ΕΛΛΑΔΑ

"Θύελλα" στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

vouli 8Μετά από μια θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή που σημαδεύτηκε από δριμύ σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση, πέρασε με 154 ψήφους η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 270 βουλευτών, οι 154 εκφώνησαν “ναι”, οι 102 ψήφισαν “όχι” ενώ δεκατέσσερις δήλωσαν παρόντες.
Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Παρόντες δήλωσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.

Προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη σφοδρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση ήρθε για να βάλει … τέλος στη διαπλοκή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε φείσθηκε πυρών, απαντώντας του πως “η διαπλοκή είστε εσείς”.

Σύσσωμη ωστόσο η αντιπολίτευση, αντιτάχθηκε στην τροπολογία και την κυβερνητική μεθόδευση για παράκαμψη του ΕΣΡ, συγκέντρωση υπερεξουσιών στον υπουργό Επικρατείας καθώς και για την απόφασή της για τέσσεριςτηλεοπτικές άδειες. Αιτιάσεις στις οποίες ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποκρούσει με διαπιστώσεις, εξαγγελίες και καταγγελτικό λόγο – χωρίς πάντως να υπεισέρχεται στο δια ταύτα των ερωτημάτων.

Α. Τσίπρας: Και οι τέσσερις άδειες, πολλές είναι

Ακόμη και οι τέσσερις άδειες είναι πολλές, αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός απο βήματος Βουλής, και άρχισε (ξανά) να …ξιφουλκεί εναντίον της διαπλοκής.

“Η συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στο διαγωνισμό.  Ακούγεται από πολλές πλευρές ο όρος διαπλοκής. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, όταν θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση με τα συμφέροντα. Οι υπόγειες διαδρομές της διαπλοκής, ιδιαίτερα μετά τις δυνατότητες που έδωσε η τεχνολογία να υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση, είναι γνωστές.

Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται και δανειοδοτούνται με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα, με αντάλλαγμα διευκολύνσεις σε παράλληλες δράσεις των ιδιοκτητών. Με ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων. Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα. Έχουν την αίσθηση ορισμένοι πως αυτή η πραγματικότητα χρόνων θα διαρκέσει για πάντα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Κ. Μητσοτάκης: Η διαπλοκή είστε εσείς

“Με την τροπολογία θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των Μέσων Ενημέρωσης, αφού προηγουμένως έχετε απενεργοποιήσει πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σας είπα στη συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου μία απλή κουβέντα. Επιστρέψτε στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες και εμείς θα ψηφίσουμε αμέσως. Γιατί μόνο τέσσερις άδειες; Εάν ενδιαφέρεστε να τιθασεύσετε τη διαπλοκή και να έχετε πολυφωνία θα έπρεπε να δώστε περισσότερες άδειες. Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό τοπίο. Η αγορά επέβαλε τον αριθμό, όχι οι νόμοι κ. Τσίπρα στην Ευρώπη. Γιατί δεν ορίζετε ανώτατο αριθμό σούπερ μάρκετ ή κινηματογράφων; Έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς; Ένα πράγμα σας ενδιαφέρει. Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιός από το παλιό. Την ενημέρωση δε μπορείτε να την ποδοπατείτε”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει “θεσμικό grexit”

Φώφη Γεννηματά: Η διάταξη θα σταματήσει από την Ε.Ε

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε μεν την Κυβέρνηση ότι η διάταξη θα σταματήσει – ως αντισυνταγματική- από τα όργανα της Ε.Ε αλλά στο μεταξύ η χώρα θα έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Παραλλήλως, μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι θα σύρει τη χώρα σε μακρές νομικές διαδικασίες θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Σηκώνοντας το γάντι περί της διαπλοκής, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι: “Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν αντιμετωπίζει και δεν ονομάζει ” καλώντας την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμησή της, τα οποία και το κόμμα της θα στηρίξει.

Στ. Θεοδωράκης: Φτιάχνετε καθεστώς

Οξύς ήταν στην ομιλία του και ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”,είπε και πρόσθεσε πως εάν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι “να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση”, θα προέκρινε την πιο εύκολη λύση “να φέρει μια τροπολογία που θα επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ”.

Αλλά , κατά τον ίδιο η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. όλο και συχνότερα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και από βουλευτές σας ότι δεν χρειάζονται”.

Θ. Παφίλης: Κάνετε αντιπερισπασμό

Για απόπειρα αντιπερισπασμού από την κοινωνική οργή που έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων , ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, “με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα”.
Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος.

Β. Λεβέντης: Παραιτηθείτε

Αντίθετος στην τροπολογία Παππά εμφανίστηκε από βήματος και ο Βασίλης  Λεβέντης, ζητώντας , αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.

“Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας”, είπε.

Επανέφερε πάντως ( για πολλοστή φορά) την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ώστε να δημιουργηθεί μια Οικουμενική Κυβέρνηση που “θα πει την αλήθεια στο λαό”.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ