ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Μια ζεστή αγκαλιά

Μέρες γιορτινές αυτές που διανύουμε και όλοι θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που έχουν συσπειρωθεί σε οργανώσεις και κέντρα προσφοράς, παρέχοντας καθημερινά, οργανωμένα και με όραμα σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, για δεκαετίες τώρα.

Ένα τέτοιο μέρος είναι το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, η Φιλική ΓωνιάΕλευσίνας. Μια ζεστή αγκαλιά για τις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, που με την πεποίθηση πως όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή παρέχει συμπαράσταση και οργανωμένες παιδαγωγικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια των ταλέντων και δεξιοτήτων τους.

Όλα ξεκίνησαν το 1928 από έναν ευαισθητοποιημένο άνθρωπο, που τότε ακόμα νέος φοιτητής, θα ιδρύσει το πρώτο νυχτερινό γυμνάσιο της χώρας, τις κατασκηνώσεις για τους εργαζόμενους νέους και το πρώτο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Βραβεύεται το 1940 για αυτό του έργο από την Ακαδημία Αθηνών και ακούραστος, με πάθος και όραμα συνεχίζει το σημαντικό του έργο, ιδρύοντας τελικά το 1964 το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας που μέχρι σήμερα, στηριζόμενο αποκλειστικά σε ανιδιοτελείς συνδρομές μελών και φίλων, συνεχίζει το ακούραστο έργο του.

Να στηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να προσφέρει απλόχερα αγάπη θυμίζοντάς καθημερινά σε όλους μας την έννοια της ανιδιοτέλειας και κοινωνικής ευθύνης. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με τον κ. Πυρουνάκη, γιο του ιδρυτή του Κέντρου Πατήρ Γεώργιου Πυρουνάκη και μάθαμε πολλά που μοιραζόμαστε εδώ.

Πείτε μας με δύο λόγια τι είναι το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας.
Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας ιδρύθηκε το 1964 από τον καθηγητή π. Γεώργιο Πυρουνάκη και από τότε συνεχίζεται αδιάλειπτα η λειτουργία του μέχρι σήμερα. Είναι ένα ανοιχτό ίδρυμα προστασίας παιδιών το οποίο διοικείται από 7μελές συμβούλιο, απασχολεί 6 άτομα με έμμισθη σχέση εργασίας και περίπου 70 εθελοντές. Σκοπός του Κέντρου Αγάπης είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών και οικογενειών που στερούνται των αναγκαίων αγαθών καθώς και παιδιών με προβλήματα προσαρμογής και ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον. Στατιστικά από την αρχή της λειτουργίας του έχει συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της παιδικής παραβατικότητας καθώς και στη μείωση του φαινομένου της εγκατάλειψης του σχολείου.

Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Μια ζεστή αγκαλιά

Πόσες οι οικογένειες που αυτή τη στιγμή υποστηρίζονται από το κέντρο Αγάπης και ποια τα προγράμματα που έχουν περισσότερο ανάγκη;
Το πρόγραμμα «Συμπαράσταση στην οικογένεια» σκοπό έχει τη στήριξη των οικογενειών ώστε να παραμένουν συμπαγείς οι οικογενειακοί δεσμοί και σχέσεις. Υλοποιείται με τη συμμετοχή της κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου Αγάπης κ περιλαμβάνει:

– Επισκέψεις σε οικογένειες και καταγραφή των αναγκών τους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και τη διανομή αυτών.
– Υποστήριξη σε ζητήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες περίθαλψης, υπηρεσίες πρόνοιας και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες.
– Κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών όπως γραφική ύλη, φροντιστηριακή εκπαίδευση κ.α. ώστε τα παιδιά να μην ωθούνται στην εγκατάλειψη του σχολείου σ’ οποιαδήποτε βαθμίδα λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

Ποιες οι βασικές δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή;
Το πρόγραμμα του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας ξεκινάει με το γεύμα αγάπης που προσφέρεται καθημερινά στα 140 παιδιά μετά το πέρας του σχολείου. Ακολουθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες: ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση υπολογιστών και ξένων γλωσσών, πρόσβαση στη βιβλιοθήκη με 20.000 βιβλία κ.α. Στη συνέχεια αρχίζουν οι δημιουργικές και καλλιτεχνικές δράσεις εντάσσοντας τα παιδιά σε ομάδες ως βέλτιστη παιδαγωγική πρακτική: θέατρο, χορωδία, χειροτεχνίες, κεραμική, βιωματικά παιχνίδια, ζωγραφική κ.α. Μετά το απογευματινό τα παιδιά ασκούνται σε αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ, πινγκ πονγκ και παραδοσιακούς χορούς. Μία Κυριακή το μήνα τα παιδιά επισκέπτονται μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα.

Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Μια ζεστή αγκαλιά

Λαμβάνετε επιχορήγηση από κάποιο φορέα και αν όχι πως θα μπορούσε κάποιος με ιδιωτική πρωτοβουλία να βοηθήσει;
Ο φορέας δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και στηρίζεται οικονομικά από δωρεές ιδιωτών και χορηγίες εταιρειών και ιδρυμάτων.

Θυμάστε μερικές από τις στιγμές που πραγματικά σας συγκλόνισαν μέσα στο Κέντρο Αγάπης;
Οι στιγμές που βιώνουμε καθημερινά στο Κέντρο Αγάπης είναι ποικίλες συναισθημάτων. Έχουμε συγκλονιστεί και από χαρά και από λύπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πόσο μεγαλύτερη χαρά και υπερηφάνεια μπορεί να νιώσει ένας γονιός όταν ανακοινώνονται τ’αποτελέσματα των Πανελληνίων και βλέπει τ’όνομα του παιδιού του. Έτσι νιώθουμε κι εμείς όταν τα παιδιά μας έχουν τέτοιες επιτυχίες. Όσο για τα δυσάρεστα συναισθήματα τα κρατάμε μέσα μας και προσπαθούμε ν’απομακρύνουμε το αίτιο.

Τι θα θέλατε να φέρει το αύριο στο Κέντρο Αγάπης;
Να συνεχίσει να είναι ένας χώρος ζεστός, γεμάτος αγάπη όπου θα έρχονται παιδιά που θ’ αφήνουν πίσω τους τις δυσκολίες και τις στερήσεις που έχουν βιώσει και που θα τους δίνεται η δυνατότητα ν’ αποκτήσουν εφόδια, να μορφωθούν ώστε σαν ενήλικες να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.


Πέπη Νικολοπούλου/elculture.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ