ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Η Ελευσίνα και η Μαγούλα τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η  επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο δήμο Ελευσίνας.

Μια επέτειος που συμβολίζει την ιστορική εκείνη μέρα, που ο περήφανος ελληνικός λαός σήκωσε το ανάστημά του  στην τυραννία και το ναζισμό και πολέμησε για την εθνική ανεξαρτησία και τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Ο αγώνας των Ελλήνων του 1940 είναι το βροντερό ΝΑΙ στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Σ΄ αυτόν τον αγώνα η Ελευσίνα και η Μαγούλα αντιστάθηκαν ηρωικά, οι πρόγονοί μας πολέμησαν, έδωσαν τη ζωή του για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση σε Ελευσίνα και Μαγούλα, ανήμερα της 28ης  Οκτωβρίου. Η παρέλαση στην Ελευσίνα που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στον κόσμο που την παρακολούθησε. Ήταν άψογη οργανωτικά και έτυχε σχεδόν καθολικής αποδοχής από τον κόσμο της πόλης που την παρακολούθησε μαζικά, κατακλύζοντας τα πεζοδρόμια σε όλο το μήκος της διαδρομής της.  Ο νέος χώρος διεξαγωγής αποδείχτηκε ιδανική επιλογή, καθώς διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία, τόσο για όσους παρέλασαν, όσο για όσους παρακολουθήσαν.

Από  νωρίς η πόλη της Ελευσίνας ετοιμάστηκε για να τιμήσει την Εθνική Εορτή. Το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου έγινε επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ηρώων. Λίγο πριν τις 10 ξεκίνησε η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, παρουσία πλήθους επισήμων, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, φορέων της πόλης και αντιπροσωπειών από τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Μετά το τέλος της δοξολογίας ο  αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία τους αναφέρθηκε στη σημασία και τη διαχρονική αξία της επετείου τονίζοντας πως «ο εορτασμός δεν αποτελεί μνημόσυνο στις ψυχές των ηρώων του 1940, γιατί είναι ήδη καταχωρημένοι στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας και θεωρούνται απ΄ όλους μας αθάνατοι. Τα ηρωικά τους κατορθώματα όμως τα έχουμε ανάγκη οι σημερινοί Έλληνες για να εμπνευστούμε από τα ιδανικά τους, από την πίστη τους στην ελευθερία και την πατρίδα, για να πούμε κι εμείς εάν απαιτηθεί το μεγάλο ΟΧΙ σε νέους επίδοξους κατακτητές της πατρίδας μας». Μίλησε ακόμη όσους  θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και έκλεισε τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέροντας τα ονόματα των πεσόντων, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τις ηρωικές τους πράξεις.

Μετά την λήξη της δοξολογίας οι επίσημοι μετέβησαν στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νίκος Σταθόπουλος Γ.Γ. Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ακολούθησε ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θανάσης Μπούρας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Π. Παππά, οι διοικητές και εκπρόσωποι  των στρατιωτικών μονάδων και σωμάτων ασφαλείας της πόλης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δημοτικών, εκπαιδευτικών φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων και οργανισμών, τοπικών πολιτικών οργανώσεων, εθνικοτοπικών και πολιτιστικών συλλόγων. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική.
Λίγο αργότερα η Φιλαρμονική παρατάχτηκε απέναντι από τους επισήμους που μετέβησαν στη πλατεία  Ευμολπιδών, στην οδό Ηρών Πολυτεχνείου και την παρέλαση άνοιξαν οι μικροί μαθητές του Ειδικού Σχολείου. Ακολούθησαν μικροί μαθητές από παιδικούς σταθμούς, μετά  μεγαλύτεροι μαθητές και μαθήτριες από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Παρέλασαν ακόμη μέλη από τους εθνικοτοπικούς συλλόγους της πόλης ντυμένα με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, αθλητικά σωματεία και την παρέλαση έκλεισαν τμήματα προσκόπων και οδηγών.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΜΝΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ