ΤΟΠΙΚΑ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως έκφραση Κοινωνικής Υπευθυνότητας

Την σημασία του ρόλου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας στο Θριάσιο Πεδίο ανέδειξαν διακεκριμένοι ομιλητές στην ημερίδα με τίτλο “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – Εκφράζουμε την Κοινωνική μας Υπευθυνότητα” οργάνωσε η ΣΟΛ ΑΕ, ως εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Θριασία -Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην απασχόληση» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου.

Η συνεχώς αυξανόμενη επιρροή των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην διαμόρφωση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών καθιστά επιτακτική ανάγκη την υιοθέτηση εθελοντικών πρακτικών οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην προώθηση ανταποδοτικών πολιτικών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με βάση τα παραπάνω , η Α.Σ. «Θριασία» έχοντας ως κεντρικό άξονα την συνεχή συνεργασία μεταξύ φορέων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών πήρε την πρωτοβουλία για την ενημερωτική αυτή ημερίδα με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων και την ενημέρωση τους για τις μορφές που μπορεί να προσλάβει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Άλλωστε, το Τοπικό Σχέδιο Δράσης “Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την προώθηση στην απασχόληση γυναικών επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο” αφορά σε μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

 

Κατά την παρουσίαση του οδηγού ΕΚΕ της Α.Σ. «Θριασία», οι ασκούμενοι ελεγκτές λογιστές, κα Κωνσταντίνα Νικολοπούλου και κ. Σπύρος Σταθάκης, εξήγησαν το εννοιολογικό πλαίσιο της ΕΚΕ και τις μορφές που αυτή απέκτησε κατά τις περιόδους υιοθέτησης αντίστοιχων πολιτικών. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής σχετίζονται τόσο με την ποιότητα ζωής του δυναμικού που σχετίζεται με τις δράσεις μιας επιχείρησης, όσο και με την τοπική κοινωνία και ανέλυσαν ότι οι τρεις πυλώνες στους οποίους εμφανίζονται πολιτικές ΕΚΕ είναι η κοινωνία , το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

 

Από πλευράς της, η κα Γωγώ Δημητροπούλου, επικεφαλής ΕΚΕ και σχέσεων με τοπικές κοινωνίες Νοτίου Ελλάδος των Ελληνικών Πετρελαίων παρουσίασε στο κοινό μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΕ του συγκεκριμένου ομίλου, δίνοντας την ευκαιρία της παρακολούθησης μιας πρωτογενούς εφαρμογής τέτοιων δράσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεχούς διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες ενώ ανέφερε πως μεγάλο ποσοστό των ποσών ΕΚΕ στοχεύει στην κάλυψη αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην παιδεία και τον αθλητισμό και γενικά στη νέα γενιά αλλά στη συνεργασία και ενίσχυση πρωτοβουλιών Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, μέσα από διαδικασίες επιβράβευσης. Μερικά παραδείγματα μορφών ΕΚΕ είναι οι υποτροφίες, οι ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες, δενδροφυτεύσεις, στήριξη ΑμεΑ κλπ.

Την ανάγκη κοινής αντίληψης των εμπλεκομένων μερών για την σχέση των δράσεων ΕΚΕ με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές της ανέπτυξε ο κ. Βαιος Ριζούλης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου ΣΟΕΛ. Χαρακτήρισε ως βασικό όφελος των πρακτικών ΕΚΕ τη δέσμευση για μακροπρόθεσμη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και έδωσε έμφαση στην καινοτομία. Ο κ. Ριζούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες ΕΚΕ  της ΣΟΛ που αφορούν σε θέματα όπως είναι η οδική ασφάλεια και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, υπογράμμισε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε άνεργες γυναίκες και συνέδεσε την διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με επιχειρήσεις που έχουν ανθρώπινο πρόσωπο και πιστεύουν στην κοινωνική προσφορά.

Την ημερίδα έκλεισε η κα Ράνια Φιλοπούλου, υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμένου του Προγράμματος ΤοπΣΑ «Θριασία» η οποία αναφέρθηκε στο ότι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις συνδέουν άμεσα την ανάπτυξη και βιωσιμότητα τους με το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται και ότι κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζουν την ανάγκη να επιχειρούν με υπευθυνότητα και ηθική, υπηρετώντας το κοινό καλό και σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα. Έμφαση δόθηκε στα σημεία που στοιχειοθετούν τη συνέπεια του Τοπικού Σχεδίου Δράσης με τους όρους κοινωνικής υπευθυνότητας, τα οποία αφορούν την επίδραση στο ανθρώπινο δυναμικό και την απασχόληση, την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων για την επίτευξη κοινωνικών σκοπών και την προαγωγή μιας νέας αντίληψης για την ανάπτυξη κοινωνικά ευαίσθητων και ενεργών επιχειρήσεων.

Την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 31/07/2014 στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Κάππος, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της ΣΟΛ ΑΕ. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου. Εκ μέρους του δήμου Ασπροπύργου μίλησε ο γενικός γραμματέας κ. Αθανάσιος Χούπης ο οποίος χαρακτήρισε ως κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της περιοχής και την επιδίωξη ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσωπο.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ