ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Συγκράτηση της ανάπτυξης στο 1,8%

Στο 1,8% προβλέπει πλέον το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή του και την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για 1,9%.

Το ανησυχητικό είναι, όπως είπε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, ότι τα θεμελιώδη μεγέθη οδηγούν μεσοπρόθεσμα σε μείωση από το 2% στο 1%. Για να πάμε από το 2% στο 4%, που είναι ο στόχος της νέας κυβέρνησης, δεν αρκούν οι φοροελαφρύνσεις, αλλά χρειάζεται και δομικός μετασχηματισμός της οικονομίας, που μόνο σε μικρό βαθμό έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα, για τις φοροελαφρύνσεις διατύπωσε την άποψη ότι «πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση» και όχι να είναι καθολική.

«Απαιτούνται δύσκολες επιλογές», σημείωσε προσθέτοντας πως ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι άπειρος, ότι με τη μη μείωση των συντάξεων, τη λεγόμενη 13η σύνταξη και τη μη μείωση του αφορολογήτου ουσιαστικά εξαντλήθηκε, και ότι αν η νέα κυβέρνηση θέλει ένα άλλο μείγμα πολιτικής πρέπει να πάρει αποφάσεις όχι προς όφελος των συνταξιούχων και της κατανάλωσης, αλλά για τη μείωση των συντελεστών στο εισόδημα και ειδικά στη μεσαία κατηγορία που δέχθηκε μεγάλη πίεση, καθώς και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε η νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσουν ισχυρότερη ανάπτυξη της χώρας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ