ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορία και τέχνη συναντήθηκαν στην βραβευμένη ταινία «Το τραγούδι την περίοδο της κατοχής»

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 στο κατάμεστο κινηματοθέατρο ‘Γαλαξίας’ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και προβολή της βραβευμένης ταινίας με το 2ο διεθνές βραβείο στο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», τον οποίο διοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. , με συμμετοχή σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μουσικό ντοκιμαντέρ, όπου μέσα σε ένα διαθεματικό πλαίσιο η μουσική και το τραγούδι αποτέλεσαν αφορμή ιστορικής διερεύνησης και κατανοήθηκε, πως η ιστορική πραγματικότητα αποτυπώνεται στην τέχνη, μελετώντας και την κοινωνική της διάσταση, ιδιαίτερα στον τομέα της μουσικής.

Η εκδήλωση που οργάνωσε και επιμελήθηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια του πολιτιστικού προγράμματος κυρία Σκληρού Φανή , περιελάμβανε συν τοις άλλοις, παρουσίαση των παράλληλων φετινών δράσεων των οποίων ήταν υπεύθυνη, των αντίστοιχων διακρίσεων των μαθητών της, την παρουσίαση του χρονικού δημιουργίας της ταινίας, ευχαριστίες , χαιρετισμούς απ την Προϊσταμένη του Τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κα Παπαδημητρίου Σοφία, την κα Γεωργάκη Αναστασία καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας KAI ΠΡΟΕΔΡΟ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ , κατάθεση εμπειριών των μαθητών , προβολή ταινίας αλλά και μία ακόμη μουσική έκπληξη με την εμφάνιση της Δημοτικής χορωδίας Ναυπλίου, της οποίας η κυρία Σκληρού είναι μέλος της εδώ και αρκετά χρόνια.

Ιστορία και τέχνη συναντήθηκαν στην βραβευμένη ταινία «Το τραγούδι την περίοδο της κατοχής»

Την εκδήλωση συνόδευσαν συγχαρητήριες ευχές της κυρίας Υπουργού Παιδείας κυρίας Κεραμέως, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων . Στην εκδήλωση παρευρέθησαν : Ο πρώην Υπουργός Παιδείας κύριος Αριστείδης Μπαλτάς, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Δυτικής Αττικής κυρίου Λιάκου Ευάγγελου, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού & παιδείας Μεγαρέων κυρία Ρήγα Ελένη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ασπροπύργου Μπουραντάς Μελέτης, Τσίγκου Ελένη (αντιπρόεδρος Δ.Σ), Αβραάμ Κρεούζα, Λιάκου Μαρία (γραμματέας Δ.Σ.), και Τσίγκος Άγης (επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ», η δημοτική σύμβουλος Ελευσίνας Εύη Ανθή, ο πρώην Αντιδήμαρχος παιδείας & πολιτισμού κύριος Γρηγόρης Κοροπούλης, ο συγγραφέας και ζωγράφος Ανδρέας Μαράτος , η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού κυρία Θεοδοσία Στίγκα, ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου κύριος Σαρρής Αντώνης, η Διευθύντρια του ΓΕΛ Μάνδρας κυρία Αιμιλία Μαρούγκα το μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου κυρία Φαίη Χατζηπολυχρόνη, καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου, αλλά και άλλων σχολείων, καθώς και πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε με θαυμασμό και ενθουσιασμό, χειροκροτώντας αυτήν την προσπάθεια.

Η κυρία Σκληρού ευχαρίστησε τον κύριο Δήμαρχο κύριο Μελετίου και τον πρώην πρόεδρο του πνευματικού κέντρου κύριο Μπουραντά για την παραχώρηση του κινηματοθεάτρου καθώς και για το υλικό που διέθεσαν, αλλά και το νυν πρόεδρο κύριο Καγιά, που φρόντισε να διατεθεί ότι χρειαστήκαν, το κανάλι ΑΤΤΙCΑ ΤV για το ρεπορτάζ και την κάλυψη της εκδήλωσης, την εφημερίδα ΘΡΙΑΣΙΟ για όλες τις δημοσιεύσεις και στήριξη των δράσεων, τον τεχνικό ήχου κύριο Βερούτη Σπύρο και τον συνεργάτη του, καθώς και τον υπεύθυνο του Γαλαξία κύριο Πίνη Τάσο.

Αυτή η χρονιά ήταν πολύ δημιουργική τόνισε η κυρία Σκληρού και αναφέρθηκε σ όσες δράσεις που ήταν υπεύθυνη, για να δοθεί η δυνατότητα με αυτήν την αναφορά να προβάλλει τις παράλληλες , απαιτητικές δράσεις και διακρίσεις των μαθητών της.

Αναφέρθηκε :
στην Τριήμερη Προσομοίωση των Οργάνων του Ε.Κ. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Συμβούλιο Υπουργών)
στην απονομή του τίτλου «Σχολικοί Πρέσβεις του Ε.Κ.» για 3η συνεχή χρονιά,
στο Διαγωνισμό Euroscola και τον διακριθέντα μαθητή Βασίλη Καψάλα που εκπροσώπησε το σχολείο στο Στρασβούργο, στην 39η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος με εκπροσώπους τις μαθήτριες Ευτυχία Χαλκιά και Γεωργία Νοδάρα,
στην ανακοίνωση ότι πήρε μαζί με την ομάδα μαθητών της τον τίτλο Σχολικοί Πρέσβεις του Ε.Κ. για 4η συνεχή χρονιά, στην Υποτροφία που πήρε η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου Νάσια Ντάρα για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο στο θερινό σχολείο δυόμισι εβδομάδων τον Ιούλιο 2019, που μαζι με την Κοροπούλη Όλγα μαθήτρια του ΓΕΛ Μάνδρας αντιπροσώπευσαν επάξια τη Δυτική Αττική
και φυσικά στο Διεθνές βραβείο στον διαγωνισμό ‘ Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ’.

Δεν είναι η πρωτη φορα που δημιουργούμε ταινία είπε η κυρία Σκληρού.

«Έχουν προηγηθεί :
Ταινία στη 15η διοργάνωση της Camera Zizanio με τίτλο ο μουσικός

Ταινία για τη μετανάστευση & την προσφυγική κρίση
Ταινία με την ιστορία της Ε.Ε.
Ταινία αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι
Σποτ για τις Ευρωεκλογές 2019 και φέτος η Ταινία με τίτλο «Το τραγούδι την περίοδο της κατοχής».
Τα παιδιά κατανόησαν ότι η ιστορία μας δεν είναι το παρελθόν κάποιων άλλων αλλά το δικό τους.

Η ταινία δημιουργήθηκε σε λιγότερο από 4 μήνες και η απασχόληση των μαθητών έγινε εκτός σχολικού ωραρίου, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα με μεγάλο ενθουσιασμό και συνέπεια.

Συμμετείχαν μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου
Επίσης αρωγοί και συντελεστές στην προσπάθεια αυτή ήταν και απόφοιτοι μαθητές του Λυκείου.»

Ευχαρίστησε
Την Προϊσταμένη του Τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κα Παπαδημητρίου Σοφία για τη δυνατότητα συμμετοχής της ομάδας σε τέτοιες δράσεις

Την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το Αρχείο της ΕΡΤ για την παραχώρηση ψηφιακού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες)

Για να γίνει αυτή η ταινία η κυρία Σκληρού ανέφερε ότι
Πραγματοποιήθηκε Ηχογράφηση στο στούντιο μουσικής τεχνολογίας
του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ευχαρίστησε
την κα Γεωργάκη Αναστασία καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας και Πρόεδρο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, τον κο Κατσαντώνη Κωνσταντίνο και τον κο Σταματογιάννη Γιάννη για την ηχογράφηση στο Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
Επίσης στα γυρίσματα συνέβαλλαν και απόφοιτοι μαθητές του Λυκείου γι αυτό ευχαρίστησε τους απόφοιτους μαθητές Γιώργο Μουζάκα, Ράνια Παπαθανασίου, Σωτήρη Πέππα, Γιώργο Σαββουλίδη και Γιώργο Α. Τσίγκο, για την πολύτιμη συμβολή τους.

Για τον Χώρο των γυρισμάτων, όπως διαμορφώθηκε, για τις ανάγκες της ταινίας, ευχαρίστησε τις οικογένειες Τσίγκου Ουρανίας, Μουζάκα Κωνσταντίνου, Παπαθανασίου Ευαγγέλου για την παραχώρηση του χώρου των γυρισμάτων και την άψογη φιλοξενία σ όλους τους συντελεστές.
Η κυρία Σκληρού συνέχισε :
«θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά μου , μαθητές & απόφοιτους που συμμετείχαν, για την αγάπη τους τη συνέπεια τους, που πίστεψαν ότι μαζί θα προσπαθήσουμε να ακούγεται ο Ασπρόπυργος για όμορφες δράσεις, που μας κάνουν περήφανους και όχι κυρίως να αναφέρουν τον τόπο μας στο αστυνομικό δελτίο, γιατί υπάρχουν άτομα μικρά & μεγάλα σε ηλικία να τις στηρίξουν, ευχαριστώ πολύ τις οικογένειες τους για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση , τη συνάδελφό μου, αγαπημένη φίλη και συνεργάτιδα Ελένη Γιαννακοπούλου, που στάθηκε δίπλα μου, πίστεψε σ αυτή την ιδέα και με ενθάρρυνε ασταμάτητα, το διευθυντή του σχολείου μας, που εξακολουθεί να μας θαυμάζει , μάλιστα όπως λέει ο ίδιος ,δεν μας προλαβαίνει , τον αφήνουμε άφωνο με τέτοιες πρωτοβουλίες, αφού η μια διάκριση έρχεται μετά την άλλη και φυσικά ευχαριστώ την οικογένεια μου που με στηρίζει χρόνια τώρα σ όλα τα επίπεδα»
Η σύλληψη της ιδέας προέκυψε όταν ενημερώθηκε για τον διαγωνισμό απ την κυρία Παπαδημητρίου, δεν είχε δημιουργήσει κάποιο μουσικό αφιέρωμα, γι αυτήν την περίοδο ,10 χρόνια τώρα που ασχολείται με το Μουσικό εργαστήρι και εντελώς τυχαία ξαναδιάβασε το ποίημα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, που 37 μέρες πριν την απελευθέρωση ,στις 5 του Σεπτέμβρη 1944, την πήραν απ’ το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, μαζί με άλλους 49 αγωνιστές και τους εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το ποίημα το έγραψε δυο μέρες πριν την πάρουν για εκτέλεση σ’ ένα κομμάτι χαρτί και διασώθηκε από τις συγκρατούμενές της.
Σ αυτό το σημείο μέσα απ τους θεατές ακούστηκε μια φωνή να απαγγέλλει το ποίημα, μια φωνή που ερχόταν απ το παρελθόν που χαιρόταν ανυπομονώντας να έρθει η λευτεριά και με λυγμό που δεν μπορούσε να την χαρεί κι εκείνην. Η απαγγελία της μαθήτριας Γιώτας Μουζάκα , ‘τυλιγμένη’ σ ένα μουσικό χαλί από ρεμπέτικο μινόρε , συγκίνησε τους θεατές.
Να αναφερθεί ότι η μαθήτρια πήρε το 1ο Πανελλήνιο βραβείο διηγήματος στον 11ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος 2019.
Στην συνέχεια εκφράστηκαν οι μαθητές για τις εμπειρίες τους.
Η μαθήτρια Γιώτα Μουζάκα ανέφερε ότι κατανόησαν πως οι δημιουργοί των τραγουδιών άφησαν στην ιστορία μας , στον πολιτισμό μας μια ξεχωριστή παρακαταθήκη, ότι έμαθαν , άγνωστες πτυχές αυτής της περιόδου και ευχαρίστησε την κυρία Σκληρού για την επιμονή της, την υπομονή της , την ευκαιρία, την εμπειρία και για τις γνώσεις που τους παρείχε.
Ο μαθητής Βασίλης Καψάλας προέτρεψε οι μαθητές ,να συμμετέχουν σε τέτοιες εμπνευσμένες πρωτοβουλίες καθηγητών , παρόλο που αρκετοί μαθητές αντιλαμβάνονται διαφορετικά το ρόλο του σχολείου.
Ο απόφοιτος Σωτήρης Πέππας αιτιολογώντας την αρωγή των απόφοιτων μαθητών είπε ότι η καθηγήτριά τους ,τους έμαθε να είναι δοτικοί και γι αυτό κι εκείνοι συνεχίζουν να προσφέρουν στην προαγωγή πολιτισμού.
Η κυρία Γιαννακοπούλου συνεχάρη την αεικίνητη και γεμάτη έμπνευση κυρία Σκληρού, όπως είπε, τα παιδιά και τους γονείς για την επίτευξη τέτοιων δράσεων.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κα Παπαδημητρίου Σοφία είπε στον χαιρετισμό της, αφού συνεχάρη τους συντελεστές, ότι είναι πολύ σημαντικό να παίρνουν σάρκα και οστά από καθηγητές τα σχέδια που αποτυπώνονται στο χαρτί στα γραφεία των υπουργείων.
Η κα Γεωργάκη Αναστασία καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας και πρόεδρο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, είπε για την ταινία ότι συνδυάζει θέματα ανθρωπολογίας της μουσικής , μουσικής εκτέλεσης και ερμηνείας, σκηνοθεσίας, μουσικής τεχνολογίας και οπτικοακουστικής παραγωγής και συνεχάρη τους συντελεστές.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δυο τραγούδια του Χατζιδάκι σε στίχους Ν. Γκάτσου που αποδόθηκαν άψογα απ την μεικτή πολυφωνική δημοτική χορωδία του Ναυπλίου με τον καταξιωμένο Μαέστρο της κύριο Θεοδόση Αντωνιάδη , που όπως είπε κυρία Σκληρού στο καλωσόρισμα τους ήρθαν με πολύ αγάπη για να πλαισιώσουν και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια .
Ο μαέστρος της χορωδίας αποκάλεσε την κυρία Σκληρού ένα δημιουργικό πνεύμα και πόσο σημαντικό είναι η ενασχόληση των μαθητών με τέτοιες δράσεις εκτός σχολικού ωραρίου και η κυρία Τίνα Γκιόλα , μέλος του οργανισμού πολιτισμού τουρισμού και άθλησης του Δήμου Ναυπλιέων , συνεχάρη την καθηγήτρια και συγχορωδό της, τους γονείς , τα παιδιά και όλους όσους ήρθαν στην εκδήλωση να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, διότι η κυρία Σκληρού κοινωνεί τον πολιτισμό στα παιδιά.
Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε επίσης στην εκπαιδευτική δράση Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας  ‘Πες μας τη δική σου ιστορία’ της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, όπου διακρίθηκε και σ αυτήν την δράση, όπως ανακοίνωσε η κα Παπαδημητρίου.

Γι αυτήν την διάκριση η ταινία θα προβάλλεται καθημερινά στο χώρο της έκθεσης  «14 Ιστορίες Αντίστασης», που οργανώνεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων  «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», από 5 έως 30 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ελευθερίας Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων) και θα προβληθεί το Σάββατο 12/10/2019 στη ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στο Κανάλι της Βουλής, 5 – 6 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ