για την αντιμετώπισή του. Από την άποψη αυτή χαιρετίζουμε τη σημερινή συζήτηση με το υποθετικό σενάριο αντιμετώπισης βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που ασφαλώς ευχόμαστε όλοι να παραμείνει μόνο στα χαρτιά και να μη χρειαστεί ποτέ η εφαρμογή του»

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ