ΕΛΕΥΣΙΝΑΤΟΠΙΚΑ

Η τηλεθέρμανση "θερμαίνει" την Ελευσίνα

12274727_10207042579119786_6515457209476141617_nΤελικά η απόσταση της θεωρίας απο την πράξη είναι πολύ μικρή στον Δήμο Ελευσίνας. Αυτό το αναφέρουμε με βάση τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Ελευσίνας οπου συζητήθηκε το εξόχως πρωτοποριακό συστημα τηλεθέρμανσης που επιχειρείται στην πόλη.

Στην περιοχή του Θριασίου εδρεύουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας μας. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν αρκετές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης και ψύξης των κατοίκων της περιοχής. Αυτό το αναφέρουμε διοτι η παραπάνω εξέλιξη – της εκμετάλλευσης δηλαδή ενέργειας προς όφελος των πολιτών- έχει πραγματοποιηθεί εδω και πολλά χρόνια όχι μόνο στο εξωτερικό αλλα και στη χώρα μας. Παράδειγμα η εκμετάλλευση της ενέργειας στην περιοχή της Κοζάνης, οπου ο Δήμος της περιοχής χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού για τη δημιουργία συστήματος τηλεθέρμανσης στους κατοίκους.

Κλιμάκιο του Δήμου Ελευσίνας αποτελούμενο από Δημοτικούς Συμβούλους και Υπηρεσιακούς παράγοντες (κυριοι: Αγριμάκης Βασίλειος – Κανάκης Σωτήριος – Κοντούλης Γεώργιος – Κριεκούκης Αθανάσιος – Παπαδόπουλος Δημήτρης – Τσάτσης Δημήτρης) πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πόλη της Κοζάνης με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ της Κοζάνης από μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και πιθανή δημιουργία δικτύου Τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης στην Ελευσίνα.

Σημειώνουμε εδώ πως χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε σχετική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών.

Τα οφέλη της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη:

 • Εξοικονόμηση συναλλάγματος λόγω μη κατανάλωσης 380.000 Τ.Ο.Ε. ( Τόνων ισοδύναμων πετρελαίου) αξίας 200.000.000 € και κάθε χρόνο στο μέλλον εξοικονόμηση 36.000 Τ.Ο.Ε. που αποτιμώνται σήμερα 20.000.000 € / έτος και που πιστώνονται στην τοπική και την εθνική οικονομία.
 • Λιγότερες δαπάνες για την θέρμανση των κατοικιών. Για την Κοζάνη η μέση δαπάνη μίας οικογένειας για θέρμανση ήταν 4.000€ ετησίως με πετρέλαιο. Με την τηλεθέρμανση το αντίστοιχο ετήσιο κόστος είναι περίπου 800€. Στο μέλλον και κάθε χρόνο το ποσό που θα εξοικονομούν οι κάτοικοι θα είναι 5.000.000 – 10.000.000 € ανάλογα με την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην δραστηριότητα της Τηλεθέρμανσης απασχολούνται 35 περίπου άτομα τακτικού προσωπικού και 10 άτομα περίπου τον χρόνο έκτακτο προσωπικό. Υψηλές προδιαγραφές εγκατάστασης , λειτουργίας και συντήρησης.
 • Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τον πολίτη.
 • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής γιατί παρέχεται 24ώρη ,ομοιόμορφη θέρμανση και θερμό νερό χρήσης.
 • Ασφάλεια των εγκαταστάσεων, εξοικονόμηση δαπανών συντήρησης και επισκευών – εξοικονόμηση χώρου στα κτίρια.
 • Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος γιατί οι καπνοδόχοι των οικοδομών ¨ έσβησαν ¨
 • Αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα με την μείωση του λειτουργικού κόστους των επαγγελματικών χωρών, και την μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων που χρειάζονται θερμότητα.
 • Εισάγει στην περιοχή νέες ενεργειακές τεχνολογίες. Έλληνες κατασκευαστές, επιστήμονες και τεχνικοί αποκτούν τεχνογνωσία, από την μελέτη και την κατασκευή μέχρι την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.

Άλλες ιδιαιτερότητες του έργου:

Υπάρχει μελετητική εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ η οποία εκπονεί τις μελέτες

Το σύστημα της Τηλεθέρμανσης το λειτουργεί η ΔΕΥΑΚ η οποία είναι ΝΠΙΔ

Η ΔΕΥΑΚ έχει την ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης. Ωστόσο είναι συμβεβλημένη με εξωτερικούς συνεργάτες για άμεση ανταπόκριση σε απαιτήσεις εκτακτης συντήρησης 11251367_10207042578719776_2302891688971172690_nκαι βλαβών.

Η Απόσβεση εγκατάστασης Τηλεθέρμανσης κυμαίνεται από 2 χρόνια (μεγάλες οικοδομές) μέχρι 4 χρόνια (μονοκατοικίες).

Η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας από την Διευρεύνηση και Υλοποίηση ενός όμοιου έργου θέτει σαν στόχους και προσδοκά :

 • Φθηνότερη θέρμανση και φθηνό ζεστό νερό γιατί η Τηλεθέρμανση επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Εξοικονόμηση συναλλάγματος και Τοπική αναδιανομή του εισοδήματος δηλαδή  αναθέρμανση της οικονομίας της πόλης αφού το τεράστιο κόστος καυσίμων θέρμανσης, , δεν διαρρέει προς πετρελαιοπαραγωγούς τρίτες χώρες, αλλά επενδύεται στην τοπική και την εθνική οικονομία.
 • Μείωση της ρύπανσης του  περιβάλλοντος γιατί οι καπνοδόχοι των οικοδομών και διαμερισμάτων θα «σβήσουν» και θα αντικατασταθούν από την διαθέσιμη θερμική Ενέργεια του γειτονικού Διυλιστηρίου. Δηλαδή χιλιάδες τόνοι CO2 το χρόνο δεν θα εκπέμπονται στο περιβάλλον της Ελευσίνας , από την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.
 • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσω παροχής 24ωρης ομοιόμορφης θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης έως και 60% οικονομικότερη απο τα έξοδα με τη χρήση πετρελαίο.
 • Νέες θέσεις εργασίας – Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, διότι : την κατασκευή των έργων εκτελούν έλληνες εργολήπτες , απασχολείται τοπικό εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό στην μελέτη, κατασκευή και την λειτουργία των έργων αφού κατά το ποσοστό της τάξης του 35% της επένδυσης θα αποτελεί εργατική δαπάνη.
 • Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας , της ανταγωνιστικότητας και του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, διότι :
 • μειώνεται το κόστος παραγωγής προϊόντων που χρειάζονται θερμότητα και τα λειτουργικά κόστη των επαγγελματικών χώρων της πόλης.
 • Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες με την αστική και εξωαστική χρήση της θερμότητας (θερμοκήπια, ξηραντήρια, βαφεία, χώροι άθλησης, κέντρα υγιεινής κ.λ.π.).
 • Νέες ενεργειακές τεχνολογίες που η Τηλεθέρμανση εισάγει στην πόλη και τη χώρα και διασυνδέει τους τεχνικούς και τους κατασκευαστές με το Ευρωπαϊκό περιβάλλον στον ενεργειακό τομέα, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων (TACIS, Valoren, ΕΠΑΝ, ΕΠΕ, ΕΣΠΑ κλπ.)
 • Νέες επαγγελματικές ευκαιρίες αφού Έλληνες κατασκευαστές , επιστήμονες και τεχνικοί αποκτούν τεχνογνωσία και  υλοποιούν με επιτυχία τα έργα Τηλεθέρμανσης , από τη μελέτη ως τη 12234850_10207042579639799_3667022400541665772_nλειτουργία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις επόμενες ενέργειες της Δημοτικής Αρχές συμπεριλαμβάνονται η εκπόνηση Οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας της εγκατάστασης, η πρόβλεψη εγγραφής δαπάνης στον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2016 και η προετοιμασία για την Ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αναμφίβολα η παραπάνω κίνηση του Δήμου Ελευσίνας δίνει διέξοδο λόγω και της οικονομικής κατάστασης στα προβλήματα θέρμανσης και ψύξης των κατοίκων. Πριν απο 1 χρόνιο περίπου είχε κάνει σχετική κίνηση για τηλεθέρμανση και στην πόλη του Ασπροπύργου σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και γερμανικές εταιρίες και πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Ε.Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ