ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική παραίτηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας

Θεωρείται ιστορική και χωρίς προηγούμενο από το 1958, η σημερινή παραίτηση του Γάλλου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Πιέρ Βιλιέ. Αυστηρή απάντηση από τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο στρατηγός αιφνιδίασε με τη σημερινή του ανακοίνωση, με δεδομένο ότι είχε ραντεβού με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή για να αποφασίσουν από κοινού για τη λύση της κρίσης που προέκυψε ανάμεσά τους από τις 13 Ιουλίου. Ο λόγος είναι οι περικοπές που απαιτεί ο Πρόεδρος Μακρόν από το υπουργείο Άμυνας, όπως και από όλα τα υπουργεία, προκειμένου να τηρήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το όριο του 3% στο έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού. Για το στρατό οι περικοπές για φέτος θα κυμανθούν σε 850 εκατομμύρια ευρώ. Η αντίδραση του στρατηγού Πιερ Βιλιέ υπήρξε άμεση, εξηγώντας ενώπιον των βουλευτών, τις ανάγκες του στρατού και λέγοντας πως είναι απαγορευτικές περαιτέρω περικοπές.

Αυστηρή απάντηση Μακρόν

Άμεση και σκληρή ήταν και η αντίδραση του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθύμισε ότι αυτός είναι ο αρχηγός και δεν έχει ανάγκη από υποδείξεις και πιέσεις και εφ’ όσον υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο δεύτερος είναι που απομακρύνεται.

Στα εξήντα ένα του χρόνια ο στρατηγός Πιερ Βιλιέ δεν υπέκυψε στο μπρα ντε φερ με τον Μακρόν και απερχόμενος εξήγησε ότι με τις εν λόγω περικοπές δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του στρατού, την προστασία των Γάλλων και της Γαλλίας τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ