Μπορεί να γράφονται και να ακούγονται τα μύρια όσα σενάρια για το πού θα θέσουν υποψηφιότητα οι βουλευτές της περιφέρειας Αττικής αλλά και οι μνηστήρες βουλευτικών εδρών ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όμως υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη παράμετρος η οποία θα κρίνει πολλά.
Η παράμετρος αυτή… ακούει στο όνομα εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής η οποία θα έχει έναν περίεργο ρόλο στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών – και πιο συγκεκριμένα στην εκλογή βουλευτών – όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.
Με βάση λοιπόν τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και της Αττικής, σε αυτή της Δυτικής Αττικής αναλογούν 4 έδρες.
Σε όλες τις εκλογές όμως με το ισχύον ακόμη εκλογικό σύστημα, στις τετραεδρικές περιφέρειες παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι υπέρ του πρώτου κόμματος.
Με… ποδοσφαιρικούς όρους, το πρώτο πανελλαδικά κόμμα, πάει για μεγάλα σκορ στις περιφέρειες αυτές, που μεταφράζεται σε 4-0 και 3-1 όσον αφορά τον αριθμό εκλογής βουλευτών υπέρ του!
Η Δυτική Αττική λοιπόν προστίθεται στις υπάρχουσες τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015, τα πράγματα εξελίχθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πρώτο κόμμα και άκρως αρνητικά για τη Νέα Δημοκρατία που ήρθε δεύτερη.
Έτσι από τις 36 έδρες των εννέα τετραεδρικών αυτών περιφερειών ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις 27, η ΝΔ έλαβε 8 και μία κατάφερε να πάρει η Χρυσή Αυγή στη β’ κατανομή λόγω των υψηλών ποσοστών της στην εφετειακή περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας!
Πιο συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (δηλαδή πρώτο και δεύτερο κόμμα) κέρδισαν τις εξής έδρες ανά τετραεδρική περιφέρεια: Στον Έβρο (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1), στην Ημαθία (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1), στην Καβάλα (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1), στην Καρδίτσα (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1), στην Κορινθία (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1), στις Κυκλάδες (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1), στην Πέλλα (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΧΑ 2-1-1), στα Χανιά (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 4-0) και στην Πιερία (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 3-1).
Εφόσον λοιπόν τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον εκλογικό νόμο που ίσχυσε στις εκλογές του 2015, γίνεται σαφές ότι και στην εκλογική περιφέρεια θα υπάρξει το ίδιο σκηνικό. Ο πρώτος θα λάβει 3 ή 4 έδρες και ο δεύτερος 1 ή καμία ενώ τα μικρότερα κόμματα θα μείνουν εκτός!
Όπως είναι φυσικό λοιπόν ΧΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και όποια άλλα υπάρξουν και ξεπεράσουν το όριο του 3% πανελλαδικά δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι από τη Δυτική Αττική.
Αντιθέτως όλα θα τα μοιραστούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ θα εκλέξει 3 ή 4 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ή κανέναν.
Αντιθέτως στην Ανατολική Αττική τα πράγματα είναι πιο… απλά, αφού όσα κόμματα μπουν στη Βουλή θα εκλέξουν τουλάχιστον έναν βουλευτή.
Βέβαια τη μερίδα του λέοντος θα λάβει το πρώτο κόμμα το οποίο θα εκλέξει τουλάχιστον 4 βουλευτές. Η αγωνία των υποψηφίων της Ανατολικής Αττικής όμως θα έχει να κάνει με το πόσα μικρά κόμματα θα περάσουν το όριο του 3%.
Εάν για παράδειγμα… προκριθούν 4 μικρά κόμματα (π.χ. ΚΙΝΑΛ, ΧΑ, ΚΚΕ και Έ.Κ.) τότε υπάρχει το ενδεχόμενο το δεύτερο κόμμα να εκλέξει 1 και οι υπόλοιποι 5 να πάνε στο πρώτο κόμμα.
Εάν εκλεγεί ένα ακόμη μικρό κόμμα (5 δηλαδή συνολικά) τότε ο σίγουρος χαμένος θα είναι το δεύτερο κόμμα που θα εκλέξει επίσης 1 μόνο βουλευτή και το πρώτο θα εκλέξει 4!
Για να εκλέξει το πρώτο κόμμα (η ΝΔ βάσει των δημοσκοπήσεων) 5 βουλευτές θα πρέπει να περάσουν το όριο του 3% (πανελλαδικά) μόνο 4 μικρά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια να παραμένει και αυτός στη 1 έδρα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η δεκαεδρική Ανατ. Αττική με την 15εδρική Αττική των προηγούμενων εκλογών όπου ο πρώτος ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 5 βουλευτές και η δεύτερη ΝΔ μόλις έναν λιγότερο, δηλαδή 4.
Γίνεται σαφές λοιπόν ότι οι μετακινήσει των εκλεγμένων βουλευτών αλλά και των νέων φαβορί θα κριθούν εν πολλοίς από το τί θα θεωρούν σίγουρο ως αποτέλεσμα τα δύο μεγάλα κόμματα.
Εάν η Νέα Δημοκρατία με βάση και τις μέλλουσες δημοσκοπήσεις συνεχίζει να πρωτεύει είναι σαφές ότι το 3-1 ή το 4-0 υπέρ της στη Δυτική Αττική θα συγκεντρώσει πλήθος υποψηφίων οι οποίοι θα ευελπιστούν στην εκλογή τους.
Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί κανείς δεν βοηθά στην προσέλκυση μεγάλων ονομάτων.
Το ερώτημα που θα πάει ο Μπαλτάς αν κατεβεί ο Σπίρτζης και ο Φιλίππου, θέτει ένα ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης το ερώτημα εκτός από τον Μπούρα ποιός από τους υπόλοιπους 4 θα μεταπηδήσει στη Δυτική Αττική από την Ανατολική (Βορίδη, Μαρτίνου, Βλάχο, Οικονόμου), θέτει ένα ζήτημα και στη ΝΔ!
Ως εκ τούτου το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν πολλά να γραφούν σχετικά με τις… μεταπηδήσεις βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών από τη μία νεόδμητη περιφέρεια στην άλλη.
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter